Table of Contents:

 1. Hvor sidder Facetleddene?
 2. Hvad er lændehvirvler?
 3. Hvad er pukkelryg?
 4. Hvad hedder ryghvirvlerne?
 5. Hvordan behandles man facetledssyndrom?
 6. Hvordan skal man sove når man har ondt i ryggen?
 7. Hvad er Muskelkorset?
 8. Hvad er columna vertebralis?
 9. Kan man fjerne Tantepuklen?
 10. Hvad kan man gøre mod pukkelryg?
 11. Hvad består Columna af?
 12. Kan facetledssyndrom gå over af sig selv?
 13. Hvordan føles facetledssyndrom?
 14. Hvordan sover man på ryggen?
 15. Hvad er bedst for ryggen hård eller blød seng?

Hvor sidder Facetleddene?

Facetleddene er skråtstillede led i ryggen, som forbinder en ryghvirvel med en anden ryghvirvel. Uden facetleddene ville det ikke være muligt at bøje ryggen, og du kunne kun bevæge dig i meget stive bevægelser. Facetleddene kan blive betændte som følge af skade eller ledbetændelse, hvilket kan give smerte og stivhed.

Hvad er lændehvirvler?

Din rygsøjle går fra halebenet og op til kraniet. Den består af 24 knoglehvirvler: 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Ryghvirvlerne er mindst i nakken og størst i lænden, hvor de skal bære den tungeste vægt. Hvirvlerne hviler på korsbenet.

Hvad er pukkelryg?

Pukkelryg, gibbus, abnormt øget krumning (kyfose), evt. med knækdannelse, af brysthvirvelsøjlen. Tidligere var den hyppigste årsag sammenfald af hvirvler pga. rygsøjlebetændelse; særlig kendt var den tuberkuløse pukkeldannelse hos unge (Potts sygdom, efter den britiske kirurg Percivall Pott, 1714-88).

Hvad hedder ryghvirvlerne?

Rygsøjlen hvori rygmarven ligger beskyttet, opdeles teknisk i 5 segmenter; cervikale, thorakale, lumbale, sakrale og kokcygeale segment. De 2 nederste segmenter er hos de fleste mennesker sammenvoksede, mens ryghvirvlerne i de 3 øverste segmenter er adskilt fra hinanden med en bruskpude, en diskus.

Hvordan behandles man facetledssyndrom?

Behandlingen består i manipulation af de fastlåste led samt bløddelsbehandling af de spændte muskler, der ud over instrueres i bevægeøvelser og strækøvelser, som skal hjælpe med at genoprette bevægeligheden i det ramte område. Behandlingen kan der hjemme suppleres med nedkøling af det smertende område, samt evt.

Hvordan skal man sove når man har ondt i ryggen?

Ligge på ryggen Ligger du bedst på ryggen, vil en pude under knæene være gavnlig, mens en lille pude eller et sammenrullet håndklæde under lænden i nogle tilfælde vil virke lindrende. Hovedgærdet må ikke være for højt.

Hvad er Muskelkorset?

De dybe rygmuskler og især den inderste tværgåen- de mavemuskel og bækkenbundsmusklerne udgør tilsammen dit indre muskelkorset. Når du spænder dit muskelkorset, stabiliserer du din ryg og dit bækken. Det beskytter din ryg, når du sid- der, står eller bevæger dig.

Hvad er columna vertebralis?

Columna vertebralis er et latinsk udtryk for hvirvelsøjle.

Kan man fjerne Tantepuklen?

Behandlingen omkring “tantepunklen” handler om at modellere og strække musklerne ud omkring hvirvlerne. At få nakken til at kunne strække sig lang, at få trukket brystmuskulaturen ud, så det for dig er lettere og i det hele taget muligt at rette dig op. To simple øvelser du skal lave, når du har “tantepukkel”: 1.

Hvad kan man gøre mod pukkelryg?

Slaphed i rygsøjlens ledbånd kan også være en medvirkende årsag til krum ryg. Disse ledbånd, der giver stabilitet til ryggen, udsættes med alderen for tab af elastisk væv og bliver forkalket. I sjældne tilfælde er der er arvelig årsag til en udtalt krum ryg.

Hvad består Columna af?

En rygsøjle er en knoglestruktur i ryggen af hvirveldyr, bestående af en lang række ryghvirveler forbundet til hinanden. Mellem hvirvlerne er der bruskskiver (diskus), som fungerer som en slags støddæmper. Knoglehvirvlerne er mindst i nakken og størst i lænden, hvor de skal bære størst vægt.

Kan facetledssyndrom gå over af sig selv?

Symptomerne ved facetledssyndrom fortager sig til tider af sig selv i løbet af få dage, men er problemet ikke forsvundet indenfor et par dage eller er problemet tilbagevendende, bør kiropraktoren opsøges, da et ellers simpelt problem kan blive kompliceret.

Hvordan føles facetledssyndrom?

Symptomerne er smerter, stikken eller summen. Det kan enten føles i den del af ryggen, hvor årsagen ligger, eller længere væk i selve det område som en nerve fra det involverede område har forbindelse til. Der er nedsat bevægelighed i ryggen, samt spændte og ømme muskler og også tit føleforstyrrelser i området.

Hvordan sover man på ryggen?

Målet for hovedpuden er, at din nakke og rygsøjle har samme form og facon, som hvis du stod op. Sover du på ryggen, er det vigtigste, at puden støtter nakken. Lige meget om du soverryggen eller på siden, skal puden støtte under hoved og nakke og ikke under skuldrene eller den øverste del af ryggen.

Hvad er bedst for ryggen hård eller blød seng?

Når man ligger på siden, skal man helst have en så lige rygsøjle som muligt - noget, der som regel er umuligt, hvis sengen er for hård eller for blød. For de fleste vil problemet være, at de sover på en for blød madras, og mange vil have gavn af en fastere madras, der sikrer en mere lige rygsøjle.