Table of Contents:

 1. Hvornår er surdej Bageklar?
 2. Hvorfor bliver mit surdejsbrød fladt?
 3. Hvornår peaker surdej?
 4. Hvordan fodrer man sin surdej?
 5. Hvorfor er surdejsbrød sundt?
 6. Hvorfor flyder mit surdejsbrød ud?
 7. Hvordan ser man om en surdej er død?
 8. Hvor meget surdej svarer til 50 g gær?
 9. Hvornår er surdej aktiv?
 10. Hvornår er en surdej død?
 11. Hvordan Koldhæver man?
 12. Hvorfor bliver rugbrødet ved med at være KLEG?
 13. Hvordan vækker man en surdej?
 14. Hvis surdej ikke flyder?
 15. Hvorfor lugter min surdej af acetone?

Hvornår er surdej Bageklar?

Læg et låg på klem på glasset og lad surdejen stå ved stuetemperatur. Hold nu løbende øje med den over de næste par timer. Surdejen er bageklar, når den når sit såkaldte “peak”. Det vil sige, at den stopper med at hæve, fordi den ikke længere kan holde sin egen vægt.

Hvorfor bliver mit surdejsbrød fladt?

Dejen har været for våd, så den har været slap, når den skulle bages. Dejen har hængt fast, når den har skullet fra hævekurven og over i stegesoen, så den er punkteret og er blevet helt flad.

Hvornår peaker surdej?

Når din surdej skal tilbage i aktivitet efter en tur i køleskabet, skal den fodres hver gang den peaker (ca. hver 12 time). Når surdejen mere end fordobler sin størrelse efter en fodring, så er den klar til bagning.

Hvordan fodrer man sin surdej?

1 del surdej til 6 dele vand og 6 dele mel (½ fint mel, ½ groft mel). Hvis din surdej falder sammen og lugter mere af eddike og alkohol end ymer, så har den stået for længe, og du er nødt til at fodre den på ny før, du kan bage med den.

Hvorfor er surdejsbrød sundt?

Surdejsbrød er ganske enkelt en bedre kilde til tilgængelige vitaminer og mineraler, især magnesium, jern og zink, men også til bedre brød med suveræn smag. Lav en surdej, lad den boble på dit køkkenbord og bag de lækreste surdejsbrød, det kan armt anbefales.

Hvorfor flyder mit surdejsbrød ud?

Hvis den flyder ovenpå vandet betyder det, at aktiviteten i surdejen er opadgående og aktiv. Det gør giver denne opdrift er aktiviteten af gær- og mælkesyrebakterier. Hvis din surdej består flydetesten, vil den kunne bruges til at bage med, med det samme.

Hvordan ser man om en surdej er død?

En død surdej vil typisk være skilt så melet er faldet til bunden og vandet ligger i toppen. Så længe vandet er klart, er det ikke et problem, men begynder vandet at skifte farve og blive rødt/grønt/sort, så synger din surdej på sidste vers. Hemmeligheden er dog, at din surdej er meget stærkere end nu tror!

Hvor meget surdej svarer til 50 g gær?

En tommelfingerregel siger at 100 gram surdej, svarer til ca. 12-15 gram frisk gær, men det er ikke helt rigtigt, for det kommer også meget an på mængden af den dej, man skal lave.

Hvornår er surdej aktiv?

Lad din surdej stå i ca. 4-6 timer til den er aktiv og dufter surt. Når du bager med surdej, så kan du både ælte dejen i hånden eller på røremaskine.

Hvornår er en surdej død?

En død surdej vil typisk være skilt så melet er faldet til bunden og vandet ligger i toppen. Så længe vandet er klart, er det ikke et problem, men begynder vandet at skifte farve og blive rødt/grønt/sort, så synger din surdej på sidste vers. Hemmeligheden er dog, at din surdej er meget stærkere end nu tror!

Hvordan Koldhæver man?

Når en dej skal koldhæves, anvendes der kun små mængder gær, omkring 8-12 gram, og alle ingredienser skal være kolde. Gærcellerne skal nemlig udvikles langsom, hvilket kølige temperaturer hjælper med. Rør dejen sammen dagen før bagningen, dæk den med film eller et fugtigt klæde og stil den på køl – typisk natten over.

Hvorfor bliver rugbrødet ved med at være KLEG?

En af årsagerne til, at brødet er klægt i midten, kan være, at brødet ikke har bagt længe nok. For at sikre, at det har næste gang kan du bruge et termometer, så du er sikker på, at kernetemperaturen i midten er brødet er 100°. En anden årsag kan være, at dejen ikke har hævet nok. Lad den hæve mere næste gang.

Hvordan vækker man en surdej?

Hvis din surdej står i på køl er den i “dvale” og skal vækkes til live inden bagning! Når du fodrer den løbende er det vigtigt, at du lader den stå ved stuetemperatur et par timer efter fodring så den peaker, fordi surdejen på den måde holder sig bedst klar til de kommende bagninger.

Hvis surdej ikke flyder?

For at teste om din surdej er klar hælder du en skefuld ned i en skål med lunkent vand, hvis den flyder er den klar. Hvis den ikke flyder skal den stå længere, du kan nu med fordel placere den lunt for at accelerere den sidste del af processen.

Hvorfor lugter min surdej af acetone?

Efter en tid i køleskabet udskiller surdejen en mørk væske, som lugter surt eller ligefrem af acetone. Det er helt normalt. Enten rører man surdejen sammen før man skal bruge den, eller også graver man bare noget af dejen op under væsken.