Table of Contents:

  1. Hvad sker der hvis en flaske vin får lov at stå med kontakt til luften?
  2. Kan man ilte en vin for meget?
  3. Hvor længe kan hvidvin holde sig uåbnet?
  4. Hvornår skal julevinen åbnes?
  5. Hvorfor ilter man ikke hvidvin?
  6. Kan man drikke vin med prop i?

Hvad sker der hvis en flaske vin får lov at stå med kontakt til luften?

Vin iltes, når den kommer i kontakt med luft. Ved kun at tage proppen ud, men lade vinen blive i flasken, er kontakten mellem vin og luft meget begrænset, da flaskens hals er meget smal. Det er derfor simpelthen ikke nok at tage proppen ud af flasken.

Kan man ilte en vin for meget?

Særligt unge vine har godt af at blive iltet. Du bør dog undlade at ilte gamle vine, da de kan miste pusten ved at få for meget ilt.

Hvor længe kan hvidvin holde sig uåbnet?

Hvidvin og rosévin kan som en tommelfingerregel holde sig i et par år uåbnet, men igen afhænger det af vintypen. Flere hvidvine fra Bordeaux har fx et lagringspotentiale på 10-15 år.

Hvornår skal julevinen åbnes?

En god tommelfingerregel er at åbne en kraftig rødvin mindst 2 timer, før du skal drikke den. Ældre Cabernet'er, Bordeaux'er og Rhône-vine bør dekanteres kort inden servering for at undgå, at de bliver flade og kedelige, mens en traditionel Barolo eller Amarone er et par timer om at åbne op.

Hvorfor ilter man ikke hvidvin?

Når vin dekanteres og kommer i kontakt med luften, frigives aromaerne og smagen. At skænke i et glas ilter også vinen (der er en grund til ikke at drikke direkte fra flasken), men dekanteringen før udskænkning ilter vinen langt mere. Hvis du dekantere rødvin, hvorfor skulle du så ikke dekantere hvidvin?

Kan man drikke vin med prop i?

Det er ikke sundhedsskadeligt at drikke vin, der har prop, men man bør alligevel holde sig fra at drikke det. Når vinen har prop, har den denne her stærke lugt eller smag, og det er derfor ikke særlig rart at drikke den.