Table of Contents:

 1. Hvor blødt må vand være?
 2. Er kalk i drikkevandet sundt?
 3. Kan man drikke blødgjort vand?
 4. Er BWT vand usundt?
 5. Er det sundt at drikke hårdt vand?
 6. Hvordan kan vi sikre os at vi ikke kommer til at mangle drikkevand i fremtiden?
 7. Hvad kan vi gøre for at sikre rent drikkevand?
 8. Kan man fjerne kalk fra vand?
 9. Hvilke ulemper er der ved kalk i vandet?

Hvor blødt må vand være?

Vand med 6 hårdhedsgrader betegnes som ”blødtvand. Du vil opleve en betydelig minimering af kalkaflejringer, mindre forbrug af sæbe og shampoo samt væsentligt forlængede levetider på husholdningsapparater mm.

Er kalk i drikkevandet sundt?

Når vand er hårdt, så er der både et højt indhold af kalk og af magnesium. Flere undersøgelser har vist, at folk, der lever i områder med hårdt vand, har lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, og det tilskriver forskerne, at det hårde vand øger deres indtag af mineralet magnesium.

Kan man drikke blødgjort vand?

En undersøgelse har vist at mad kogt i blødgjort vand (kalkfrit vand) har mistet næsten alle mineraler, og dermed er maden berøvet fra de mineralnæringsstoffer som din krop skulle have. Der er undersøgelser som mener at påvise at kroppen demineraliseres hvis man drikker kalkfrit vand fra blødgøringsanlæg.

Er BWT vand usundt?

Undersøgelser har konkluderet at drikkevand fra blødgøringsanlæg kan være så farligt at der bør lovgives om at blødgøringsanlæg ikke må benyttes til drikkevand. Drikkevandet bidrager kun med få procent af kalk til vores daglige behov som ellers skal findes fra kosten.

Er det sundt at drikke hårdt vand?

Når vand er hårdt, så er der både et højt indhold af kalk og af magnesium. Flere undersøgelser har vist, at folk, der lever i områder med hårdt vand, har lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, og det tilskriver forskerne, at det hårde vand øger deres indtag af mineralet magnesium.

Hvordan kan vi sikre os at vi ikke kommer til at mangle drikkevand i fremtiden?

Vi arbejder hver dag med at beskytte vores grundvand. Det sker ved at plante ny skov og lave aftaler om miljøvenlig drift af landbrugsjord tæt ved vores kildepladser. Det vand, som kommer ud af vandhanen hos dig, henter vi op dybt nede fra undergrunden.

Hvad kan vi gøre for at sikre rent drikkevand?

Begrænse og helt fjerne de sprøjtegifte, som vi finder, når vi undersøger grundvandet og drikkevandet. Sikre en politisk indsats mod forurening fra alle fronter. Sikre flere penge til at rense forurenede områder, såsom lossepladser, hvis skadelige gods kan sive ned i undergrunden og forurene drikkevandsboringer.

Kan man fjerne kalk fra vand?

Et blødgøringsanlæg fungerer ved at fjerne kalken i vandet ved hjælp af en såkaldt ionombytter. Den fjerner alle de kalcium- og magnesium-ioner, der er i brugsvandet. Samtidig desinficeres vandet ved hjælp af salt. Derved bliver vandet silkeblødt, få et lavere indhold af bakterier, og bliver helt fri for kalk.

Hvilke ulemper er der ved kalk i vandet?

Ulemper:
 • Mindre magnesium i vandet kan medføre flere hjerte-kar-sygdomme.
 • Mindre kalk i vandet kan give flere huller i tænderne. (5-20 % af dit samlede indtag af magnesium og kalk kommer fra drikkevandet.)
 • Risiko for korrosion (rør, der bliver utætte), hvis kalkbelægninger helt fjernes.
27. jun. 2017