Table of Contents:

 1. Hvor længe varer en mellemørebetændelse?
 2. Er mellemørebetændelse akut?
 3. Hvordan undgår man propper i ørene?
 4. Hvad kan man gøre for at fjerne propper i ørene?
 5. Hvorfor skal man trykudligne?
 6. Hvad kan man gøre når man har mellemørebetændelse?
 7. Hvorfor får man ondt i ørene når man flyver?

Hvor længe varer en mellemørebetændelse?

Ved akut mellemørebetændelse aftager feber og øresmerter som regel efter et par dage. Hvis der går hul på trommehinden, kan det flyde fra øret i 1-2 uger, hvorefter hullet lukker sig. Hvis udflåddet varer ved, tiltager eller forsvinder og vender tilbage, skal øre-næse-halslægen kontaktes.

Er mellemørebetændelse akut?

Ved akut mellemørebetændelse er der betændelse i slimhinden i mellemøret. Slimhinden danner væske, der får trykket i mellemøret til at stige, hvilket giver smerter. Det er en af de hyppigste infektioner hos børn og optræder specielt hos børn under tre år. Sygdommen kan dog også ses hos større børn og voksne.

Hvordan undgår man propper i ørene?

Sådan hjælper du det eustakiske rør med at åbne sig, så propperne i ørene forsvinder:
 1. Gab indimellem – også selvom du ikke er træt.
 2. Tyg tyggegummi da du automatisk synker mere, hvilket kan hjælpe til at kanalen åbner sig.
 3. Sut på et bolsje – det hjælper dig også med at synke ofte.
 4. Spis og tyg maden langsomt.

Hvad kan man gøre for at fjerne propper i ørene?

Prøv med almindeligt postevand eller med en saltvandsopløsning (med en teske salt til én deciliter vand). Vandet skal helst have en temperatur på 37 grader – ligesom din kropstemperatur. Du kan få en øre-skyller på apoteket, som du kan skylle dine ører med for at få proppen i øret opløst.

Hvorfor skal man trykudligne?

Hvis trykket ikke udlignes, vil mellemøret, efterhånden som man nærmer sig jorden, blive påført et tryk udefra. Dette kan være forbundet med smerte og eventuelt en trykskade i mellemøreslimhinden. Det kan medføre væskedannelse og efterfølgende mellemørebetændelse .

Hvad kan man gøre når man har mellemørebetændelse?

Hvad kan lægen gøre? Hvis det ikke hjælper at skylle øret selv, kan betændelsen behandles med antibiotika og betændelsesdæmpende midler i form af øredråber eller salve. Hvis øregangen er meget hævet lægger øre-næse-halslægen en lille gazesnip ind i øregangen, som er fugtet med medicin.

Hvorfor får man ondt i ørene når man flyver?

Når man flyver ændres det tryk i luften som vi er omgivet af. Det opfattes som propfornemmelse, ørepine eller hørenedsættelse. Enkelte gange kan man også se blødning fra øret. Man anbefaler derfor under flyvning at man udligner trykket i mellemøret mellem det omgivende tryk som er i luften.