Table of Contents:

 1. Hvorfor skal man skylle frugt?
 2. Kan man vaske pesticider af?
 3. Hvorfor vasker man kylling?
 4. Hvad sker der hvis vi ikke sprøjter grøntsager eller frugt?
 5. Hvordan skyller man grøntsager?
 6. Hvordan skyller man salat?
 7. Hvilke problemer er der ved at spise sprøjtede fødevarer?
 8. Kan man dø af sprøjtegift?
 9. Hvordan vasker man salat?
 10. Hvordan skyller man iceberg salat?
 11. Hvorfor skyller man salat?

Hvorfor skal man skylle frugt?

Spis masser af frugt og grønt - men skyl det først! ​​Hvert år giver frugt og grønt, især fra udlandet, både opkast og diarré hos forbrugerne, på grund af bakterier og virus. Virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt, når der fx er brugt beskidt vand til at dyrke eller skylle grøntsagerne med.

Kan man vaske pesticider af?

- Hvorvidt det kan lade sig gøre at vaske pesticidrester af eksempelvis jordbær vil være helt forskelligt fra pesticid til pesticid. Nogle vil vi kunne vaske af i nogen grad, mens vask kun vil have en begrænset effekt på andre pesticider, siger Bodil Hamborg Jensen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

Hvorfor vasker man kylling?

Ingen spiser rå kylling. Kyllingen skal altid steges eller tilberedes under høj varme. Det vil tage livet af alle de bakterier, der måtte befinde sig i kødet. Hvis du skyller kyllingkødet, kan bakterierne risikere at ende på nogle af de andre fødevarer, der indgår i retten, eller på skærebrættet.

Hvad sker der hvis vi ikke sprøjter grøntsager eller frugt?

Det er altid en god idé at skylle frugt og grønt både af hensyn til pesticidrester og bakterier og virus. Det er dog sjældent, at alle pesticidrester kan skylles eller skrælles af. På varer som bananer eller avokado sidder de fleste pesticider i skrællen, men det gælder ofte ikke for grøntsager og bær.

Hvordan skyller man grøntsager?

Skyl først de grøntsager og bær, der er mest beskidte. Tag for eksempel jordbær med jord på fra, skyl dem, inden du skyller bærrene samlet. Lad ikke uskyllet frugt og grønt være på et skærebræt, du senere bruger til skyllede frugter og grøntsager.

Hvordan skyller man salat?

Sådan skyller du salat og krydderurter
 1. ​Her kan du se en instruktionsfilm, der viser, hvordan du bør skylle salat og krydderurter.
 2. Sådan skyller du salat og krydderurter.
 3. Fjern beskidte og beskadigede blade.
 4. Skil salat fra stokken.
 5. Klip krydderurter fra stilken.
 6. Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand.

Hvilke problemer er der ved at spise sprøjtede fødevarer?

I en fødevareproduktion, hvor der bruges plantebeskyttelsesmidler, vil der altid være en mulighed for at finde rester i fødevarerne, for i dag kan man med moderne analysemetoder finde selv meget små mængder.

Kan man dø af sprøjtegift?

Blot en mundfuld pesticider dræber Hvis du spiser bare én teskefuld af de giftigste sprøjtemidler, kan du i løbet af få timer. Nogle pesticider angriber nervesystemet og sætter kroppen ud af spil. Andre angriber luftvejene og kvæler dig; nogle hurtigt, andre langsomt.

Hvordan vasker man salat?

Efter at du har fyldt vand ned i salaten, vil det på et tidspunkt begynde at løbe ud og ned i vasken. Lad vandet løbe 10-15 sekunder, hvorefter du slukker for vandhanen og lader vandet dræne ud. Det er netop dette trin i guiden, med at vaske alt salaten på en gang en gang, der gør den så smart.

Hvordan skyller man iceberg salat?

Efter at du har skåret bunden/proppen af iceberg salathovedet af, skal du 'fylde' det med masser af koldt vand. Dette gøres ved at holde bunden af salathovedet ind under vandstrålen og derved lade vandet løbe godt ud i salaten og mellem alle bladene.

Hvorfor skyller man salat?

Hvis du skyller krydderurter og salat grundigt, kan du fjerne op til 80 procent af bakterier og virus. Så skyl salat og krydderurter grundigt, og slip for at ende flere timer på toilettet. Det er især vigtigt, hvis du har spist fx krydderurter fra mere eksotiske lande med en lavere hygiejnestandard end i Danmark.