Table of Contents:

  1. Hvad er Cushing syndrom hos hunde?
  2. Hvad er Morbus Cushing?
  3. Er Cushing arveligt?
  4. Hvor sidder binyrerne på en hund?
  5. Hvorfor får man kræft i binyren?
  6. Er binyrebarkhormon farligt for hunde?
  7. Hvor lang tid virker binyrebarkhormon?

Hvad er Cushing syndrom hos hunde?

Cushings syndrom er en lidelse, der skyldes overdreven udskillelse af binyrebarkhormoner fra binyrerne. Årsagen til den øgede udskillelse af binyrebarkhormoner er en godartet tumor, der er placeret i hypofysen i hjernen eller mere sjældent en god- eller ondartet tumor i selve binyrerne.

Hvad er Morbus Cushing?

Cushings syndrom er en samlet betegnelse for en gruppe sygdomme, hvor man producerer for meget af hormonet kortisol fra binyrerne. Sygdommen er opkaldt efter den amerikanske hjernekirurg, som oprindeligt beskrev tilstanden.

Er Cushing arveligt?

Sygdommene, der kan give Cushings syndrom, er hverken arvelige eller smitsomme. Der er heller ingen sammenhæng med nogen særlig levevis eller udsættelse for sundhedsskadelige stoffer.

Hvor sidder binyrerne på en hund?

Cortisol produceres i binyrerne, der sidder inde i bughulen lige ved siden af nyrerne.

Hvorfor får man kræft i binyren?

Kræft i binyrebarken medfører i omkring to ud af tre tilfælde en overproduktion af et eller flere hormoner.

Er binyrebarkhormon farligt for hunde?

Den øgede mængde binyrebarkhormon, der cirkulerer i blodet, påvirker kroppen på mange måder. Den medfører øget appetit og drikkelyst. Musklerne bliver svagere. Det gælder også bugmusklerne, hvorfor hunden får hængebug.

Hvor lang tid virker binyrebarkhormon?

De binyrebarkhormoner, der kaldes "glukokortikoider", virker ved at hæmme kroppens immunforsvar. Det er kroppens eget immunforsvar, der skaber symptomerne på irriteret væv (inflammation), fx hævelse, rødme og smerte. Når immunforsvaret hæmmes, hæmmes inflammationen.