Table of Contents:

  1. Kan kikærter koge uden opblødning?
  2. Er kidneybønner giftige?
  3. Hvor giftige er bønner?
  4. Hvor længe kan kikærter stå i blød?
  5. Hvor længe kan kikærter ligge i blød?
  6. Hvad indeholder lektin?
  7. Hvad sker der hvis man spiser ukogte bønner?
  8. Kan man dø af bønner?
  9. Kan bønner ligge i blød for længe?
  10. Hvor lang tid kan kikærter holde sig i køleskabet?

Kan kikærter koge uden opblødning?

De kan godt koges direkte (dvs. uden iblødsætning), men kogetiden bliver betragtelig mindre, hvis frøene er udblødte. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du sætter bælgfrugter i blød i koldt vand og på køl.

Er kidneybønner giftige?

Pralbønner, kidneybønner, limabønner, hestebønner, samt brune, sorte og hvide bønner har et højt indhold af lektiner. Symptomerne på en forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer oftest inden for et par timer efter du har spist bønnerne, oplyser Fødevarestyrelsen.

Hvor giftige er bønner?

Bønner af alle arter tilhørende slægten Phaseolus anses for giftige i rå tilstand. Lima-Bønne indeholder cyanbrinte-holdig glykosid. Øvrige arter indeholder lektin og phasin, der er varmefølsomme og ødelægges ved kogning i mindst 1/2-1 time.

Hvor længe kan kikærter stå i blød?

Dæk kikærterne med 2 gange så meget vand. Lad dem stå i blød 8-10 timer eller natten over.

Hvor længe kan kikærter ligge i blød?

Læg kikærterne i blød i rigeligt koldt vand natten over eller mens du er på arbejde (8-12 timer). Hæld iblødsætningsvandet ud og sortér de misfarvede kikærter fra.

Hvad indeholder lektin?

​Beskrivelse. Alle former for bønner indeholder lektin, som er et protein der findes i planter. de fleste er ufarlige for mennesker. Mange bønnesorter har et højt indhold af lektin f. eks tørrede havebønner, brune, hvide, røde sorte og brogede bønner, kidney bønner, limabønner og hestebønner.

Hvad sker der hvis man spiser ukogte bønner?

Spiser man friske, grønne bønner rå, kan nogle mennesker få kvalme og ondt i maven. Symptomerne på akut forgiftning er opkastning, diarré og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Ubehaget kommer ofte inden for et par timer, efter man har spist bønnerne.

Kan man dø af bønner?

Mange bønner indeholder proteinet Lectin, som giver tynd mave, opkastning og kvalme og i alvorlige tilfælde mavekramper og blødning. Det gælder både grønne bønner og alle tørrede bønner, som kommer fra familien, Phaseolus.

Kan bønner ligge i blød for længe?

Læg bønner i blød - længe Læg altid tørrede bønner i blød i 10-12 timer, kassér udblødningsvandet, og kog bønnerne grundigt i frisk vand for at uskadeliggøre bønnernes indhold af lektiner. Lektiner kan resultere i opkast, kolikagtige mavesmerter, diarré og kredsløbsforstyrrelser.

Hvor lang tid kan kikærter holde sig i køleskabet?

Efter kogning og tilberedning bør kikærterne opbevares på køl. Her kan de holde sig i ca. 4 dage. Kogte kikærter kan også fryses.