Table of Contents:

  1. Hvad er forskellen på jasmin og basmati?
  2. Hvorfor skal ris hvile?
  3. Hvordan får man ris til at klistre?
  4. Hvor meget vand til 4 dl ris?
  5. Hvorfor er arsen giftigt?

Hvad er forskellen på jasmin og basmati?

Basmati oversættes til "fuld af duft", og tro mod sit navn har basmatiris en stærk nøddeagtig smag og aroma. Jasminris har også en nøddeagtig smag, men er mere delikat. Som navnet antyder, har den en blomsteraroma, og du kan måske lugte en sød popcorn-lignende duft, når du tilbereder denne ris.

Hvorfor skal ris hvile?

Alle typer af ris kan kun blive bedre af at blive sat til at trække i vand: Det vil gøre risen lettere at fordøje. Det giver risen bedre mulighed for at absorbere vandet. Det vil forkorte kogetiden.

Hvordan får man ris til at klistre?

Risenes konsistens er en smagsag, og til eksempelvis asiatiske retter gør sticky rice sig godt. Men vil du undgå klistrede ris, skal du skylle risene, inden du koger dem. Jo mere du skyller dem, des mere stivelse fjerner du. Og det er netop stivelsen i ris, der gør dem klistrede.

Hvor meget vand til 4 dl ris?

Du skal beregne cirka 1,5 deciliter vand pr. 1 deciliter ris. Så hvis laver ris til 4 personer, skal du bruge 4 deciliter ris og 6 deciliter vand.

Hvorfor er arsen giftigt?

Arsen er yderst giftigt for mennesker. Der er set dødelige forgiftninger efter indtagelse af 70-180 mg arsentrioxid. Ved de akutte forgiftninger ses skader i mave-tarmkanalen, som medfører vold- somme opkastninger samt blodig diaré. Endvide- re ses muskelkramper, ødemer i ansigtet samt på- virkning af hjertet.