Table of Contents:

 1. Hvordan er vielsesritualet?
 2. Hvad siger præsten til en barnedåb?
 3. Hvad siger man ja til i dåben?
 4. Hvem spørger præsten først?
 5. Er bryllup en kirkelig handling?
 6. Kan man blive gift i det fri?
 7. Hvem holder tale til en barnedåb?
 8. Hvad sker der i dåben Hvilken virkning har dette ritual set fra et kristent synspunkt?
 9. Hvem fører bruden til alters?
 10. Hvem holder ringene i bryllup?
 11. Hvem kan foretage en vielse?
 12. Hvad betyder dåbskjolen?

Hvordan er vielsesritualet?

Selve vielsesritualet – hvad siger præsten Bruden føres ind, men sin far i højre arm. FØRSTE SALME: Brudeparret er selv med til at bestemme de salmer, der skal synges. VIELSEN: Brudeparret går op til alteret sammen og stiller sig der. Brudens far rejser sig og sætter sig på gommens plads.

Hvad siger præsten til en barnedåb?

Jeg døber dig i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Præsten lægger hånden på den døbtes hoved og siger: Den almægtige Gud, vor Herre Jesu Kristi Fader, som nu har genfødt dig ved vand og Helligånden og skænket dig syndernes forladelse, han styrke dig med sin nåde til det evige liv!

Hvad siger man ja til i dåben?

Dåben er Guds gave, som forældre og faddere siger ja-tak til på barnets vegne. Det første, som vi siger ja til, er forsagelsen: At sige fra overfor alt ondt. Kristendommen taler realistisk om livet. Vi slipper ikke uden om det, som ødelægger og truer livet, ved at blive døbt.

Hvem spørger præsten først?

Efter talen Først stiller præsten spørgsmålet om at tage den anden til ægtefælle. Ved at svare ja forpligter parret sig på ægteskabet i borgerlig og juridisk forstand. Derefter stiller præsten spørgsmålet om at elske og ære hinanden i medgang og modgang, indtil døden skiller jer ad.

Er bryllup en kirkelig handling?

Kirkelig handling – et fagudtryk blandt præster og kirkefunktionærer om de gudstjenester, der ikke er højmesser. Dvs. dåb, konfirmation, brylluper, begravelser og bisættelser. Der er tale om en kirkelig handling når en præst medvirker ved fx et bryllup eller en begravelser, modsat en borgelig vielse eller begravelse.

Kan man blive gift i det fri?

Folkekirken godkendte i 2013 – i en 2 års forsøgsperiode – muligheden for kirkelige vielser i det fri. Stedet skal dog godkendes af præsten og have tilknytning til brudeparret. Kontakt din lokale præst for retningslinjer. Reglerne omkring borgerlige vielser i det frier forskellige fra kommune til kommune.

Hvem holder tale til en barnedåb?

Den ældste af de mandlige faddere holder talen for barnet, og hvis alle de der udtalte ønsker holdt stik, vilde livet overhovedet ikke indeholde et gran af modgang for det individ, der ved starten blev tildelt veltalende faddere.

Hvad sker der i dåben Hvilken virkning har dette ritual set fra et kristent synspunkt?

Ved dåben "afvaskes" personens synder, og han eller hun bliver medlem af Kristi kirke. Det kristne dåbsritual har sit forbillede i Johannes Døberen, som ifølge Bibelen døbte blandt andre Jesus i Jordanfloden (se bl. a. Matt 3:11-16).

Hvem fører bruden til alters?

Gamle traditioner siger, at det er brudens far, der skal følge hende op ad kirkegulvet på bryllupsdagen. Har man som brud ikke sin far, kan dette dilemma skabe en del udfordringer. Heldigvis har du i dag mange andre muligheder for trofast støtte ved din side på vejen mod alteret.

Hvem holder ringene i bryllup?

Forlover. Når brylluppet skal planlægges er det traditionen at brudgommen vælger en forlover (Best man) som ofte er en af brudgommens gode venner, der samtidig skal stå for nogle praktiske opgaver under brylluppet, herunder skal han holde ringene.

Hvem kan foretage en vielse?

Hvordan bliver vi gift på rådhuset? En borgerlig vielse kan foretages af borgmesteren eller en anden person, som borgmesteren har bemyndiget til det. I kan frit vælge, hvilken kommune I vil giftes i. Vielsen foregår som regel på rådhuset, men borgmesteren kan tillade, at vielsen foregår fx i en skov eller park.

Hvad betyder dåbskjolen?

Det hvide dåbstøj er et levn fra meget gamle dåbsritualer, da dåben var en kristen handling forbeholdt voksne mennesker. Her skiftede dåbskandidaterne under selve dåben fra eget tøj til hvide kjortler, for at symbolisere renselse og renhed.