Table of Contents:

 1. Hvilken funktion har æggestok?
 2. Hvilke 4 hoveddele består en plante af?
 3. Hvor sidder æggestokken?
 4. Hvor mange æggestokke har man?
 5. Kan man blive gravid med kun en æggestok?
 6. Hvad sker der når man fjerner æggestokkene?
 7. Hvilke organismer er opbygget af planteceller?
 8. Hvor mange forskellige næringsstoffer har planter brug for?
 9. Hvordan føles smerter i æggestokkene?
 10. Kan man have ondt i æggestokkene?
 11. Kan man overleve æggestokkræft?
 12. Kan man blive gravid uden æggeledere?
 13. Kan man blive gravid med lukket æggeleder?
 14. Kan man leve uden æggestokke?
 15. Hvad er symptomer på kræft i æggestokkene?

Hvilken funktion har æggestok?

Æggestokkene har to funktioner: Ægløsning og produktion af kvindelige kønshormoner. Disse funktioner starter i løbet af puberteten og er årsagen til, at menstruationerne begynder, og kvinden bliver frugtbar. Kvinder danner alle deres æg, mens de stadig er fostre, og efter fødslen dannes der ikke nye ægceller.

Hvilke 4 hoveddele består en plante af?

Planternes opbygning
 • A: Blomst.
 • B: Stængel og blade.
 • C: Rod.

Hvor sidder æggestokken?

Æggestokkene er to ovale organer, som ligger ude til højre og venstre for livmoderen. De producerer, oplagrer og frigør æg, som opfanges af æggelederne i forbindelse ægløsningen (ovulationen). Hos en voksen kvinde måler hver æggestok 4-5 cm i det længste plan.

Hvor mange æggestokke har man?

De kvindelige kønsorganer består af de store og små kønslæber, klitoris, skeden, livmoderen, de to æggeledere og to æggestokke. Foran den forreste væg af skeden ligger urinrøret, som hos kvinden er 3-4 cm langt og fører til urinblæren, som ligger foran livmoderen.

Kan man blive gravid med kun en æggestok?

Operation hvor æggestokke eller livmoder fjernes Hvis man kun får fjernet den ene æggestok, kan man stadig blive gravid. Når begge æggestokke eller livmoderen er fjernet, kan man ikke længere blive gravid.

Hvad sker der når man fjerner æggestokkene?

Når du har fået fjernet æggestokke og æggeledere, vil du ikke længere få menstruation og kan dermed heller ikke blive gravid. Hormonproduktionen foregår i æggestokkene, hvilket betyder, at du efter operationen vil gå i overgangs- alderen, hvis du ikke allerede har passeret denne.

Hvilke organismer er opbygget af planteceller?

Plantecellen er i store træk opbygget som den dyriske celle. Den indeholder dog nogle særlige organeller samt en stor vakuole og er desuden omgivet af en cellevæg. Inden for cellevæggen ligger plasmamembranen, som omgiver cellekernen og cytoplasmaet.

Hvor mange forskellige næringsstoffer har planter brug for?

Makronæringsstofferne C (kulstof), O (ilt), N (kvælstof), P (fosfor), S (svovl), K (Kalium) har planternes brug for i store mængder, mens andre næringsstoffer (mikronæringsstoffer) er nødvendige i mindre mængder.

Hvordan føles smerter i æggestokkene?

Smerterne opstår, fordi der kommer en lille smule væske ud i bughulen, når ægget kommer ud af ægblæren på æggestokken. Da de to æggestokke skiftes til at afgive et æg, vil kvinden ofte føle smerten skiftevis på højre side i den ene cyklus og i venstre side ved den næste cyklus. Smerten varer typisk et par timer.

Kan man have ondt i æggestokkene?

Ved akutte smerter i den nederste del af maven, der ikke svinder inden for kort tid, skal du søge læge akut. Smerter, der kommer og går, kan være en cyste i en æggestok, der drejer frem og tilbage. Oplever du det, skal du undersøges af din egen læge og eventuelt af gynækolog.

Kan man overleve æggestokkræft?

Efter diagnosen 'æggestokkræft' er 74 % i live ét år efter og 38 % er i live 5 år efter. Prognosen er dog meget afhængig af, hvilket stadium sygdommen er i. Femårs-overlevelsen (%-delen af kvinder, der er i live 5 år efter diagnosen) for sygdommen er: Stadium I 75-87 %

Kan man blive gravid uden æggeledere?

Hvis du ikke har mindst én brugbar æggeleder efter indgrebet, vil din eneste mulighed for at blive gravid være IVF (dvs. reagensglasbehandling), og du kan blive optaget på venteliste til IVF-behandling.

Kan man blive gravid med lukket æggeleder?

Har du lukkede eller forsnævrede æggeledere, kan det være svært at blive gravid, idet ægget enten går til grunde i æggelederen, eller ikke opfanges af æggelederen og derfor forsvinder ud i bughulen. Mandens sædceller har også svært ved at trænge igennem æggelederen, hvis den er snæver eller helt lukket.

Kan man leve uden æggestokke?

endometriose, cyster, godartede eller ondartede svulster eller brystkræft. Fjernelse af æggestokke kan nogle gange også blive anbefalet som en del af det at få fjernet livmoderen (hysterektomi). Hvis man kun fjerner den ene æggestok, og den anden er rask, kan kvinden fortsat blive gravid.

Hvad er symptomer på kræft i æggestokkene?

Du skal gå til læge, hvis du oplever:
 • hyppig vandladning, blærebetændelse og besvær med at holde på vandet.
 • tendens til træg mave, som står på i mere end en måned.
 • opspilet mave og uforklaret vægtstigning eller vægttab.
 • smerter nedadtil i maven og/eller ryggen.
 • træthed, utilpashed og manglende appetit.
3. nov. 2020