Table of Contents:

  1. Hvad sker der i det lille kredsløb?
  2. Kan stress give blodprop i hjertet?
  3. Hvorfor bliver fødderne blå?
  4. Hvor foregår det lille kredsløb?
  5. Kan man slippe af med åreforkalkning?
  6. Hvad er en Arteriole?
  7. Hvor foregår Stofudvekslingen?

Hvad sker der i det lille kredsløb?

I det lille kredsløb, lungekredsløbet, pumper hjertet iltfattigt blod til lungerne. Her tilføres blodet ilt og udskiller kuldioxid, før det returnerer til hjertets venstre halvdel, og cyklus begynder på ny.

Kan stress give blodprop i hjertet?

Pedersen kan forklaringen være, at den akutte stresssituation får blodkarrene til at trække sig sammen, og at pulsen og blodtrykket stiger. Det øgede pres gør, at den plak, der i tidens løb har bygget sig op i blodårerne, kan rive sig løs og sætte sig fast i kranspulsåren, hvor det kan forårsage en blodprop.

Hvorfor bliver fødderne blå?

Tilstanden skyldes spastiske kramper i de små blodforsynende pulsårer (arteriolerne), der går til fingre og tæer. Spasmerne medfører, at der ikke bliver tilført ilt nok til fingre og/eller tæer, og disse bliver blåfarvede pga. det iltfattige blod. Tilstanden er meget almindelig, og ses hyppigst hos yngre kvinder.

Hvor foregår det lille kredsløb?

​Blodet strømmer til hjertet fra over- og underkrop via de store hulvener ind i højre atrie. ​​​ Herfra løber det ned i højre ventrikel, der pumper blodet ud i lungepulsåren til lungerne (det lille kredsløb). I lungerne afgiver blodet kuldioxid og optager ilt, hvorefter det løber retur til hjertets venstre atrie.

Kan man slippe af med åreforkalkning?

Selve åreforkalkningen findes der endnu ingen medicin der kan fjerne, ændring i livsstil kombineret med kolesterolsænkende medicin kan standse yderligere forværring og ofte medføre en bedring i symptomerne.

Hvad er en Arteriole?

Arterioler er de mindste arterier. De fører det iltede blod det sidste stykke ud til kapillærene. De kaldes også muskulære arterier, da de er omgivet af glat muskulatur, der kan regulere diameteren. Her ses et stort fald i trykket i forhold til arterierne.

Hvor foregår Stofudvekslingen?

Blodkar hovedinddeles i arterier (pulsårer), udvekslingskar, og vener (blodårer). Arterier optager den med hvert hjerteslag udpumpede blodmængde og gennem sine forgreninger regulerer de blodets fordeling i organismen. Stofudvekslingen mellem blod og væv finder sted over udvekslingskarrenes vægge.