Table of Contents:

 1. Kan man klippe asparges ned?
 2. Hvordan skærer man asparges?
 3. Hvorfor bliver asparges tynde?
 4. Kan man spise grønne asparges i rå tilstand?
 5. Hvornår plukkes asparges?
 6. Kan man flytte grønne asparges?
 7. Hvordan flyttes asparges?
 8. Hvorfor knækker man bunden af asparges?
 9. Hvordan spiser man hvide asparges?
 10. Hvilken jord til asparges?
 11. Hvornår skal man gøde asparges?
 12. Hvor længe må man tage asparges?
 13. Hvor længe kan man høste asparges?
 14. Er rå asparges sundt?
 15. Hvor sunde er grønne asparges?

Kan man klippe asparges ned?

Først til foråret skal du finde saksen frem og klippe de visne toppe væk. Du klipper lige over jordoverfladen. En undtagelse er dog, hvis du på et tidspunkt oplever angreb af aspargesbiller. Så kan du med fordel klippe planterne ned i efteråret, da billerne overvintrer i aspargesplanternes stængler.

Hvordan skærer man asparges?

Sådan gør du:
 1. ”Knæk” aspargesene: Brug en kniv til at skære de nederste 3-4 cm af aspargesene af, så man undgår den træede del af stænglen. ...
 2. Nip bladene af de grønne: Grønne asparges skal ikke skrælles, men de små blade på siden skal nippes af med en lille urtekniv, for de er seje og kedelige at tygge.

Hvorfor bliver asparges tynde?

Du kan også lade de tynde vokse op og lave top nu og så høste evt. tykkere skud. Men mængden af skud aftager, når der først er grøn top – så har planten jo nået sit mål: at komme op med blade og få gang i fotosyntesen og dermed indsamle næring til formering og lagring i roden til næste års skud.

Kan man spise grønne asparges i rå tilstand?

De grønne asparges er tynde, kan spises eller kogt 1-2 minutter og skal ikke skrælles. Den nederste hårde del af stænglen skæres væk, og de grønne asparges kommes i kogende vand tilsat lidt salt.

Hvornår plukkes asparges?

Asparges kan høstes, når de er omkring 20 cm lange, ved at knække dem af nede ved jorden. Du bør indstille høsten, når dine asparges' omkreds bliver mindre end en blyant.

Kan man flytte grønne asparges?

Aspargesplanter skal man kun flytte, hvis det er absolut nødvendigt. Fem år gamle aspargesplanter har et enorm rodsystem, og du skal have det med i nogenlunde uskadt tilstand, hvis det skal lykkes.

Hvordan flyttes asparges?

Sørg for at få så god en rodklump med som overhovedet muligt. Vær evt. to om opgaven og lemp rodklumpen forsigtigt over på et stykke kraftig plastik eller en sæk og bær den forsigtigt hen til plantestedet og lemp rodklumpen forsigtigt ned i plantehullet.

Hvorfor knækker man bunden af asparges?

Så snart din asparges føles blødere og mere medvillig, når du bøjer den, kan du knække. Du skal ofte ikke knække meget højere oppe end, når den hvide bund skifter til den flotte, grønne farve.

Hvordan spiser man hvide asparges?

Tag en almindelig kartoffelskræller, og skræl de hvide asparges fra hovedet og ned mod roden. Du skal ikke skrælle hovedet - men start lige under det. Og skræl så hele vejen ned. Husk at gøre det hele vejen rundt, og der skal lidt mere af end man lige tror, så du undgår trælse trevler i munden under spisningen.

Hvilken jord til asparges?

Inden du planter asparges Du skal først og fremmest sørge for, at jorden er helt fri for flerårigt ukrudt. Det gælder blandt andet skvalderkål, brændenælder, snerler, kvikgræs og padderokker. Dernæst skal jorden løsnes godt i dybden. Asparges trives bedst i en jord med en pH-værdi omkring 7,5.

Hvornår skal man gøde asparges?

Generelt behøver du ikke vande asparges, som har en fornuftig vækst. Det er dog en fordel at give planterne lidt gødning i form af kompost eller hønsemøg først i maj, og en omgang jorddække i slutningen af juni måned.

Hvor længe må man tage asparges?

Den første høst De følgende år kan man høste fra først i maj til sidst i juni måned. Senere vil det ikke være klogt at høste, da planterne fra den tid skal have lov til at vokse og danne nye skudanlæg til næste års avl. De grønne aspargesskud høstes, når de er 18-20 cm lange.

Hvor længe kan man høste asparges?

Du bør ikke høste asparges, der er tyndere end en blyant, og høst kun i tre uger fra slutningen af maj og frem. Efter tre år kan du begynde at høste lidt flere planter og i lidt længere tid. Der kan du høste helt frem til Sankt Hans.

Er rå asparges sundt?

Svar fra Leif Skibsted. Asparges indeholder stoffer, som i kroppen omdannes til stærktlugtende, svovlholdige forbindelser som dimethyldisulfid. Disse stoffer udskilles hos nogle i urinen, hvad enten asparges spises eller har været kogt. Ingen af disse stoffer er giftige i de mængder, de forekommer i asparges.

Hvor sunde er grønne asparges?

Asparges smager ikke bare godt, men er også sunde. Denne grøntsag er meget rig på vitaminer og mineralsalte. Den er god for både øjnene, nyrerne og knoglerne. A-, E- og K-vitaminer er gode for øjnene, styrker nervesystemet og beskytter kroppen mod svampeinfektioner.