Table of Contents:

 1. Hvad er forskellen på blodtyperne?
 2. Kan to forældre der har blodtyperne A og B få et barn med blodtype 0?
 3. Hvad må blodtype 0 spise?
 4. Hvilken blodtype er den mest sjældne?
 5. Hvad er forskellen på rhesus positiv og negativ?
 6. Kan børn have anden blodtype end forældre?
 7. Hvad er forskellen mellem genotype og fænotype?
 8. Hvor mange har blodtype 0 positiv?
 9. Hvad skal blodtype AB spise?
 10. Hvilke blodtype er sjælden?
 11. Hvad bestemmer hvilken blodtype man får?
 12. Er rhesus negativ sjælden?
 13. Kan rhesus negativ modtage rhesus positiv?
 14. Kan mor og barn have forskellig blodtype?
 15. Hvordan blodtyper nedarves?

Hvad er forskellen på blodtyperne?

Normalt betyder forskelle ingenting. Blodtyper er strukturer på overfladen af blodets celler, der varierer fra person til person. Generne fra dine forældre afgør, hvilken blodtype du får. AB0- og Rhesus-generne ligger nemlig i kromosomerne og nedarves, et gen fra hver forælder.

Kan to forældre der har blodtyperne A og B få et barn med blodtype 0?

Det betyder, at hvis man for eksempel arver genet for blodtype A fra den ene forælder og genet for B fra den anden, vil man få blodtype AB, fordi A og B er lige stærke. Arver man derimod A fra den ene forælder og 0 fra den anden, vil man få blodtype A, fordi A dominerer over 0.

Hvad må blodtype 0 spise?

Blodtype O er ofte den stærke, selvbevidste ledertype. Denne blodtype har behov for en kost med kød, fisk, grønsager (grønkål, spinat, salat og broccoli) og frugt. Begræns indtaget af kornprodukter og bælgfrugter. Denne kost er rig på vitamin B, K, calcium, jod og mangan, som er vigtigt for denne gruppe.

Hvilken blodtype er den mest sjældne?

I Danmark har flest blodtype A (44 procent), dernæst kommer blodtype 0 (40 procent) og B (11 procent). Færrest har blodtype AB (5 procent).

Hvad er forskellen på rhesus positiv og negativ?

Man opdeler mennesker i Rhesus positive og Rhesus negative, efter om de på deres røde blodlegemer har et proteinmolekyle, der hedder D: En Rhesus positiv person har D-molekylet. En Rhesus negativ person har ikke D-molekylet.

Kan børn have anden blodtype end forældre?

Arver man fx A fra den ene forælder og 0 fra den anden, får man blodtype A, men kan videregive både A og 0 til sine børn. Arver man A fra en og B fra en anden af sine forældre, får man blodtype AB. Der findes en del arvelige varianter af A (A1, A2, A3, Ax mfl.).

Hvad er forskellen mellem genotype og fænotype?

Genotype er den genetiske indretning og arv af et individ. Genotypen bestemmer i samspil med miljøet individets egenskaber, den såkaldte fænotype. Genotypen er individspecifik og uforanderlig gennem hele livet, bortset fra meget sjældne ændringer forårsaget af mutationer, som kun forekommer i enkelte celler.

Hvor mange har blodtype 0 positiv?

Omkring 6 % af alle danskere har blodtypen 0-neg – denne type blod kan bruges til alle. Uanset om din blodtype er almindelig eller sjælden, så er der nogen der kan bruge dit blod, så længe det er sundt.

Hvad skal blodtype AB spise?

Blodtype AB Den passer ikke ind i nogle af de andre blodtypemønstrene, men ligner nogle gange type A, andre gange type B og atter andre gange en blanding af disse to. Fx tolereres tomater dårligt af både A og B, medens AB tilsyneladende kan spise tomater uden mærkbar reaktion.

Hvilke blodtype er sjælden?

Blodtyper
 • A RhD positiv – 37 %
 • 0 RhD positiv – 35 %
 • B RhD positiv – 8 %
 • A RhD negativ – 7 %
 • 0 RhD negativ – 6 %
 • AB RhD positiv – 4 %
 • B RhD negativ – 2 %
 • AB RhD negativ – 1 %

Hvad bestemmer hvilken blodtype man får?

Blodtyperne er arvelige og er karakteriseret ved hver især at have en særlig egenskab (antigen) i de røde blodlegemers overflade. Ens blodtype bliver derfor bestemt ved at påvise de antigener, der er særlige for blodtypen. Dette sker i en reaktion med antigenets tilsvarende antistof.

Er rhesus negativ sjælden?

A, B, AB eller O Blodtypen A Rhesus positiv er den mest almindelige blandt danskerne. 37 procent af os går rundt med den type blod. Skarpt efterfulgt dog af blodtypen O Rhesus positiv, som 35 procent af danskere har. Den mest sjældne blodtype herhjemme er AB Rhesus negativ, som kun 1 procent af os har i årerne.

Kan rhesus negativ modtage rhesus positiv?

Når man er RhD positiv, har man RhD egenskaben (et protein på de røde blodlegemer). Når man er RhD negativ, har man IKKE denne egenskab (dvs. at man ikke har dette protein). Det betyder, at donorblod, som er RhD negativt også kan anvendes til modtagere, som er RhD positive, men ikke den anden vej.

Kan mor og barn have forskellig blodtype?

I en graviditet kan moderen danne antistoffer mod de blodtyper, som barnet har arvet fra faderen – og som hun ikke selv har. Antistofferne vil gå over i barnets blodbane under graviditeten og kan dér destruere barnets blodlegemer. Det kan give problemer hvis: Et barn med blodtype A, B har en mor af blodtype 0.

Hvordan blodtyper nedarves?

Din blodtypen er arvelig Alle mennesker har en af de fire AB0-blodtyper A, B, AB eller 0, som nedarves gennem forældrene. Blodtyperne A og B dominerer over 0. Det betyder, at hvis man fx arver A fra den ene forælder og 0 fra den anden, får man blodtype A. Men man kan videregive både A og 0 til sine børn.