Table of Contents:

 1. Hvor sidder bugspytkirtelbetændelse?
 2. Hvad er bugspytkirtelbetændelse?
 3. Hvordan føles kræft i bughulen?
 4. Hvad er en Pseudocyste?
 5. I hvilken side sidder bugspytkirtlen?
 6. Hvad sidder der i venstre side af maven?
 7. Hvad er betændelse i kroppen?
 8. Hvad betyder forhøjet amylase?
 9. Kan man få kræft i bughulen?
 10. Kan kræft i bughulen helbredes?
 11. Er en cyste farlig?
 12. Hvad er symptomerne på kræft i bugspytkirtlen?
 13. Hvad er bughindebetændelse?
 14. Hvad er symptomer på kræft i bugspytkirtlen?

Hvor sidder bugspytkirtelbetændelse?

Ved betændelse i bugspytkirtlen har man moderate til stærke smerter i øvre dele af maven. Sygdommens forløb kan spænde fra en mild til en livstruende tilstand. Smerterne vil ofte være meget stærke med svær ømhed af maven, når kirurgen f. eks.

Hvad er bugspytkirtelbetændelse?

Akut betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis) er en betændelse, der som regel ikke skyldes mikroorganismer. Den giver kraftige smerter og feber, men går oftest over uden varige men. Ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen (pancreatitis chronica) ødelægges kirtlens celler og erstattes af bindevæv.

Hvordan føles kræft i bughulen?

Smerterne sidder som regel opadtil i maven lige under brystbenet og kan stråle ud i ryggen. Smerterne kan i starten komme og gå, men senere blive mere konstante. Har man fedt-diarré kan man få kolikagtige smerter og oppustethed på grund af diarréen.

Hvad er en Pseudocyste?

Simple pseudocyster i bugspytkirtlen (pankreas) er afgrænsede ansamlinger af væske (cyster) i eller ved bugspytkirtlen. Cysterne er omgivet af en tynd hinde af bindevæv. Der findes også andre typer cyster i bugspytkirtlen.

I hvilken side sidder bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen er et relativt fladt 15 cm langt kirtelorgan med form nærmest som en trekant. Man inddeler bugspytkirtlen i tre dele: Caput, corpus og cauda (hoved, krop og hale), hvor caput er den brede del i kroppens højre side, og cauda er den smalle del, som peger mod venstre. Bugspytkirtlen kaldes også pancreas.

Hvad sidder der i venstre side af maven?

Nogle af dine vigtigste organer sidder i venstre side i maveregionen. Her finder du blandt andet tyktarmen, bugspytkirtlen og din ene nyre. Så hvis dine mavesmerter begrænser sig til venstre side, kan årsagen være: Pancreatitis: Også kaldet kronisk betændelse i bugspytkirtlen.

Hvad er betændelse i kroppen?

Hvad er inflammation? Når fremmede stoffer, såsom bakterier og virus, kommer ind i kroppen, reagerer immunforsvaret ved at "udsende" hvide blodlegemer og kemiske stoffer for at beskytte kroppen. Det er denne reaktion, som kaldes inflammation. Et godt eksempel på inflammation ser man efter, at man har fået et sår.

Hvad betyder forhøjet amylase?

Meget høje værdier ses ved nyopstået betændelse i bugspytkirtlen. Høje værdier kan ses ved andre akutte sygdomme i tarm og mavesæk, som påvirker bugspytkirtlen, fx mavesår, tarmslyng og blindtarmsbetændelse.

Kan man få kræft i bughulen?

Hvis kræften har spredt sig til bughulen, kan man i nogle tilfælde blive opereret med en særlig metode. Ved operationen fjerner lægen først al synligt kræft, og herefter bliver bughulen skyllet med opvarmet kemoterapi (HIPEC) for at fjerne tilbageværende kræftceller.

Kan kræft i bughulen helbredes?

Man kan ikke forebygge udvikling af kræft i bugspytkirtlen, og der kendes ingen behandling, som kan helbrede sygdommen - undtagen operation. Det vigtigste er derfor at være opmærksom på symptomerne og henvende sig til sin læge, inden sygdommen når at sprede sig.

Er en cyste farlig?

Langt de fleste cyster er helt godartede og er ikke farlige. En cyste, der får æggestokken til at rotere og afklemme blodomløbet, kan få æggestokken til at gå til grunde, og skal derfor opereres. I nogle tilfælde kan cyster skyldes kræft.

Hvad er symptomerne på kræft i bugspytkirtlen?

Symptomerne på kræft i bugspytkirtlen er i starten ikke særlig karakteristiske. Hyppige symptomer er vægttab, smerter opadtil i maven og diarré. En svulst i bugspytkirtlen kan i nogle tilfælde trykke på galdegangen, der fører fra leveren til tarmen. Herved ophobes galdefarvestoffer (bilirubin), og man udvikler gulsot.

Hvad er bughindebetændelse?

Primær peritonitis er en betændelse i bughinden og kaldes også primær bughindebetændelse. Tilstanden skyldes næsten altid, at bakterier fra blodet kommer over i bughulen. Dette er til forskel fra en såkaldt sekundær peritonitis, hvor bakterierne kommer fra sår, betændelse/byld eller skader i mave-tarm-kanalen.

Hvad er symptomer på kræft i bugspytkirtlen?

Symptomer på kræft i bugspytkirtlen
 • Vægttab og manglende appetit.
 • Træthed.
 • Mavesmerter i øverste del af maven med stråler ud i ryggen.
 • Gulsot.
 • Evt. sukkersyge.
 • Evt. blodprop i benene.