Table of Contents:

  1. Er hyperventilation farligt?
  2. Hvorfor hyperventilerer man?
  3. Hvilke muskler trækker vejret?
  4. Hvordan regulerer vejrtrækning?
  5. Hvad er Bradypnø?
  6. Hvad kan påvirke respirationsfrekvensen?

Er hyperventilation farligt?

Et enkelt anfald med hyperventilation er som udgangspunkt ikke farligt, men hvis man har gentagne anfald af hyperventilation, eventuelt sammen med andre symptomer, er det vigtigt at søge læge.

Hvorfor hyperventilerer man?

Hyperventilation ses ved anfald af angst. Disse anfald kommer ofte på baggrund af en bevidst eller ubevidst tilstand af spænding i kroppen eventuelt kombineret med stress og belastninger over en periode. Tendensen til anfald kan desuden forstærkes, hvis man er uoplagt på grund af dårlig søvn.

Hvilke muskler trækker vejret?

Vi trækker vejret med en muskel, også kaldet mellemgulvet, her beskrevet som vores vigtigste åndedrætsmuskel. Åndedrætsmusklen er motoren for at luften pumpes ind og ud af lungerne. Den fungerer ganske enkelt som et stempel, der bevæger sig ned og op for hver eneste vejrtrækning.

Hvordan regulerer vejrtrækning?

Når vi trækker vejret ind, trækker muskler i brystvæggen og mellemgulvet sig sammen. Brysthulen udvides, og luft, som indeholder ilt, kommer ind i kroppen via munden og næsen og passerer gennem luftrøret. Luftrøret deler sig i to mindre rør (hovedbronkier), som går til hver af de to lunger.

Hvad er Bradypnø?

Ved at øge respirationsfrekvensen kan kuldioxid udskilles hurtigere. Tilsvarende kan flere tilstande nedsætte respirationsfrekvensen. Falder denne under 12/min kaldes det bradypnø.

Hvad kan påvirke respirationsfrekvensen?

ved sygdom eller under fysisk anstrengelse, kan iltoptaget forhøjes; respirationsfrekvensen tiltager og tidalvolumen øges. Tillige kan lungernes rumfang yderligere udvides ved at visse "hjælpemuskler", bl.