Table of Contents:

 1. Hvad er juletræet symbol på?
 2. Hvad symboliserer et vissent træ?
 3. Hvad er et Livssymbol?
 4. Hvad handler det ukendte træ om?
 5. Hvad symboliserer julepynt?
 6. Hvorfor går vi rundt om juletræet?
 7. Hvad pyntede man juletræet med i gamle dage?
 8. Hvad er bøgetræet et symbol på?
 9. Hvad står livets træ for?
 10. Hvad er farven gul et symbol på?
 11. Hvad symboliserer Yggdrasil?
 12. Hvad er livets nøgle?
 13. Hvad symboliserer julekugler?
 14. Hvad symboliserer en nisse?

Hvad er juletræet symbol på?

Juletræets kristne betydning Juletræet sættes ind i hjemmet for at fejre, at Livets træ blev født julenat. Jesus Kristus er Livets træ i vores verden. Det evige liv er frugten fra Livets træ i Eden og fra Jesus Kristus i vores verden. Gaverne under træet symboliserer frugten fra Livets træ.

Hvad symboliserer et vissent træ?

Ifølge udbredt overtro er det et træ, med hvis livskraft et menneskeliv, en slægt eller beboerne på en gård var forbundet: Visnede træet, døde mennesket eller slægten; huggede man grene af træet, visnede ens arm; blev træet fældet, brændte gården osv.

Hvad er et Livssymbol?

Træ, i mange kulturer og religiøse forestillinger et livssymbol. Konkrete træer kan tolkes som hellige; det gælder fx slægtens træ på tunet, træet ved eller i templet og ved indgangen til landsbyer et træ, der repræsenterer landsbyens liv og er knyttet til en ånd, fx den indiske træånd yaksha.

Hvad handler det ukendte træ om?

I novellen ”Det ukendte træ” skrevet af Villy Sørensen fra 1953 , skildres overgangen fra barn til voksen. Hertil følger også en løsrivelsesproces mellem far og søn, hvor frigivelse og savn har stor indflydelse, det er en følelsesmæssig omvæltning, der har sine ofre.

Hvad symboliserer julepynt?

Kigger vi på det traditionelle danske juletræ, vil den meste toppynt symboliserer frugtbarhed, altså Jesu fødsel. Toppynt på de fleste danske juletræer er en stjerne, Betlehemsstjernen, der stod over stalden, hvor Jesusbarnet kom til verden.

Hvorfor går vi rundt om juletræet?

Selve skikken med at gæsterne danser om juletræet, tager muligvis rod i det at “slå ring omkring en ting”i forbindelse med en fejring. Vi kender det eksempelvis også fra folkedansene og ikke mindst nutidens bryllupper, hvor man til sidst i brudevalsen kredser om brudeparret.

Hvad pyntede man juletræet med i gamle dage?

Den hjemmelavede julepynt kunne bl. a. bestå af roser i silkepapir, der var meget populære fra midten af 1850'erne og frem til 1920'erne. En anden populær dekoration, der prydede mange juletræer i 1800-tallet, men som nu næsten er gået i glemmebogen, er Jakobsstigen.

Hvad er bøgetræet et symbol på?

"Bøgetræet var det træ, der kom til at symbolisere det frie, det nye, demokratiet og borgerskabet, mens egetræet var tæt forbundet med kongemagten og enevælden. Blandt andet fordi man brugte egetræ til at genopbygge kongens flåde med.

Hvad står livets træ for?

Livets træ er et symbol, der kan være afledt af forestillinger om et verdenstræ, der forbinder jord og himmel, i nordisk mytologi således Yggdrasil. Livets træ er i Det Gamle Testamente det træ, der giver evigt liv, men som mennesket mistede adgangen til ved at spise af kundskabens træ.

Hvad er farven gul et symbol på?

Gul forbindes med solen - og dermed lyset og livet. Gul opfattes varm og berigende, Guld er gult og guld betragtes som det mest ædle metal, hvormed gul også står for og pragt, herlighed, rigdom og hellighed. Den er storsindets, gavmildhedens, intellektets og intuitionens farve.

Hvad symboliserer Yggdrasil?

Odins tilknytning til træet fremgår af navnet. "Yggdrasil" betyder "Yggs hest", og Ygg (= den skrækkelige) er et af Odins mange tilnavne. Når verdenstræet kaldes "Odins hest", ligesom galgen kaldes "hængt mands hest", henviser det til Odins selvofring, da han hængte sig for at vinde visdom.

Hvad er livets nøgle?

Ankh eller hankekors (☥, egyptisk ʿnḫ, latin: crux ansata "kors med et håndtag") er en ægyptisk hieroglyf og et symbol fra Det gamle Egypten, der læses som "liv". Den generelle betydning af symbolet repræsenterer begrebet "evigt liv". Selve ordet "ankh" betyder "nøgle". Ankh-korset kaldes derfor "livets nøgle".

Hvad symboliserer julekugler?

En præst, der virkelig vil vride noget religiøst ud af julepynten, vil sige, at julelysene symboliserer, at Jesus kom til verden, siger hun og griner, mens hun fortsætter med at fortælle om, hvordan julekuglerne på et juletræ i Illum egentlig symboliserer paradisæblet: Så dem kan man også få noget religiøst ud af.

Hvad symboliserer en nisse?

Nissen opfattes som en lille mand eller dreng med rød hue og vadmelsklæder og er lykke- eller skadebringende. Alt efter hvordan han behandles, beskytter eller driller han som gengæld.