Table of Contents:

 1. Hvilken funktion har Kernelegemet?
 2. Hvad består Nucleolus af?
 3. Hvordan ser cellekernen ud?
 4. Hvad ligger der inde i cellekernen?
 5. Hvilken funktion har Organellerne hos mennesker?
 6. Hvad er en Nucleus?
 7. Er Nucleolus et organel?
 8. Hvordan er prokaryote celler opbygget?
 9. Hvad er en Cellevæske?
 10. Hvad er et organel?
 11. Hvad er en cellemembran opbygget af?
 12. Hvad er der i planteceller?

Hvilken funktion har Kernelegemet?

Inde i selve kernen befinder kernelegemet sig, der står for syntesen af rRNA (ribosomal RNA), der udgør en stor del af ribosomet. Organeller: Cellens organeller kan sammenlignes med kroppens organer, da de alle varetager forskellige funktioner præcis som hjertet, leveren og nyrene.

Hvad består Nucleolus af?

Nukleoli består af tre komponenter: den granulære komponent, de fibrillære centre og den tætte fibrillære komponent. Den granulære komponent består af elektrontætte granula af ribonukleoprotein med en diameter på omkring 15 nm.

Hvordan ser cellekernen ud?

I de fleste pattedyrceller måler den mellem 5 og 10 mikrometer (μm) i diameter. Cellekernen indeholder det meste af cellens arvemateriale. Arvematerialet er ordnet som lange kæder af DNA-molekyler, der er snoet omkring histon-proteiner som kromatin. Generne i arvematerialet udgør cellens nukleære genom.

Hvad ligger der inde i cellekernen?

Inde i cellekernen ligger cellens DNA organiseret i kromosomer. De enkelte kromosomer er bygget op af kromatin, der består af DNA og proteiner, som er med til at organisere de lange DNA-molekyler. Udover kromatin findes der i cellekernen proteiner og enzymer, der forarbejder DNA'et.

Hvilken funktion har Organellerne hos mennesker?

I cellers cytoplasma findes organeller, som er større eller mindre celledele, der deltager i funktioner som fx energiproduktion, dannelse af forskellige molekyler til cellen selv eller til omgivelserne, nedbrydning af optagne partikler eller celledeling.

Hvad er en Nucleus?

Cellekerne, kaldes også nucleus. Det organel i en eukaryot celle hvor cellens DNA befinder sig. Cellekernen er omsluttet af en kernemembran. Cellemembran, cellemembranen omkranser celler og adskiller det indre af en celle fra det omkringliggende miljø.

Er Nucleolus et organel?

Dyrecellens organeller: 1. Nucleolus. 2. Cellekernen.

Hvordan er prokaryote celler opbygget?

Prokaryote celler rummer cellevæske (cytoplasma), omringet af en cellemembran. Arvematerialet, i form af et enkelt cirkulært kromosom, flyder frit rundt i cellen. Inde i cellen finder man bakteriens DNA liggende frit. Det er formet som en enkelt rund kæde.

Hvad er en Cellevæske?

Cellevæsken (også kaldet cytosol) - der indeholder forskellige stoffer som ioner, glukose, aminosyrer og enzymer.

Hvad er et organel?

Organel betyder lille organ. Der findes ca. 6 forskellige typer af organeller, som hver især udfører bestemte funktioner i cellen. Cellens største organel er kernen, der indeholder en fuldkommen kopi af organismens arvemateriale, DNA.

Hvad er en cellemembran opbygget af?

Cellemembraner er opbygget af et dobbeltlag sammensat af forskellige fosfolipider og kolesterol. Fosfolipidernes hoveder (farvede kugler) danner en vandelskende overflade på begge sider af membranen, hvorimod deres lipid- haler vender ind imod hinanden og danner en indre vandskyende oliefase.

Hvad er der i planteceller?

Plantecellen består af en cellevæg som indeslutter en cellemembran. Cellemembranen indelukker cytoplasmaet som indeholder en række organeller og strukturer med specifikke funktioner: Mitochondrier, nucleus (kernen), nucleolus, peroxysomer, ribosomer, golgiapparatet, det glatte endoplasmatiske reticulum (GER).