Table of Contents:

  1. Hvad er årringe Hvad fortæller de om træet?
  2. Hvad symboliserer Takstræet?
  3. Hvor gammel bliver et træ?
  4. Hvorfor er der ingen årringe på et tropisk træ?
  5. Hvad bruges Takstræ til?
  6. Hvorfor bliver taks brune?
  7. Hvor længe vokser et træ?

Hvad er årringe Hvad fortæller de om træet?

Når et træ saves over, kan man tælle årringene og se, hvor gammelt træet er. Årringenes tykkelse viser, hvordan vækstforholdene har været de enkelte år.

Hvad symboliserer Takstræet?

Mange kender sikkert taks som kirkegårdstræ eller havetræ og mange har sikkert også hørt at en hest falder død om, hvis den spiser 100-200 g af taksens nåle. I det hele taget kan det ikke betale sig at spise noget af taksen. Alt andet end den røde kappe som sidder omkring frøet er giftigt også for mennesker.

Hvor gammel bliver et træ?

Træer er de af klodens organismer, der kan opnå den højeste alder. I Danmark er Kongeegen med en alder på mellem 1.200 og 2.000 år den ældste, men globalt kendes træer på over 6.000 år.

Hvorfor er der ingen årringe på et tropisk træ?

Planter, som vokser i tropiske områder med daglig nedbør (tropisk regnskov), har derimod ikke klart afgrænsede vækstperioder. De danner 5-6 blade i ét forløb, men derefter holder de en pause, før de går i gang med det næste sæt blade. Disse planter har ikke synlige årringe eller årer i veddet.

Hvad bruges Takstræ til?

Billedskærere og trædrejere bruger taks i deres arbejde. Også basten, som sidder lige under barken, er blevet brugt. Den er nemlig god at flette og væve.

Hvorfor bliver taks brune?

Opleves det at taks bliver gullig eller at taks bliver brun i løbet af foråret og sommeren, så handler det oftest om for meget vand eller for lidt vand. Er jorden meget våd, så tilføj sand for bedre dræn.

Hvor længe vokser et træ?

Alle de store træer har udgående grene i toppen. Disse grene er formentlig gået ud under længerevarende tørkeperioder, men når tørken er overstået vil en ny gren vokse op. Træerne kan blive op til 2.200 år, og de vil blive stresset alvorligt fra tid til anden.