Table of Contents:

 1. Hvad kaldes en vulkansk revne hvorfra der strømmer gasser og dampe ud?
 2. Hvilken vulkan er tættest på Danmark?
 3. Hvor mange vulkaner er der i hele verden?
 4. Hvordan dannes et magmakammer?
 5. Hvilken betydning har vulkanen for levevilkårene i nærområdet?
 6. Er der nogle vulkaner i Danmark?
 7. Hvilke vulkaner betegnes som Supervulkaner?
 8. Hvad er Udbrudsprodukt?
 9. Hvor er der Spaltevulkaner?
 10. Hvor er der vulkaner i verden?
 11. Hvor der er en konstruktiv Pladerand?

Hvad kaldes en vulkansk revne hvorfra der strømmer gasser og dampe ud?

Gasserne, der automatisk dannes ved smeltningen af den varme opstrøm vil tvinge magmaet til vejrs, og det udstrømmende materiale eller lava – kalder vi det, når det strømmer ud igennem en vulkans krater i et udbrud. Det betyder igen, at optrængningen af lavaen skyldes afgivelse af vulkanske gasser.

Hvilken vulkan er tættest på Danmark?

Ingen vulkaner i Danmark I modsætning til jordskælv, findes der ikke vulkaner i Danmark. Der er heller ikke i historisk tid registreret tegn på vulkansk aktivitet her i landet, hverken i form af vulkanisme eller strømninger af magma (smeltet sten) i undergrunden.

Hvor mange vulkaner er der i hele verden?

Der findes ca. 2500 vulkaner, som er potentielt aktive. Af disse er 50-60 i gennemsnit i udbrud inden for samme år. 500-700 har været aktive i historisk tid, mens de øvrige har været i udbrud i løbet af de sidste 10.000 år.

Hvordan dannes et magmakammer?

Når omgivelsernes massefylde er lig med eller mindre end magmaets, standses opdriften, og der dannes et magmakammer, hvori der på grund af temperaturforskelle opstår strømninger.

Hvilken betydning har vulkanen for levevilkårene i nærområdet?

Vulkaner har skabt den jord vi lever på, den livgivende ilt i jordens atmosfære og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som vi heller ikke kan undvære”. er meget næringsrig og giver derfor fremragende landbrugsjord. bygningssten. udnyttes energimæssigt.

Er der nogle vulkaner i Danmark?

Vulkaner er altså begrænset til at følge nogle bestemte pladegrænser på Jorden, og man kan desværre ikke se vulkaner i Danmark, da vi ligger midt på en tektonisk plade.

Hvilke vulkaner betegnes som Supervulkaner?

Yellowstone Caldera, Wyoming, USA – 640.000 år siden (1.000 km3) Island Park Caldera, Idaho/Wyoming, USA – 2,1 millioner år siden (2.500 km3) Kilgore Tuff, Idaho, USA – 4,5 millioner år siden (1.800 km3) Black Tail Creek, Idaho, USA – 6,6 million år siden (1.500 km3)

Hvad er Udbrudsprodukt?

Tre forskellige udbrudsprodukter kommer ud af en vulkan: Tefra(løse udbrudsprodukter) – lava og gasser. De fem vigtigste gasser er: SO2 (svovldioxid)H2S(svovlsyre)HCl(Saltsyre)H2O(vanddamp)CO2(kuldioxid. Gasrig magma danner eksplosive vulkanudbrud. Al form for vulkanvirksomhed er en afgasningsproces fra jordens indre.

Hvor er der Spaltevulkaner?

Spaltevulkaner laver altså ikke én enkelt stor kanal ved et udbrud, men en lang spalte, hvor magmaen vil blive skudt ud af. Sådanne spalter kan være flere kilometer lange og kan tit findes ved konstruktive pladegrænser. Spaltevulkaner dannes generelt der, hvor to kontinentalplader trækker sig fra hinanden.

Hvor er der vulkaner i verden?

Hvor i verden findes der vulkaner? Der er vulkaner på alle kontinenter. Hovedparten af verdens vulkaner ligger tæt på grænserne mellem de tektoniske plader. Især i den såkaldte “Ring of fire”, hvor vulkaner ligger som perler på en snor rundt om Stillehavspladen.

Hvor der er en konstruktiv Pladerand?

Destruktiv og konstruktiv pladerand - Strækker sig fra Grønlandshavet i nord til Antarktis i syd. - Oceanbundspladerne, som fjerner sig fra hinanden med 3-4 cm om året og herved bringer Atlanterhavet til at vokse. - Dannelsen begyndte for ca. 175 millioner år siden.