Table of Contents:

 1. Hvad bruger kroppen glycerol til?
 2. Hvad er fedtmolekyler opbygget af?
 3. Hvad er et Glycerolmolekyle?
 4. Er glycerol en alkohol?
 5. Hvor dannes lipoproteiner?
 6. Hvad er fedtstofskiftet?
 7. Hvad bruger kroppens celler fedt til?
 8. Hvad kaldes fedt også?
 9. Hvilket fedtstof er der i chips?
 10. Hvad er forskellen på fedtstoffer og fedtsyrer?
 11. Hvilken funktion har triglycerider fosfolipider og kolesterol i kroppen?
 12. Hvad er triglycerid p?
 13. Hvad består lipider af?
 14. Hvad er Aldehydgruppen?
 15. Hvad er en Alkoholgruppe?

Hvad bruger kroppen glycerol til?

Glycerol indgår i triglycerider (triacylglyceroler), som er fedtstoffer, hvor tre fedtsyrer er bundet i esterform til glycerolmolekylets tre alkoholgrupper. Glycerol kan omsættes enzymatisk i lever og nyre (men ikke i fedtvæv og muskler) ved fosforylering og efterfølgende oxidation.

Hvad er fedtmolekyler opbygget af?

Et fedtstof har en opbygning, som ligner et stort E. Molekylet består af tre fedtsyrer, som holdes sammen af en glycerol, et lille alkoholmolekyle.

Hvad er et Glycerolmolekyle?

Triglycerider er organiske kemiske forbindelser som består af et glycerolmolekyle, hvortil der er bundet tre fedtsyrer via esterbindinger og benævnes mere kemisk korrekt triacylglyceroler. Triglyceriderne findes i alle levende væsner, bl. a. i cellemembraner, intracellulære membraner og liposomer (adiposomes eller eng.

Er glycerol en alkohol?

Glycerin (også kendt som glycerol eller propantriol) er en farveløs, lugtfri, hygroskopisk og sødtsmagende trivalent alkohol der ved stuetemperatur er meget tyktflydende.

Hvor dannes lipoproteiner?

Lipoprotein(a) dannes i leveren og er et LDL-lignende lipoprotein. Det adskiller sig fra LDL ved at have et protein – apolipoprotein(a) – bundet til sig. Apolipoprotein(a) minder i dets struktur om proteinet plasminogen, der er med til at opløse blodpropper i kroppen.

Hvad er fedtstofskiftet?

Hvordan forbrændes fedt i kroppen? Mange celler skaffer sig energi ved nedbrydning af tri-glycerider , enten fra kosten eller fra cellens egne fedtlagre. Men en af de vigtigste måder at skaffe sig energi på er ved nedbrydning af kulhydrater.

Hvad bruger kroppens celler fedt til?

Fedt er et energigivende næringsstof i maden - ligesom protein og kulhydrat. Fedt fra kosten er livsnødvendigt, da det giver energi til kroppens celler og fungerer som energilager i kroppen. Du har brug for fedt dagligt.

Hvad kaldes fedt også?

Fedtstoffer findes i tre forskellige former, nemlig triglycerider, fosfolipider og steroler. Disse navne er de biokemiske betegnelser for grupperne af fedtstoffer.

Hvilket fedtstof er der i chips?

Fedtsyresammensætningen varierer produkterne imellem og afspejler bla. den olie, som er brugt ved fremstillingen. Det gennemsnitlige indhold af mættet fedtsyrer og transfedtsyrer (»hårdt fedt«) er lavest i grove kartoffelchips og i peanuts, hvor det udgør cirka ti pct.

Hvad er forskellen på fedtstoffer og fedtsyrer?

Fedt fra maden består af fedtsyrer, som kan være enten mættede eller umættede. Mættede fedtsyrer findes især i mejeriprodukter, hårde margariner og kød. Umættede fedtsyrer, som omfatter de livsnødvendige Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer, finder du især i bløde margariner, planteolier og i fede fisk.

Hvilken funktion har triglycerider fosfolipider og kolesterol i kroppen?

beskyttende for vores organisme, forhindrer varmetab og beskytter vores indre organer (hjerte, lunger, nyrer m.m.) Desuden er fedt nødvendigt, for at kroppen kan optage fedtopløselige vitaminer. Af fedtstoffer findes forskellige slags, men her bliver kun omtalt kolesterol og triglycerid.

Hvad er triglycerid p?

Hvad er Triglycerid, P(fPt)? Triglycerid er et af flere forskellige fedtstoffer, der kan måles i blodet. Det kan både måles efter en fasteperiode (P(fPt)-Triglycerid) eller uafhængigt af måltider (P-Triglycerid).. Det anbefales, at man først måler triglycerid uden at du har fastet forinden.

Hvad består lipider af?

Lipider er en familie af naturlige forbindelser, der er mest uopløselige i vand. Lipider er molekyler, der består af fedtstoffer og olier, der giver høj energi. De har en kemisk sammensætning, der hovedsagelig består af kulstof, hydrogen og ilt.

Hvad er Aldehydgruppen?

Aldehyder og ketoner InfoDel Hvis carbonylgruppen er bundet til et hydrogen og et carbon, kaldes hele gruppen for en aldehydgruppe. En aldehydgruppe er altid endestillet. Aldehydgruppen er den karakteristiske gruppe for stofklassen aldehyder.

Hvad er en Alkoholgruppe?

Alkohol er en gruppe molekyler inden for det, man kalder organiske forbindelser. Alle alkoholer indeholder en eller flere OH-grupper (hydroxid), som er bundet til en kæde af carbonatomer. Den alkohol, der indgår i øl, vin og spiritus, hedder ethanol.