Table of Contents:

 1. Hvad er forskellen på Taleban og Al Qaeda?
 2. Hvornår overtog Taliban Kabul?
 3. Hvorfor overtog Taliban Afghanistan?
 4. Hvem startede Taliban?
 5. Hvad er al Qaeda imod?
 6. Hvordan overtog Taliban Afghanistan 2021?
 7. Hvem forsyner Taliban med våben?
 8. Er Taliban afghanere?
 9. Hvad er Talibans syn på kvinder?
 10. Hvad er meningen med terror?
 11. Hvordan kunne Taliban overtage Afghanistan?
 12. Hvem leverer våben til Taleban?
 13. Hvad kæmper al Qaeda for?

Hvad er forskellen på Taleban og Al Qaeda?

Efter terrorangrebet mod USA den 11. september 2001 blev det klart, at Taleban-styret samarbejdede med de ansvarlige bagmænd i terrornetværket al-Qaeda. En måned senere invaderede en USA-ledet koalition Afghanistan, afsatte Taleban og indledte jagten på al-Qaedas leder Osama bin Laden.

Hvornår overtog Taliban Kabul?

Ved udgangen af 2014 overtog de afghanske sikkerhedsstyrker ansvaret for landets sikkerhed. Styrker fra NATO-lande udgjorde Operation Resolute Support og kæmpede mod Taliban og andre oprørsgrupper, som stadig havde stor magt i dele af landet. Den 15. august 2021 overtog Taliban igen magten i Kabul.

Hvorfor overtog Taliban Afghanistan?

Afghanistan gik ind i en ny borgerkrig, hvor skiftende alliancer og folkegrupper stod over for hinanden. Borgerkrigen førte til, at den islamistiske Taliban-bevægelse gradvist fik kontrol over Kabul og tog regeringsmagten i 1996.

Hvem startede Taliban?

Mohammed Omar Abdul Ghani Baradar Taliban/Stiftere

Hvad er al Qaeda imod?

Konkret ønsker al-Qaeda at smide jøderne ud af Israel og gøre hele landet til en palæstinensisk stat. Desuden er målet at få USA og andre vestlige lande til at trække deres tropper tilbage fra muslimske lande.

Hvordan overtog Taliban Afghanistan 2021?

I 2020 indgik USA og Taleban en fredsaftale, der skulle sikre en fredelig tilbagetrækning af de internationale tropper i løbet af 2021. I takt med tilbagetrækningen vandt Taleban dog mere og mere terræn, og i august 2021 lykkedes det Taleban at erobre magten i Afghanistan efter 20 års krig.

Hvem forsyner Taliban med våben?

Højtstående amerikanske embedsmænd har igennem adskillige måneder sagt, at Rusland forsyner den militante gruppe med våben. Rusland og Taliban er historiske fjender, og de afviser beskyldningerne, som kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Vesten og Rusland er blevet forværret.

Er Taliban afghanere?

Taliban (pashto: طالبان; "Islamiske studerende" eller transskriberet Taleban) er en islamistisk fundamentalistisk politisk gruppe som kontrollerede store dele af Afghanistan fra 19 og igen fra 2021.

Hvad er Talibans syn på kvinder?

Generelt berøver talibans politik kvinder enhver rolle som sociale individer og reducerer dem til mænds private ejendom.

Hvad er meningen med terror?

Terrorisme er anvendelsen af terror til at fremme bestemte mål. Terror defineres almindeligvis som voldshandlinger, som iværksættes for at sprede frygt i en befolkning eller for at få bestemte (f. eks. politiske eller religiøse) mål opfyldt.

Hvordan kunne Taliban overtage Afghanistan?

Allerede kort efter regeringsskiftet i december 2001 gik Taleban og al-Qaeda i gang med at opbygge militsgrupper, der tog kampen op mod den nye regering og de internationale styrker, som efter de to bevægelsers opfattelse havde besat Afghanistan og indført et illegitimt uislamisk styre, baseret på vestlige værdier.

Hvem leverer våben til Taleban?

På gårdspladser sidder op til 300 handlende i små båse. De fungerer som agenter for den russiske mafia, som leverer våbnene og sørger for narkoens videre færd.

Hvad kæmper al Qaeda for?

Konkret ønsker al-Qaeda at smide jøderne ud af Israel og gøre hele landet til en palæstinensisk stat. Desuden er målet at få USA og andre vestlige lande til at trække deres tropper tilbage fra muslimske lande.