Table of Contents:

 1. Hvad er at Tjante?
 2. Hvordan lyder buddhismens 5 forskrifter?
 3. Hvad betyder de forskellige buddhaer?
 4. Hvad er det vigtigste i buddhisme?
 5. Hvorfor trækker Buddhaen sig fra verden?
 6. Hvorfor er fuldmånen så vigtig i buddhismen?
 7. Hvad er buddhistiske munke?
 8. Hvad er de 5 forskrifter?
 9. Hvor mange Buddhaer findes der?
 10. Hvor er der flest buddhister?
 11. Hvad må man i buddhisme?
 12. Hvad er Dharma i buddhisme?
 13. Hvordan blev Buddha den oplyste?
 14. Hvad betyder siddhartha?

Hvad er at Tjante?

løbe forvirret omkring ell. bære sig taabeligt ad.

Hvordan lyder buddhismens 5 forskrifter?

For munkene gælder yderlige fem forskrifter.
 • Afholde sig fra at indtage føde på upassende tider.
 • Afholde sig fra dans, sang, musik og usømmelig optræden; fra brugen af blomsterkranse, parfumer og salver; og fra ting der tjener til at smukke og forskønne udseende.
 • Afholde sig fra brugen af høje og luksuriøse sæder.

Hvad betyder de forskellige buddhaer?

Buddha er et æresnavn, der på sanskrit betyder 'den opvakte' eller 'den oplyste'. Navnet sigter til den åndelige erkendelse, som Siddhartha Gautama opnåede som 35-årig efter at have levet seks år som omvandrende asket. Gautama Buddha er altid afbildet tynd.

Hvad er det vigtigste i buddhisme?

Det buddhistiske menneskesyn er præget af troen på reinkarnation, samsara, men der er ikke tale om samme form for genfødsel, som den hinduistiske. Denne er en sjælevandring, hvor sjælen vandrer fra liv til liv i forskellige legemer. Buddhisterne anerkender ikke sjælens eksistens.

Hvorfor trækker Buddhaen sig fra verden?

Buddha levede en beskyttet barndom i stor rigdom, og kong Suddhodhana, der ønskede, at sønnen måtte blive verdenshersker, afskar ham fra de ting fra virkeligheden, som kunne få ham til at trække sig tilbage fra livet.

Hvorfor er fuldmånen så vigtig i buddhismen?

I dag fejrer vi Vesak, som er den største buddhistiske højtid. Det fejres til minde om Buddhas opnåelse af nirvana på en fuldmånedag i april/maj for over 2500 år siden. Under Vesak fejrer man ikke udelukkende Buddhas oplysning, men også det faktum, at alle kan nå samme oplysning.

Hvad er buddhistiske munke?

Lægfolk lever et almindeligt liv med civil uddannelse, arbejde og familie. Samtidig mediterer de og arbejder med at integrere buddhismen i deres dagligdag. Munke og nonner lever oftest i klostre i cølibat og arbejder inden for klostrets virke i buddhistisk øjemed.

Hvad er de 5 forskrifter?

De etiske retningslinjer i buddhismen fremgår af ”De fem forskrifter”:
 • Afholde sig fra at tage noget levende væsens liv.
 • Afholde sig fra at tage, hvad der ikke gives.
 • Afholde sig fra utugt.
 • Afholde sig fra falsk tale.
 • Afholde sig fra at indtage destillerede og gærede drikke, der forårsager beruselse og hensynsløshed.
12. jun. 2020

Hvor mange Buddhaer findes der?

I mahayana-buddhismen findes i tusindvis af buddhaer, og Buddha Sakyamuni betragtes blot som en blandt mange, der med regelmæssige mellemrum genfødes på jorden. Idealet er bodhisattva'en (en kommende buddha), der ved at lade sig genføde kan hjælpe levende væsener frem mod nirvana.

Hvor er der flest buddhister?

Buddhismen er i dag dominerende eller markant placeret i følgende områder: Nepal, Kashmir, Bhutan (Mahayana, især i form af den såkaldte tantrisme; Sri Lanka (Hinayana); Tibet og Mongoliet (Lamaisme, en form af Vajrayana); Myanmar (Burma), Thailand, Cambodja, Laos (Hinayana); Vietnam (Mahayana); Kina, Korea, Japan ( ...

Hvad må man i buddhisme?

De fem forskrifter
 • At afstå fra at dræbe levende væsner.
 • At afstå fra at tage, hvad der ikke bliver givet.
 • At afstå fra seksuel uterlighed.
 • At afstå fra forkert talemåde.
 • At afstå fra at bruge rusmidler, som fører til uforsigtighed.

Hvad er Dharma i buddhisme?

Buddhisme. Dharma (sanskrit, pali: dhamma) er den sandhed, Buddha indså. Dhamma (Dharma) er den ene halvdel af Buddhas lære, som han selv kaldte Dhamma-Vinaya. I Buddhas lære indgår De fire ædle sandheder som fører mennesket ud af et liv i uvidenhed, der er det første led i årsagskæden.

Hvordan blev Buddha den oplyste?

Buddha voksede op som en overbeskyttet kongesøn. Ved sin fødsel var det blevet spået om ham, at han enten ville blive en kongelig enehersker med ry for sin magt og retfærdighed, eller han ville blive en buddha. Hvis kan skulle blive konge, måtte han aldrig få verdens elendighed at se.

Hvad betyder siddhartha?

Buddhas oprindelige navn, før han blev oplyst, var »Siddhartha Gautama«. Når Buddha optræder i denne bog, er hans navn »Gotama«. Navnet »Siddhartha« betyder på sanskrit »den, der har fundet meningen« (med tilværelsen). Siddhartha er en brahminsøn, der forlader sit barndomshjem for at leve et liv i askese.