Table of Contents:

 1. Hvad er en ultralydsscanner?
 2. Kan man se kræft på ultralyd?
 3. Kan man se mavesår på ultralyd?
 4. Hvordan fungere en ultralydsundersøgelse?
 5. Hvornår skal man til ultralydsscanning?
 6. Hvordan ser Kræft ud på scanning?
 7. Hvordan ser kræft ud på scanning?
 8. Kan man se kræft på en scanning?
 9. Hvad viser en ultralydsscanning af maven?
 10. Hvordan tjekker man for mavesår?
 11. Hvordan foregår undersøgelse af prostata?
 12. Hvornår bliver man indkaldt til scaning når man er gravid?
 13. Hvilke uger skal man scannes?
 14. Kan kræft ses på scanning?
 15. Kan man se en svulst på CT-scanning?

Hvad er en ultralydsscanner?

En ultralydsscanner fungerer på samme måde som et ekkolod, som fiskere anvender til at lokalisere fiskestimer. Ultralyd udsendes i impulser fra en transducer og kastes tilbage mod en måler i apparatet, når de møder væv. Man kan derved danne sig et billede af eksempelvis et foster eller et indre organ.

Kan man se kræft på ultralyd?

Ultralydsscanning er en hurtig og smertefri undersøgelse uden bivirkninger eller skadelig stråling. De fleste har sikkert hørt om ultralydsscanning i forbindelse med graviditet. Men ultralydsscanning er også velegnet til at påvise kræftknuder og til at kontrollere størrelsen af disse under behandling.

Kan man se mavesår på ultralyd?

Ultralydskanning af bughulen udføres først og fremmest i udredningen af uklare mavegener eller i tilfælde, hvor der er mistanke om sygdom i galdevejene, i leveren, i bugspytkirtlen - fx ved galdesten eller gulsot. Undersøgelsen bruges også i nogle tilfælde ved mistanke om sygdomme i nyrerne og urinvejene.

Hvordan fungere en ultralydsundersøgelse?

Hvordan virker ultralydsscanning? Ultralydsundersøgelser virker ved, at lydbølger sendes ind i kroppen og kastes tilbage (reflekteres) til en scanner med et billede (et ekko). Alt afhængigt af, hvad disse lydbølger rammer, sender de forskellige signaler tilbage.

Hvornår skal man til ultralydsscanning?

Hvornår tilbydes ultralydundersøgelse i graviditeten? Alle gravide i Danmark får rutinemæssigt tilbudt en 1. trimesterskanning/nakkefoldsskanning i uge 11+0 til 13+6.

Hvordan ser Kræft ud på scanning?

En PET-scanning kan give et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft. CT-scanning danner snitbilleder af kroppen ved hjælp af et røntgenrør. På den måde kan personalet danne detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Hvordan ser kræft ud på scanning?

En PET-scanning kan give et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft. CT-scanning danner snitbilleder af kroppen ved hjælp af et røntgenrør. På den måde kan personalet danne detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Kan man se kræft på en scanning?

En MR-scanning er særligt velegnet til at give et detaljeret billede af hjernen. Derfor kan den afsløre især hjernesvulster, betændelse, blodpropper og andre sygdomme i hjernen – herunder kræftknuder. En MR-scanning tilbydes også til de kvinder, der har en høj risiko for at få brystkræft.

Hvad viser en ultralydsscanning af maven?

En ultralydsscanning af maven er velegnet til at se sygdomme i organer såsom lever, galdeveje, nyrer og urinblære, bugspytkirtel og milt.

Hvordan tjekker man for mavesår?

Den eneste undersøgelse, som sikkert kan påvise mavesår, er en gastroskopi. Ved gastroskopi føres en tynd bøjelig slange, med lyskilde og videokamera i spidsen, ned i mavesækken og tolvfingertarmen via munden eller næsen.

Hvordan foregår undersøgelse af prostata?

Blærehalskirtlen (prostata) ligger lige under blæren, tæt op af endetarmen (rektum). Derfor kan lægen med en finger i endetarmen mærke kirtlens bagside og vurdere dens størrelse, konsistens og overflade. Undersøgelsen hedder rektal-eksploration og er ofte den første undersøgelse ved mistanke om prostatakræft.

Hvornår bliver man indkaldt til scaning når man er gravid?

Ved skanningen bliver fostrets længde også målt for at bestemme, hvor langt henne i graviditeten den gravide er. Fostrets længde afgør terminen for barnets fødsel. Nakkefoldsskanningen skal udføres i perioden 11+4 til 13+6.

Hvilke uger skal man scannes?

Alle gravide i Danmark tilbydes typisk af det offentlige to scanninger gennem graviditeten. En nakkefoldsscanning i uge 11-13+6 og en gennemscanning i uge 18-21.

Kan kræft ses på scanning?

Hvis der er mistanke om kræft, kan scanninger og røntgenundersøgelser som f. eks. CT-, MR- og PET/CT-scanninger vise: Om der er en kræftknude.

Kan man se en svulst på CT-scanning?

En lang række forandringer i hjernen kan påvises ved en CT-skanning. De hyppigste sygdomme, man kan finde, er hjerneskader som følge af et slagtilfælde (blødning eller blodprop), svulster, spredning fra kræftsygdom, betændelsestilstande, demensforandringer og forskellige ødelæggelser efter hovedskader.