Table of Contents:

 1. Hvorfor kendskab til og isolering af DNA spiller en vigtig rolle i bioteknologien?
 2. Hvor optages vand og salt?
 3. Hvad sker der med maden nede i mavesækken?
 4. Hvor længe er væske i mavesækken?
 5. Hvorfor er det interessant at kunne isolere DNA?
 6. Hvad kan oprenset DNA bruges til?
 7. Hvor bliver vand optaget i kroppen?
 8. Hvad er enzymernes funktion i fordøjelsen?
 9. Hvor længe ligger mad i mavesækken?
 10. Hvor lang tid tager det at fordøje sin mad?
 11. Hvor lang tid tager det for væske?
 12. Hvor længe er mavesækken om at trække sig sammen?
 13. Hvorfor bevæger DNA sig op i Ethanolfasen?
 14. Hvordan isolerer man DNA?
 15. Hvad er DNA ekstraktion?

Hvorfor kendskab til og isolering af DNA spiller en vigtig rolle i bioteknologien?

Det er ikke kun mikroorganismers DNA, der kan ændres med genteknologien. I dag kan forskere skabe både planter og dyr, der er transgene dvs. med fremmede gener indsat, enten som en hjælp i et forskningsprojekt eller for at give dem helt nye egenskaber.

Hvor optages vand og salt?

Til forskel fra tyndtarmen har tyktarmen også som primær funktion at optage vand og salte, i stedet for hovedsageligt at stå for at optage næringsstoffer. Indholdet i tyktarmen er føden, der ikke er blevet fordøjet i tyndtarmen, dvs. føde stort set uden næringsstoffer.

Hvad sker der med maden nede i mavesækken?

Spiserør, mavesæk og tolvfingertarm Når man synker, er muskelringen afslappet, og bolus kommer ned i mavesækken. Her sørger muskler i mavesækkens væg for at bolus blandes godt med de safter, som mavesækken udskiller. Maden nedbrydes da i endnu mindre bidder.

Hvor længe er væske i mavesækken?

Mavesyren tager over Hvor længe maden bliver i din mave afhænger af, hvad du har indtaget. Har du bare drukket væske, stryger den hurtigt videre. Var det noget med mange proteiner og fedt, der lå på tallerkenen, bliver maden længere i maven, mens mavesyren pukler.

Hvorfor er det interessant at kunne isolere DNA?

til DNAs negativt ladede phosphatgrupper, og når DNAmolekylet bliver uladet, kan det ikke så let opløses i væsken, og så er det nemmere for os at få fat i det. Ved 60°C ødelægges de enzymer som findes i cellen, og som kan nedbryde DNA. 4.

Hvad kan oprenset DNA bruges til?

DNA kan oprenses for alle former af organismer ved hjælp af forskellige metoder. I dette forsøg oprenser vi DNA ved at først nedbryde cellens membran, og det gøre vi ved at tilsætte opvaskemiddel og saltvand. Derefter kommer der cellerester fra cellens DNA og de opløste proteiner (histoner).

Hvor bliver vand optaget i kroppen?

Kroppens energiforbrænding vil også bidrage med en smule væske. Kroppen udskiller væske via din udåndingsluft, fordampning gennem huden og via urin og afføring. Den gennemsnitlige daglige udskillelse og optagelse balancerer normalt med 2 til 3 liter vand.

Hvad er enzymernes funktion i fordøjelsen?

Maden nedbrydes i mave-tarmkanalen af en række fordøjelsesenzymer. Fordøjelsesenzymer er enzymer, som hjælper med fordøjelsen ved at nedbryde maden til mindre og mindre dele. Proteiner fra kroppen nedbrydes af enzymer kaldet proteaser, kulhydrater nedbrydes af en amylaser, mens fedt nedbrydes af en lipaser.

Hvor længe ligger mad i mavesækken?

At tygge sin mad tager et sted mellem 5-30 sekunder, hvor det tager 10 sekunder at sluge maden, skriver ouh.dk. Når maden er tygget ryger den ned i mavsækken, hvor den befinder sig i 3-4 timer, og efter 1-2 dage vil den bevæge sig ned mod endetarmen, hvorefter den vil komme ud igen.

Hvor lang tid tager det at fordøje sin mad?

Hvor lang tid går der fx fra man drikker et glas mælk, til der kommer urin ud? Det tager et sted mellem halvandet og helt op til tre døgn for føde at passere gennem fordøjelseskanalen. Tidsrummet varierer meget efter, hvad det er, man spiser, og hvordan man måler det.

Hvor lang tid tager det for væske?

Nyrerne filtrerer ca. 180 l væske ud af blodet på et døgn, og langt størstedelen re-absorberes altså igen til blodet og udskilles ikke. De fleste mennesker tisser ca. ½-2 l i døgnet, naturligvis afhængigt af, hvor meget man drikker.

Hvor længe er mavesækken om at trække sig sammen?

Det tager en lille uge at skrumpe mavesækken Det tager kun 2-3 dage at vænne mavesækken til at skulle have mere mad, før systemet signalerer mæthed. Dvs. en weekend med lidt ekstra god mad kan gøre dig hundesulten (og få dig til at gå amok i brødkurven) om mandagen.

Hvorfor bevæger DNA sig op i Ethanolfasen?

Hvorfor bevæger DNA'et sig fra vandfasen op i ethanolfasen? DNA'et bevæger sig fra vandfasen op i ethanolfasen, da DNA'et er uopløseligt i ethanol i modsætning til proteiner som vil blive ødelagt af ethanol.

Hvordan isolerer man DNA?

Princippet i metoden er at man først ødelægger cellemembraner og kernemembraner med et vaskemiddel for at få DNA ud af kernen og cellen. Derefter opvarmer man DNA for at ødelægge enzymer, som findes i cellen, og som kan nedbryde DNA (DNAaser).

Hvad er DNA ekstraktion?

Princippet i metoden er, at man først mekanisk nedbryder vævet, derefter nedbryder man eventuelle cellevægge, cellemembraner og kernemembraner med et detergent (vaskemiddel). Cellefragmenter adskilles ved filtrering. DNA og opløselige proteiner forbliver i den frafiltrerede væske.