Table of Contents:

 1. Hvad betyder laktatacidose?
 2. Hvad er bivirkninger ved metformin?
 3. Kan man dø af metformin?
 4. Hvad er metformin godt for?
 5. Hvad betyder høj laktat?
 6. Hvad er respiratorisk acidose?
 7. Er det farligt at tage metformin?
 8. Hvorfor skal metformin tages med mad?
 9. Kan metformin give træthed?
 10. Hvad skyldes forhøjet laktat?
 11. Hvad sker der med laktat?
 12. Hvorfor ophober KOL patienter co2?
 13. Hvad er respiratorisk alkalose?
 14. Hvor mange timer skal der gå mellem metformin?
 15. Hvornår skal metformin indtages?

Hvad betyder laktatacidose?

Laktatacidose er en alvorlig metabolisk komplikation (høj dødelighed ved fravær af hurtig behandling), der kan forekomme på grund af ophobning af metformin.

Hvad er bivirkninger ved metformin?

Meget almindelige bivirkninger (kan forekomme hos flere end 1 ud af 10 behandlede): Fordøjelsesproblemer som kvalme, opkastning, diarré, mavesmerter og manglende appetit. Disse bivirkninger opstår oftest i begyndelsen af behandlingen med Metformin Actavis.

Kan man dø af metformin?

De diabetikere, der er under behandling med anden antidiabetisk medicin og bliver ramt at mælkesyreforgiftning, har således højere dødelighed end diabetikere under metforminbehandling, der bliver ramt af forgiftningen.

Hvad er metformin godt for?

Metformin. Den hyppigst anvendte medicin, og den type de fleste med type 2-diabetes starter med, er metformin. Metformin har været brugt i mange år til behandling af type 2-diabetes, og virker sænkende på blodsukkeret ved at: øge virkningen af insulin og optagelsen af sukker i musklerne.

Hvad betyder høj laktat?

Forhøjede værdier ses ved laktatacidose. Man kan ses forhøjet laktat ved tilstande med hypoxi og shock. Forhøjet laktat kan ses hos patienter med svær grad af leversvigt og ved nyreinsufficiente patienter. Laktatacidose kan ses som en sjælden med alvorlig bivirkning til metforminbehandling.

Hvad er respiratorisk acidose?

Respiratorisk (vejrtrækningsudløst) acidose kan opstå ved fx alvorlig lungesygdom (kronisk bronkitis), hvor kuldioxid ophobes; metabolisk (stofskifteudløst) acidose opstår ved dårligt reguleret diabetes eller nedsat nyrefunktion, idet syre dannes i øget mængde eller ikke kan udskilles gennem nyrerne.

Er det farligt at tage metformin?

Hvis du har taget for mange Metformin Teva filmovertrukne tabletter, kan du få laktatacidose. Symptomerne på laktatacidose er opkastning, mavesmerter med muskelkramper, en generel følelse af at være utilpas med voldsom træthed og vejrtrækningsbesvær.

Hvorfor skal metformin tages med mad?

Tabletterne skal tages i forbindelse med et måltid for at nedsætte risikoen for bivirkninger i mave- tarmkanalen. Kontakt lægen, skadestuen eller apoteket, hvis du har taget flere Metformin “Actavis”, end der står her, eller flere end lægen har foreskrevet.

Kan metformin give træthed?

Hvis du har taget for mange Metformin Vitabalans tabletter, kan det medføre laktatacidose. Symptomerne på laktatacidose er opkastning, mavesmerter med muskelkramper, almindelig utilpashed med stærk træthed og vejrtrækningsbesvær.

Hvad skyldes forhøjet laktat?

Forhøjede værdier ses ved laktatacidose. Man kan ses forhøjet laktat ved tilstande med hypoxi og shock. Forhøjet laktat kan ses hos patienter med svær grad af leversvigt og ved nyreinsufficiente patienter. Laktatacidose kan ses som en sjælden med alvorlig bivirkning til metforminbehandling.

Hvad sker der med laktat?

Cori cyklus er en cyklus, hvor muskler nedbryder glukose til laktat. Derefter frigives laktat til blodet, og leveren optager laktaten. Laktat bliver derefter omdannet til glukose i leveren, og leveren frigiver glukose til blodet, som musklerne så igen kan optage og bruge til brændstof. Mælkesyren fjernes i nyrerne.

Hvorfor ophober KOL patienter co2?

Vejrtrækningen svigter i en sådan grad, at iltniveauet i blodet falder til et kritisk niveau samtidig med, at man ikke får udåndet kuldioxid, som derfor ophobes i kroppen. Kuldioxid virker på samme måde som bedøvelsesmedicin, og jo mere kuldioxid der ophobes i kroppen – jo mere bedøvet/forgiftet bliver man.

Hvad er respiratorisk alkalose?

Respiratorisk alkalose, dvs. nedsat kuldioxidtryk i arterierne på grund af for hurtig vejrtrækning, ses fx ved stærk nervøsitet, skader på åndedrætscentrene i hjernen, feber og ved stigning til store højder.

Hvor mange timer skal der gå mellem metformin?

- Anbefalet startdosis: 1 Metformin Sandoz-tablet 2 til 3 gange dagligt. - Når du har taget Metformin Sandoz i cirka 2 uger, vil lægen måle dit blodsukker og tilpasse dosis derefter. - Maksimal dosis: 6 Metformin Sandoz-tabletter* dagligt, fordelt på 3 doser.

Hvornår skal metformin indtages?

Metformin sænker langtidsblodsukkeret (HbA1c) og forebygger åreforkalkning. Tabletter skal indtages sammen med måltid, typisk morgenmad og aftensmad. Metformin kan give bivirkninger fra mave og tarm, typisk kvalme, mavesmerter eller diare.