Table of Contents:

 1. Hvor mange solsystemer i Mælkevejen?
 2. Hvad holder alle planeterne på plads?
 3. Hvor hurtigt bevæger galaksen sig?
 4. Hvilken galakse ligger tættest på Mælkevejen?
 5. Hvad er vores nabogalakse?
 6. Hvad ligger i midten af Mælkevejen?
 7. Hvad er der mellem planeterne i rummet?
 8. Hvorfor falder planeterne ikke ind i Solen?
 9. Hvor hurtigt kredser Jorden rundt om solen?
 10. Hvad drejer solen rundt om?
 11. Hvad hedder Mælkevejens nabogalakse?
 12. Hvor er den nærmeste galakse?

Hvor mange solsystemer i Mælkevejen?

Annonce: Vores galakse Mælkevejen er kun 1 ud af godt 100 milliarder galakser i det observerbare univers. Så vi kan roligt regne med, at universet rummer mange milliarder billioner solsystemer. Et nærmest ufatteligt højt antal.

Hvad holder alle planeterne på plads?

Mælkevejssystemet, eller Mælkevejen, er en spiralgalakse, som er hjemsted for et par hundrede milliarder stjerner, heriblandt Solen med tilhørende solsystem.

Hvor hurtigt bevæger galaksen sig?

Mælkevejen er også i bevægelse Bevægelselsen omkring Mælkevejens centrum er ikke den sidste. I vores lokale galaksehob bevæger Mælkevejen sig hen imod vores nabo Andromeda-galaksen med en fart på cirka 470.000 km/t., hvilket vil føre til et sammenstød mellem de to galakser om nogle få milliarder år.

Hvilken galakse ligger tættest på Mælkevejen?

Placering i universet Mælkevejens nærmeste naboer er de Magellanske skyer og nogle små dværggalakser. Den nærmeste store nabo er Andromedagalaksen, som er en spiralgalakse, dog større end Mælkevejen.

Hvad er vores nabogalakse?

Andromeda-galaksen er vores nærmeste store nabogalakse. Den er, ligesom Mælkevejen, en spiralgalakse med flere hundrede milliarder stjerner.

Hvad ligger i midten af Mælkevejen?

Helt inde i midten af Mælkevejen findes et supertungt sort hul kaldet Sagittarius A*. Navnet skyldes, at det set fra Jorden befinder sig i stjernebilledet Skytten eller Sagittarius. Det sorte hul vejer cirka en million gange så meget som Solen.

Hvad er der mellem planeterne i rummet?

Asteroidebæltet, som ligger mellem Mars og Jupiter, består af mindre stykker, som har visse ligheder med klippeplaneterne, da størstedelen består af sten og metal. Kuiperbæltet, som ligger udenfor Neptuns omløbsbane, består hovedsageligt af frossen vand, ammoniak og metan.

Hvorfor falder planeterne ikke ind i Solen?

Tyngdekraft skaber rotation Støv og gas kom til at dreje så hurtigt omkring Solen, at det kom i kredsløb. Rotationen er hurtigst i det plan, der er vinkelret på solsystemets rotationsakse. ... Her fra Jorden ser vi det som Solens bane på himlen. I den bane findes alle planeterne.

Hvor hurtigt kredser Jorden rundt om solen?

Mælkevejen og solsystemets bevægelse Jorden bevæger sig rundt om solen med omtrent 110.000 kilometer i timen, samtidig med at den drejer rundt om sig selv med en hastighed på ca. 1.600 kilometer i timen.

Hvad drejer solen rundt om?

12 måneder (365 1/4 døgn) om at nå én gang rundt om Solen. Solen er en lille måned (27 døgn) om at rotere omkring sin egen akse. Se omløbstider (om Solen) og rotationstider (egen akse) for alle planeterne i Solsystemet i tabellen her under.

Hvad hedder Mælkevejens nabogalakse?

Mælkevejens nabo kommer på besøg. I midten af oktober kan du se vores nærmeste nabogalakse, Andromeda, med det blotte øje.

Hvor er den nærmeste galakse?

224 i New General Catalogue) – er den største galakse i den lokale galaksehob og med en afstand på 2,3 mio. lysår samtidig det fjerneste himmellegeme, der kan ses med det blotte øje (der er lidt uenighed om denne afstand, idet forskellige kilder oplyser forskellige afstande; fra 2,2 til 2,9 mio. lysår).