Table of Contents:

 1. Hvordan udnytter Island Vulkanismen positivt?
 2. Hvordan har vulkaner og lava påvirket Islands natur?
 3. Hvad er karakteristisk for Island i forhold til vulkaner og jordskælv?
 4. Hvilke type vulkan er Eyjafjallajökull?
 5. Hvor ligger der en Eksplosionsvulkan?
 6. Hvilken samfundsmæssig betydning har vulkaner?
 7. Hvordan påvirker vulkaner?
 8. Hvad er der specielt ved Island når der snakkes om magma og vulkaner?
 9. Hvor sker jordskælvene typisk?
 10. Hvordan udbryder en vulkan?
 11. Hvornår var det sidste vulkanudbrud?
 12. Hvilke vulkaner er mest eksplosive?
 13. Hvor finder vi de forskellige Vulkantyper?
 14. Hvad kommer der ud af en vulkan?

Hvordan udnytter Island Vulkanismen positivt?

Island får 9 ud af 10 husstande varme fra Jorden. ... Den vulkanske aktivitet betyder nemlig, at jordens glødende indre er tættere på jordoverfladen end normalt. Det kan man udnytte i geotermiske anlæg. På Island bruger man både geotermisk energi til opvarmning af huse og til produktion af elektricitet.

Hvordan har vulkaner og lava påvirket Islands natur?

Hvorfor har Island så mange vulkanske kræfter? Islands vulkanisme skyldes, at Den Midtatlantiske Ryg løber direkte gennem landet. Ryggen udgør grænsen mellem den nordamerikanske og den eurasiske tektoniske plade, og Island er et af de få steder på Jorden, hvor den er synlig over havets overflade.

Hvad er karakteristisk for Island i forhold til vulkaner og jordskælv?

Når der er særligt mange vulkaner i Island, skyldes det både den tektoniske spredningszone, men også det faktum, at Island ligger på et såkaldt hot spot – et særligt varmt sted i jordens kappe, der får vulkanerne til at gå i udbrud oftere og voldsommere end de fleste andre steder på jorden.

Hvilke type vulkan er Eyjafjallajökull?

Eyjafjallajökull (navnet betyder ø-fjeld-gletsjer) er en 78 km² stor gletsjer, hvor den højeste af de omkringliggende fjeldspidser er målt til 1.666 meter over havet. Under den ligger en stratovulkan med eget magmakammer, men uden et egentlig navn.

Hvor ligger der en Eksplosionsvulkan?

Mauna Loa Hawaii 3,5 km, La Garito, Colorado ca. 45 km. Askevulkaner eller eksplosionsvulkaner dannes ved høje kiselsyrerige lavatyper. Viskositet betyder hvor sejtflydende en væske er.

Hvilken samfundsmæssig betydning har vulkaner?

Sagen er den, at den vulkanske jord i suptropiske og tropiske klimabælter ved forvitring omdannes til frugtbar jord, og der hvor man ellers kun kan høste en gang om året, kan man nu få to eller tre afgrøder om året.

Hvordan påvirker vulkaner?

Store vulkanudbrud sender kæmpe skyer af aske og syre op i atmosfæren, hvor skyerne spredes ud over kloden og skygger for Solen, så klimaet bliver koldere i årtier derefter.

Hvad er der specielt ved Island når der snakkes om magma og vulkaner?

At der på Island befinder sig så mange virksomme vulkaner skyldes dels, at landet ligger midt på den samme sprækkezone, der fortsætter længere ned gennem Atlanterhavet til Azorerne, Canarieøerne og Kap Verde, men også at Island ligger på en såkaldt “Hot-spot”, og det betyder igen, at der under hele Island befinder sig ...

Hvor sker jordskælvene typisk?

De fleste jordskælv finder sted langs de tektoniske pladers grænser. Særligt ved de grænser, der ligger ved den såkaldte ”ring of fire”. Jordskælv kan dog også forekomme langt fra pladernes grænser. Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvordan udbryder en vulkan?

Et vulkanudbrud opstår, når materiale fra Jordens indre, dvs. flydende stenmasse (bjergart) i form af skoldhed magma, bliver så let og presser sig så meget på, at det bryder op igennem overfladen og spyes ud som en vulkan – herefter kaldes det lava.

Hvornår var det sidste vulkanudbrud?

I slutningen af 2009 blev der målt forøget seismisk aktivitet omkring vulkanen Eyjafjallajökull i Island, hvilket varslede det senere vulkanudbrud, der fandt sted den 20. marts 2010.

Hvilke vulkaner er mest eksplosive?

Keglevulkaner (stratovulkaner) Andesitisk magma er sejtflydende og indeholder meget vand. Vulkanen bliver høj med stejle sider, fordi den seje lava flyder langsomt og størkner allerede på vej ned ad vulkanens sider. Vandet gør magmaen eksplosiv, fordi vandet fordamper under opvarmning.

Hvor finder vi de forskellige Vulkantyper?

Vulkantyper - Få et overblik over de forskellige vulkantyper her
 • På Hawaii kan du opleve skjoldvulkaner, heriblandt den største skjoldvulkan Mauna Loa.
 • I Oregon, USA kan du opleve stratovulkanen Mount Hood.
 • I Laki på Island kan du spotte spaltevulkaner, som sidst gik i udbrud i år 1786.
6. sep. 2010

Hvad kommer der ud af en vulkan?

Tre forskellige udbrudsprodukter kommer ud af en vulkan: Tefra(løse udbrudsprodukter) – lava og gasser. De fem vigtigste gasser er: SO2 (svovldioxid)H2S(svovlsyre)HCl(Saltsyre)H2O(vanddamp)CO2(kuldioxid. Gasrig magma danner eksplosive vulkanudbrud.