Table of Contents:

 1. Hvad gør æggeblommen?
 2. Hvorfor er æggeskallen tynd?
 3. Hvad består Skalhinden af?
 4. Hvorfor sker der osmose?
 5. Hvad vil det sige at et protein koagulerer?
 6. Hvad er der i en æggeblomme?
 7. Kan man give høns æggeskaller?
 8. Hvordan kan man se om en høne lægger æg?
 9. Hvordan varmebehandler man æg?
 10. Hvad er denaturering og koagulering?
 11. Hvornår sker osmose?
 12. Hvad kan man bruge osmose til?
 13. Hvad er de Køkkentekniske egenskaber for salt?
 14. Hvad består en æggeskal af?
 15. Er æggeblomme sundt?

Hvad gør æggeblommen?

Æggeblommen har en evne til at binde fedt og vand sammen (lecitin som emulgator), så æggemas- sen ikke skiller. De luftbobler, der kan piskes ind i et helt æg, kan stabiliseres af stivelse i form af mel eller kartoffelmel.

Hvorfor er æggeskallen tynd?

Æggeskallen er lavet af kalcium. En høne producerer stort set samme mængde kalcium pr. æggeskal uanset æggeskallens størrelse. Derfor er skallen tykkere, når hønen er ung og lægger små æg – og tyndere, når hønen er ældre og lægger store æg.

Hvad består Skalhinden af?

Ydre og indre skalhinde Membraner består delvist af keratin, der beskytter ægget mod mikroorganismer og regulerer luftud- skiftningen i ægget.

Hvorfor sker der osmose?

Forklaring. Osmose er en proces, hvor vandmolekyler bevæger sig igennem en halvgennemtrængelig membran for at udligne koncentrationer af vandmolekyler på begge sider af membranen. Du har to beholdere (beholder 1 og 2), der er adskilt af en membran. Du tilsætter større molekyler, fx sukker, til beholder 2.

Hvad vil det sige at et protein koagulerer?

Proteinernes ændrede form, kan herefter skabe nye kemiske forbindelser i maden, fx koagulering. De fleste proteiner begynder at koagulerer, når de rammer temperaturer over 55°. Dog sker den største koagulering mellem 73º-85º. Æggeblommerne har et indhold på 15 g protein pr.

Hvad er der i en æggeblomme?

En æggeblomme indeholder cirka 6 gram fedt og 3 gram protein. Proteinerne i æg består af alle de 9 essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer er aminosyrer (små dele af proteiner), som din krop ikke selv kan lave. Derfor er det vigtigt, du får dem gennem maden.

Kan man give høns æggeskaller?

Det er desuden vigtigt at sørge for, at hønsene får calcium, hvilket vil styrke æggeskallerne. Dette kan simpelthen gøres ved at give dem knuste æggeskaller i en ekstra skål, når de fodres. Høns indtager også skaller og småsten, som i kråsen hjælper med at kværne føden, så den kan fordøjes.

Hvordan kan man se om en høne lægger æg?

Det er ofte svært at vide, om en høne lægger æg....Syv tegn på, at en høne er holdt op med at lægge æg
 1. Alder. Dette er den mest oplagte årsag til et fald i ægproduktionen. ...
 2. Fældning. ...
 3. Kloak. ...
 4. Mave. ...
 5. Kam og hagelapper. ...
 6. Farvetesten. ...
 7. Ingen æg.
21. sep. 2021

Hvordan varmebehandler man æg?

Den generelle regel er, at æg og retter med æg skal opvarmes til mindst 75 grader, for at man kan være sikker på, at eventuelle salmonellabakterier er dræbt. Det betyder imidlertid ikke, at temperaturen nødvendigvis skal op over 75 grader under fremstilling af pasteuriserede æg.

Hvad er denaturering og koagulering?

Denaturering er faktisk det, der sker for proteinerne i ægget, når de varmepåvirkes. Proteinernes ændrede form, kan herefter skabe nye kemiske forbindelser i maden, fx koagulering. De fleste proteiner begynder at koagulerer, når de rammer temperaturer over 55°. Dog sker den største koagulering mellem 73º-85º.

Hvornår sker osmose?

Osmose er vands diffusion gennem en semipermeabel membran som følge af forskellige koncentrationer af opløste stoffer eller partikler på de to sider af membranen. De opløste stoffer gør koncentrationen af vand lavere.

Hvad kan man bruge osmose til?

Omvendt osmose er en teknologi, der bruges til at lave drikkevand fra saltvand. Man benytter her en semipermeabel membran, som er en efterligning af de membraner, der findes i naturen. Teknologien kan bruges til at sortere store molekyler, partikler og ioner fra drikkevand.

Hvad er de Køkkentekniske egenskaber for salt?

Husk at salte suppen inden klaringen, fordi en eventuel tilsmagning med salt, efter suppen er klaret, i nogle tilfælde kan bevirke, at suppen bliver let uklar. Til klaring af væsker skal der i mange tilfælde også bruges en syre som fx tomat eller eddike.

Hvad består en æggeskal af?

Skallen udgør omkring 10 % af æggets vægt. Den består hovedsagelig af kalciumkarbonat med små mængder magnesiumkarbonat og kalciumfosfat. Den er porøs med 8-10.000 porer, således at ilt kan trænge ind, og CO2 og andre gasarter kan trænge ud. Skallen kan være hvid eller brun - det afhænger af hønens race.

Er æggeblomme sundt?

Hele æg er sunde Og vitaminerne og mineralerne sidder primært i æggeblommen. Faktisk indeholder æggeblommen næsten alle vitaminer, med undtagelse af C-vitamin. Særligt B-vitaminer og D-vitamin, som vi primært får gennem animalske fødevarer, findes i gavmilde mængder i blommen.