Table of Contents:

 1. Hvad er Mælkevejens halo?
 2. Hvor mange solsystemer er der i vores galakse?
 3. Hvilken galakse ligger tættest på Mælkevejen Hvor langt er den væk?
 4. I hvilken galakse ligger Jorden?
 5. Hvor stor er Mælkevejens diameter?
 6. Hvor på himlen ses Mælkevejen?
 7. Hvad indeholder en galakse?
 8. Hvad indeholder en asteroide?
 9. Hvordan bestemmes afstanden til en spiralgalakse?
 10. Hvor langt væk er den fjerneste galakse?
 11. Hvad hedder vores egen galakse?
 12. Hvor kan man se Mælkevejen i Danmark?
 13. Hvilken retning er Mælkevejen?
 14. Hvor mange galakser er det i verdensrummet?

Hvad er Mælkevejens halo?

Den usynlige halo I et udstrakt, omtrent sfærisk, område omkring den synlige Mælkevej befinder haloen sig. I haloen finder vi de kugleformede stjernehobe, der rummer Mælkevejens ældste stjerner og derudover kun ganske få lysende stjerner.

Hvor mange solsystemer er der i vores galakse?

Annonce: Vores galakse Mælkevejen er kun 1 ud af godt 100 milliarder galakser i det observerbare univers. Så vi kan roligt regne med, at universet rummer mange milliarder billioner solsystemer.

Hvilken galakse ligger tættest på Mælkevejen Hvor langt er den væk?

Mælkevejens nærmeste naboer er de Magellanske skyer og nogle små dværggalakser. Den nærmeste store nabo er Andromedagalaksen, som er en spiralgalakse, dog større end Mælkevejen. De to galakser bevæger sig mod hinanden, så om ca. 3-4 milliarder år vil de kollidere.

I hvilken galakse ligger Jorden?

Mælkevejen er den galakse, som Solsystemet og dermed Jorden befinder sig i. Den er klassificeret som en spiralgalakse med en bjælke. Mælkevejen indeholder 200-600 milliarder stjerner, og har en diameter på 100.000-200.000 lysår.

Hvor stor er Mælkevejens diameter?

105.700 lysårMælkevejen / Diameter

Hvor på himlen ses Mælkevejen?

Mælkevejen strækker sig som et lysende bånd ned over himlen som baggrund for en række stjernebilleder fra Cassiopeia i nord og videre ned gennem Perseus, Auriga (Kølen), Gemini, (tvillingerne), tyren, Orion og Store Hund med Sirius i syd.

Hvad indeholder en galakse?

Galakser kan indeholde mange solsystemer, stjernehobe, og forskellige interstellare skyer. Galakser indeholder som minimum mere end 1 million stjerner og har sandsynligvis alle et sort hul i deres center, som visse galakser tilmed roterer om. Galakser er så store, at deres størrelser måles i lysår eller kiloparsec.

Hvad indeholder en asteroide?

Asteroider eller småplaneter er hovedsageligt opbygget af sten og metaller. De er meget små i forhold til planeterne i Solsystemet. Selv om der er millioner af asteroider i Asteroidebæltet, er deres samlede masse mindre end Månens.

Hvordan bestemmes afstanden til en spiralgalakse?

Til afstandsbestemmelse af galakser benyttes Cepheidemetoden ved observationer af lysstyrken af specielle lysstærke, variable Cepheidestjerner i galakserne.

Hvor langt væk er den fjerneste galakse?

Galaksen er fra universets tidlige stadie og ligger 13 milliarder lysår væk. Et lysår svarer til omkring 9,5 billioner kilometer. Det gør galaksen til en af de fjerneste, som forskere nogensinde har kunnet måle.

Hvad hedder vores egen galakse?

Jorden befinder sig i en stor galakse, som vi kalder Mælkevejen, som menes at indeholde ca. 100 milliarder stjerner. Selv om det ser ud som om galakser er meget tætte, er galakser som Mælkevejen utroligt diffuse. Middeltætheden af stof i Mælkevejen er 1000 gange lavere end det bedste vakuum på Jorden.

Hvor kan man se Mælkevejen i Danmark?

Det er først, når det for alvor er mørkt, at man kan se Mælkevejen tydeligt på himlen. Møn og Nyord er udnævnt som Nordens første Dark Sky. I en Dark Sky Park er nattemørket beskyttet mod menneskeskabt lysforurening, dermed giver området det bedste og klareste udsyn til stjernehimlen.

Hvilken retning er Mælkevejen?

Mælkevejen strækker sig som et lysende bånd ned over himlen som baggrund for en række stjernebilleder fra Cassiopeia i nord og videre ned gennem Perseus, Auriga (Kølen), Gemini, (tvillingerne), tyren, Orion og Store Hund med Sirius i syd.

Hvor mange galakser er det i verdensrummet?

Stjernerne i universet er samlet i galakser og astronomerne mener, der er mere end 1000 milliarder galakser alene i den del af verdensrummet, vi kan se. MÆLKEVEJEN. Mælkevejen som den kan se ud på himlen over La Silla Observatoriet i Chile.