Table of Contents:

  1. Hvad anvendte Marie Curie sine opdagelser til?
  2. Hvem opfandt grundstoffet radium?
  3. Hvornår døde Pierre Curie?
  4. Hvornår døde Marie Curie?
  5. Hvordan opdagede man radioaktiviteten?
  6. Hvad bruger man polonium til?
  7. Hvem opdagede radioaktiv stråling?
  8. Hvornår blev radium opdaget?
  9. Hvor findes polonium?
  10. Hvordan opdagede man strålingen tilbage i tiden?
  11. Hvor kan man finde radioaktivitet i hverdagen?
  12. Hvad er Moderkerne og Datterkerne?
  13. Hvordan blev radium opdaget?

Hvad anvendte Marie Curie sine opdagelser til?

Marie fik i 1911 nobelprisen i kemi for opdagelsen af polonium og radium og for sin isolering og analyse af radium. Hun er den første person, der har fået nobelprisen mere end en gang.

Hvem opfandt grundstoffet radium?

Radium blev opdaget i 1898 af Maria Skłodowska-Curie og hendes mand Pierre, da de undersøgte mineralet begblende: Selv efter at have fjernet uranet, var det resterende materiale stadig radioaktivt.

Hvornår døde Pierre Curie?

19. april 1906Pierre Curie / Dødsdato

Hvornår døde Marie Curie?

4. juli 1934Marie Curie / Dødsdato

Hvordan opdagede man radioaktiviteten?

Antoine Henri Becquerel Nobel pris 19 - 1908) opdagede den naturlige radioaktivitet i 1896. Han ville undersøge Røntgenstråling (opdaget 1895) ved at lægge et fosforescerende stof på fotografiske plader. Han valgte et uransalt som fosforescerende stof.

Hvad bruger man polonium til?

Polonium anvendes som en neutron- og alfastrålingskilde og kan muligvis benyttes som energikilde i rumfartøjer og satellitter. Polonium er et farligt grundstof på grund af sin radioaktivitet. I organismen skader det især lever, nyrer og milt.

Hvem opdagede radioaktiv stråling?

Antoine Henri Becquerel Nobel pris 19 - 1908) opdagede den naturlige radioaktivitet i 1896. Han ville undersøge Røntgenstråling (opdaget 1895) ved at lægge et fosforescerende stof på fotografiske plader.

Hvornår blev radium opdaget?

21. december 1898Radium / Opdaget

Hvor findes polonium?

Polonium 210 er et naturligt forekommende radioaktivt stof som findes både i jorden og i atmosfæren, (omende i meget små mængder). Stoffet blev opdaget af Marie Curie i slutningen af 1900-tallet - og er historisk set kaldt for "Radium F".

Hvordan opdagede man strålingen tilbage i tiden?

Antoine Henri Becquerel Nobel pris 19 - 1908) opdagede den naturlige radioaktivitet i 1896. Han ville undersøge Røntgenstråling (opdaget 1895) ved at lægge et fosforescerende stof på fotografiske plader. Han valgte et uransalt som fosforescerende stof.

Hvor kan man finde radioaktivitet i hverdagen?

Radioaktivitet leder lynhurtigt tankerne hen på atomkraftværker og vanskabte fostre – men i virkeligheden er radioaktive stoffer en helt naturlig del af din hverdag. Der var radioaktive stoffer i den mælk, du hældte over havregrynene i morges, og i den banan, du satte tænderne i som mellemmåltid.

Hvad er Moderkerne og Datterkerne?

Derved bliver stoffet til et nyt grundstof, fordi der enten bliver flere eller færre protoner i kernen. Når et stof udsender radioaktiv stråling, omdannes det som regel til et nyt stof. Den kerne, der udsender den radioaktive stråling, kaldes moderkernen, det nye stof kaldes datterker- nen.

Hvordan blev radium opdaget?

Metallisk radium blev fremstillet i 1911 af M. Curie og A.L. Debierne ved elektrolyse af en radiumkloridopløsning under anvendelse af en kviksølvkatode. Alle radiums isotoper er radioaktive; den hyppigst forekommende er 226Ra.