Table of Contents:

 1. Hvordan ser lupus udslæt ud?
 2. Hvad er lupus pernio?
 3. Kan lupus ses i blodprøver?
 4. Hvilke blodprøver viser lupus?
 5. Hvad er symptomerne på bindevævssygdomme?
 6. Hvilken medicin kan udløse lupus?
 7. Hvordan opdager man lupus?
 8. Hvilke bindevævssygdomme findes der?
 9. Hvad er Wegeners granulomatose?
 10. Hvordan undersøger man for bindevævssygdomme?
 11. Er bindevævssygdomme farlige?
 12. Hvad kendetegner autoimmune sygdomme?
 13. Hvad er Sommerfugleudslæt?
 14. Hvad kommer lupus af?
 15. Hvilke autoimmune sygdomme findes der?

Hvordan ser lupus udslæt ud?

Diskoid lupus er for det meste begrænset til huden; symptomerne omfatter udslæt, som ser ud som runde pletter i ansigtet, i hovedbunden, på kroppen og på arme eller ben. Oftest fører diskoid lupus ikke til, at kroppens indre organer rammes, men udslættet kan være ledsaget af ledsmerter.

Hvad er lupus pernio?

Lupus kaldes også for SLE (Systemisk Lupus Erythematosus). Lupus er en kronisk betændelsessygdom i bindevævet, som kan medføre symptomer fra mange organsystemer som hud, led, blodårer og nyrer. Lupus er en autoimmun sygdom, som skyldes, at dit immunforsvar reagerer mod kroppens eget væv, og der opstår betændelse.

Kan lupus ses i blodprøver?

Undersøgelser ved Lupus (SLE) Lægen udspørger dig om karakteristiske symptomer. Blodprøver vil ofte vise mangel på røde eller hvide blodlegemer eller på blodplader. Der optræder unormale antistoffer i blodet med evne til at reagere mod bestanddele i din egen krop.

Hvilke blodprøver viser lupus?

Blodprøver viser ofte for lav blodprocent, normal CRP og nedsat antal hvide blodceller. Langt de fleste patienter er positive for ANA antistoffer. Det er usædvanligt, at dette ikke er tilfældet. Urinundersøgelse kan påvise eventuel protein og/eller blod (påvises ved stix af urinen).

Hvad er symptomerne på bindevævssygdomme?

Generelt er symptomerne ved de autoimmune bindevævssygdomme ofte ret lette og ikke særlig typiske. Det er fx lette ledsmerter, hududslæt, tørre slimhinder, kolde fingre eller træthed. Flere af sygdommene er desuden sjældne. Derfor er det ikke ualmindeligt, at diagnosen stilles sent i forløbet.

Hvilken medicin kan udløse lupus?

Som oftest drejer det sig om antihypertensiva, herunder thiaziddiuretika, calcium- antagonister og angiotensinkonverterende enzym- hæmmere, terbinafin, protonpumpehæmmere (PPI), kolesterolsænkende midler og kemoterapeutika [5-10].

Hvordan opdager man lupus?

Symptomer ved lupus (SLE) – sådan viser sygdommen sig
 • Hudforandringer. En del lupuspatienter får såkaldte ”sommerfugleudslæt” i ansigtet og i nogle tilfælde over hele kroppen. ...
 • Hårtab. ...
 • Problemer med slimhinderne. ...
 • Ledsmerter. ...
 • Kolde hvide fingre. ...
 • Betændelse i lungehinde og hjertesæk. ...
 • Problemer med nyrerne. ...
 • Symptomer i hjernen.

Hvilke bindevævssygdomme findes der?

Derudover findes der nogle bindevævssygdomme, som ikke er forårsaget af inflammation....Eksempler på inflammatoriske bindevævssygdomme:
 • Systemisk lupus erythematosus (SLE)
 • Arteritis temporalis/polymyalgia rheumatica (muskelgigt)
 • Sjøgrens syndrom.
 • Dermatomyositis.
 • Sklerodermi.
20. dec. 2020

Hvad er Wegeners granulomatose?

Wegeners Granulomatose (granulomatose med polyangiitis)er en sjælden kronisk bindevævssygdom, som opstår på grund af en reaktion i immunforsvaret. Sygdommen forekommer både hos kvinder og mænd, og opstår typisk i alderen 30-50 år, men ses også hos børn og ældre.

Hvordan undersøger man for bindevævssygdomme?

Undersøgelser ved autoimmune bindevævssygdomme Har du eller din læge har mistanke om en autoimmun bindevævssygdom, kan en blodprøve vise om aktiviteten i immunsystemet er forhøjet, og om der er såkaldte auto-antistoffer i blodet.

Er bindevævssygdomme farlige?

Leddegigt, Lupus og Sjögrens er blot nogle af de bindevævssygdomme, der findes. Når de rammer flere områder og organer påvirker de i langt de fleste tilfælde livskvaliteten i en negativ retning. Nogle så meget, at de efterhånden kan blive ude af stand til at arbejde og får brug for hjælp i det daglige.

Hvad kendetegner autoimmune sygdomme?

En autoimmun sygdom opstår, når kroppen angriber sine egne celler, men man ved ikke så meget om, hvorfor det sker. Hos patienter med en autoimmun sygdom kan der nogle gange måles antistoffer i blodet; disse har sjældent en betydning for selve sygdommen.

Hvad er Sommerfugleudslæt?

En del lupuspatienter får såkaldte ”sommerfugleudslæt” i ansigtet og i nogle tilfælde over hele kroppen. Udslættet er rødt og kan være skællende med kløe. Sollys forværrer ofte disse udslæt. Nogle oplever i perioder pletvist – i sjældnere tilfælde mere udbredt – hårtab.

Hvad kommer lupus af?

Lupus/SLE er en kronisk gigtsygdom, der danner betændelse bindevævet. Lupus kaldes også for SLE (Systemisk Lupus Erythematosus). Sygdommen opstår ved, at kroppens immunforsvar ”tager fejl” og retter sig mod nogle af kroppens egne celler. Der dannes immunstoffer (antistoffer), som fører til betændelse i væv og organer.

Hvilke autoimmune sygdomme findes der?

Der findes en række sygdomme, som er af autoimmun karakter - det er:
 • Addison sygdom.
 • Hæmolytisk anæmi.
 • Perniciøs anæmi.
 • Systemisk lupus erythematosus.
 • Reumatoid artritis.
 • Cøliaki.
 • Myastenia gravis.
6. dec. 2019