Table of Contents:

  1. Hvad kæmpede ETA for?
  2. Hvad forårsagede den spanske syge?
  3. Hvad skete der efter Francos død?
  4. Er Baskerlandet selvstændig?
  5. Hvad står ETA for?
  6. Hvor begyndte den spanske syge?
  7. Hvor kommer baskerne fra?

Hvad kæmpede ETA for?

ETA (Euskadi Ta Askatasuna; Baskerlandet og Friheden på baskisk) er en militant, baskisk selvstændighedsbevægelse, som især i det nordlige Spanien kæmper for et selvstændigt Baskerland. Spanien, Frankrig, EU og USA betragter ETA som en terrororganisation.

Hvad forårsagede den spanske syge?

Den spanske syges årsag: en ondartet influenzavirus Lægerne vidste i 1918 meget om forskellige sygdomsfremkaldende bakterier, og de mistænkte også, at bakterien Haemophilus influenzae var årsag til den spanske syge.

Hvad skete der efter Francos død?

To dage efter Francos død den 20. november 1975 blev prins Juan Carlos indsat som konge af Spanien. Franco havde flere år tidligere udpeget ham som sin efterfølger.

Er Baskerlandet selvstændig?

Baskerlandet består dels af den spanske selvstyrende region "Baskerlandet" (baskisk: Euskadi, spansk: País Vasco) (7,234 km²), dels af regionen Navarra (baskisk: Nafarroa) (10,391 km²) og de nordlige baskiske områder, Lapurdi (fransk: Labourd), Nafarroa Behera (fransk: Basse-Navarre) og Zuberoa (fransk: Soule) (i alt ...

Hvad står ETA for?

ETA – Estimated time of arrival ETA er den tid de på nuværende tidspunkt antager de ankommer.

Hvor begyndte den spanske syge?

Den spanske syge er en influenza sygdom, der skyldes en virus. Trods navnet har sygdommen ikke sin oprindelse i Spanien. Den opstod formentlig på en kaserne i USA i begyndelsen af 1918, og den nåede med de amerikanske soldater, der kæmpe på Vestfronten, til Europa i løbet af foråret.

Hvor kommer baskerne fra?

Baskere (baskisk: euskaldunak; spansk: vascos; fransk: basques) er et indfødt folkeslag i Europa, der taler det ikke-indoeuropæiske sprog baskisk, og bebor Baskerlandet, der strækker sig fra nordlige Spanien til vestlige Sydfrankrig.