Table of Contents:

  1. Hvad var futurismen?
  2. Hvad er futurisme litteratur?
  3. Hvilke kendetegn har futurismen som stilretning?
  4. Hvilken æstetik giver Marinetti udtryk for?
  5. Hvad er et futuristisk digt?
  6. Hvad kendetegner ekspressionistisk?
  7. Hvad betyder begrebet ekspressionisme?

Hvad var futurismen?

Futurismen (latin: futurum; fremtid) er en kunstnerisk avantgardebevægelse med udspring i Italien i begyndelsen af 1900-tallet. Futuristerne (med F.T. Marinetti i spidsen) hyldede byen, støjen, farten og krigen som det nye århundredes mentalitet i et opgør med al gammel museumskunst.

Hvad er futurisme litteratur?

Futurisme er en retning indenfor litteratur og kunst, der startede omkring 1909 og fortsatte op igennem 1910'erne og 1920'erne. Ordet futurisme kommer af det italienske ord futuro (engelsk: future), der betyder fremtid, og futurismen hylder den nye fremtid, som kom i starten af 1900-tallet.

Hvilke kendetegn har futurismen som stilretning?

Futurismen hyldede det moderne livs fart og bevægelse og indtog en ikonoklastisk holdning over for den etablerede kultur og dennes institutioner. I stedet for det klassiske harmoniske skønhedsbegreb satte futurismen fartens og dynamikkens skønhed, eksemplificeret i en brølende automobil, der lyder som et maskingevær.

Hvilken æstetik giver Marinetti udtryk for?

Futurisme, kunstretning med hjemsted i Italien og forfatteren Filippo Tommaso Marinetti som vigtigste agitator. I 1909 udsendte han det første futuristiske manifest, der hyldede det moderne menneske og teknologiens vidundere.

Hvad er et futuristisk digt?

Futurismen var en kunstretning, der opstod i 1909 i Italien, da digteren Filippo Marinetti fik sit futuristiske manifest trykt i avisen Le Figaro. Heri argumenterede han for ordets frihed, samt at kunsten skulle være aggressiv og glorificere krig, fart og frygtløshed.

Hvad kendetegner ekspressionistisk?

Hvad betyder ordet ekspressionisme? Begrebet ekspressionisme stammer fra det latinske 'ekspressio', der betyder 'udtryk', og det, kunstneren har på hjerte, får kraftfulde udtryk i den ekspressionistiske kunst. Her sættes ord, lyd og farver på kunstnerens subjektive følelser, fornemmelser og selvoplevede indtryk.

Hvad betyder begrebet ekspressionisme?

Begrebet ekspressionisme stammer fra det latinske 'ekspressio', der betyder 'udtryk', og det, kunstneren har på hjerte, får kraftfulde udtryk i den ekspressionistiske kunst. Her sættes ord, lyd og farver på kunstnerens subjektive følelser, fornemmelser og selvoplevede indtryk.