Table of Contents:

 1. Hvordan måles Jordskælvsbølger?
 2. Hvad er Richtertal?
 3. Hvordan tolker man richterskalaen?
 4. Hvilke lande oplever de største ødelæggelser ved et jordskælv på samme styrke?
 5. Hvad er forskellen på P og S bølger?
 6. Hvor mange plader består Jorden cirka af ca 10 store ca 20 store ca 50 store ca 100 store?
 7. Hvor lang tid tager et jordskælv?
 8. Hvad gør man ved en tsunami?
 9. Hvad sker der i jordskælvets Hypocenter?
 10. Hvordan måles jordskælvets styrke?
 11. Hvad er seismiske bølger herunder P og S-bølger?
 12. Hvad kaldes Jordskælvsbølger?
 13. Hvor mange tektoniske plader består Jorden cirka af?
 14. Hvor mange tektoniske plader findes der?

Hvordan måles Jordskælvsbølger?

For at kunne måle forskellige typer skælv i forskellige afstande og miljøer, bruger forskerne forskellige metoder til at måle rystelserne. De kan blandt andet måle forskellige typer af bølger, kaldet P-, S- og overflade-bølger.

Hvad er Richtertal?

Richterskalaen bruges til at måle hvor kraftigt et jordskælv er. Skalaen blev opfundet af den amerikanske seismolog, Charles F. Richter i 1935. Jordskælvets størrelse på Richterskalaen kaldes også for jordskælvets Richtertal.

Hvordan tolker man richterskalaen?

Richterskalaen er en logaritmisk skala baseret på grundtallet 10. Et jordskælv der måler 6 richter, er altså ti gange kraftigere end et jordskælv, som måler 5. Og et skælv på 7 richter er hundrede gange kraftigere end et på 5, mens et skælv på 8 richter er 1.000 gange kraftigere, og så fremdeles.

Hvilke lande oplever de største ødelæggelser ved et jordskælv på samme styrke?

De fleste jordskælv finder sted langs de tektoniske pladers grænser. Særligt ved de grænser, der ligger ved den såkaldte ”ring of fire”. Jordskælv kan dog også forekomme langt fra pladernes grænser. Nogle af de lande, der er mest udsat for jordskælv er Japan, Indonesien, Nepal, Mexico og Indien.

Hvad er forskellen på P og S bølger?

P-bølger (primærbølger) er længdebølger og S-bølger (sekundærbølger) er tværbølger. S-bølgers hastighed er omkring 60% af P-bølgers i et givent materiale. P-bølger er dem der kommer først – de primære. De er efterfulgt af s-bølgerne der ankommer derefter – de sekundære.

Hvor mange plader består Jorden cirka af ca 10 store ca 20 store ca 50 store ca 100 store?

I alt er der 10 meget store plader og lige så mange mindre såkaldte mikro-plader, som man har navngivet. Pladerne er op til 200-300 km tykke under de store kontinenter og meget tyndere (5-100 km) under oceanerne.

Hvor lang tid tager et jordskælv?

Jordskælv i Indonesien i oktober 2018 udløste en tsunami, som kostede mange mennesker livet....Hvor ofte forekommer jordskælv?
Antal jordskælvRichter-styrkeVirkning
1006,2-6,9Kan få broer til at falde sammen
157,0-7,3Kan bøje jernbaneskinner
47,4-7,9Store ødelæggelser
0,1-0,28,0-Næsten alt jævnes med jorden

Hvad gør man ved en tsunami?

En tsunami opstår, hvis et jordskælv med voldsom kraft flytter et stort stykke af havbunden opad eller nedad. Det kraftige stød sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger, der er langt mere kraftfulde end vindskabte bølger.

Hvad sker der i jordskælvets Hypocenter?

I seismologi betegner hypocentret det sted hvor et jordskælvs energi frigives. Hypocentret ligger lodret under epicentret, der ligger på Jordens overflade. For større jordskælv er det det punkt, hvor forskydningen på jordskælvsforkastningen, også kaldet Fokus, begynder.

Hvordan måles jordskælvets styrke?

Styrken af et jordskælv angives efter richterskalaen – opkaldt efter den amerikanske fysiker og jordskælvsforsker Charles Francis Richter. Skalaen blev taget i brug i 1935 og er siden blevet justeret en del, men grundlæggende kategoriserer richterskalaen den energi, der bliver frigivet ved et jordskælv.

Hvad er seismiske bølger herunder P og S-bølger?

P-bølger (primærbølger) er længdebølger og S-bølger (sekundærbølger) er tværbølger. S-bølgers hastighed er omkring 60% af P-bølgers i et givent materiale. P-bølger er dem der kommer først – de primære. De er efterfulgt af s-bølgerne der ankommer derefter – de sekundære.

Hvad kaldes Jordskælvsbølger?

Når man læser om jordskælv, kan man møde betegnelserne L-bølger (Love-bølger) og R-bølger (Rayleigh-bølger). En L-bølge er en vandret polariseret S-bølge, som kun bevæger sig i overfladen af Jorden. En L-bølge vil altså få jordoverfladen til at bevæge sig fra side til side.

Hvor mange tektoniske plader består Jorden cirka af?

I alt er der 10 meget store plader og lige så mange mindre såkaldte mikro-plader, som man har navngivet. Pladerne er op til 200-300 km tykke under de store kontinenter og meget tyndere (5-100 km) under oceanerne.

Hvor mange tektoniske plader findes der?

Skorpen består af tolv faste plader af forskelligt klippemateriale, de såkaldte tektoniske plader. De er enten 'kontinentale' (dvs. kontinenterne findes på disse plader) eller 'oceaniske' (dvs. de danner bunden i oceanerne).