Table of Contents:

 1. Hvad betyder tegnene i bilen?
 2. Hvad betyder knapperne i bilen?
 3. Hvad betyder blå lampe i bil?
 4. Hvad er EPS på en bil?
 5. Er det farligt at køre uden kølervæske?
 6. Er der forskel på kølervæske?
 7. Hvad betyder instrumentbrættet?
 8. Hvad betyder EDC lampe?
 9. Hvilken funktion har ESP kontakten i systemet?
 10. Hvordan afhjælper ABS system blokering af hjul ved opbremsning?
 11. Hvorfor mister bilen kølervæske?
 12. Hvor giftigt er kølervæske?
 13. Er det lige meget hvilken kølervæske man bruger?
 14. Hvilken kølervæske skal min bil bruge?
 15. Hvad er Paraplygear?

Hvad betyder tegnene i bilen?

Du kan altid se advarselslampernes betydning i bilens instruktionsbog. En gul lampe betyder ofte, at du selv kan køre bilen på værksted hvorimod en rød lampe betyder, at du skal holde ind til siden, stoppe bilen og ringe efter hjælp hurtigst muligt.

Hvad betyder knapperne i bilen?

Rød advarselslampe: Stop bilen sikkert, hurtigst muligt og sluk motoren! Følg vejledningen i instruktionsbogen. Hvis du er i tvivl, så tilkald assistance. Gul/Orange advarselslampe: En handling er påkrævet.

Hvad betyder blå lampe i bil?

Advarselslamper kan lyse i enten rød eller gul/orange. Der er også et par grønne og en enkelt blå (fjernlys). Begynder en rød lampe at lyse i bilens instrumentbræt, bør du derfor holde ind til siden og slukke motoren med det samme.

Hvad er EPS på en bil?

Her finder du information om ESP ESP, også kaldet elektronisk stabilitetsprogram, er et sikkerhedssystem der ved hjælp af bremserne kan forhindre, at køretøjet vælter eller skrider ud. Opstår der fare for udskridning, retter ESP bilen op ved at afbremse et eller flere hjul.

Er det farligt at køre uden kølervæske?

Bilens motor kan blive overophedet, hvis der mangler kølervæske. Kølervæske er en vigtig del af kølerens funktion og dermed bilens ydeevne og brændstofforbrug. Væsken er med til at køle motoren ned, så den ikke bliver overophedet. Kølervæsken er ofte vand blandet med glykol for at sænke frysepunktet.

Er der forskel på kølervæske?

Ja, det er der. Kølervæske findes i flere farver. Primært rød og blå, men du kan også finde grøn og lilla kølervæske. Det er dog ikke farverne der er de afgørende – men derimod dét, der er tilsat kølervæsken – nemlig de forskellige additiver.

Hvad betyder instrumentbrættet?

Et instrumentbræt er et panel med målere og betjeningselementer monteret i et køretøj. Også i biler, hvor instrumenterne (med få undtagelser) ikke længere er monteret på et bræt, taler man også om et instrumentbræt.

Hvad betyder EDC lampe?

Men efter at have køre en 50 - 60 km, er EDC, electric diesel control begyndt at lyse.

Hvilken funktion har ESP kontakten i systemet?

Det elektroniske stabilitetsprogram (ESP) har til opgave at forhindre, at bilen skrider ud i sving og i kritiske situationer, som f. eks. ved ekstreme manøvrer. Systemet griber målrettet ind i bremsesystemet og i motor- og gearkassestyringen og holder bilen på ret kurs.

Hvordan afhjælper ABS system blokering af hjul ved opbremsning?

ABS står for Anti-Blokerings-System. Det betyder, at hjulene ikke blokerer, selvom du træder nok så hårdt på bremsepedalen. Det det vil sige, at du kan lave en katastrofeopbremsning uden at blokere. Dette gør, at bremselængden forkortes i forhold til en katastrofeopbremsning, hvor hjulene blokeres.

Hvorfor mister bilen kølervæske?

Hvis du mener, at din bil bruger mere kølervæske end normalt, bør du tjekke din toppakning. Hvis den er utæt, kommer bilen hurtigere til at mangle kølervæske. Problemer med toppakningen skal gerne opdages i god tid, da du ellers kan stå med en dyr regning.

Hvor giftigt er kølervæske?

Kølervæske indeholder ethylenglucol, som i kroppen omdannes til en række giftige stoffer, der kan ødelægge kattens nyrer. En dosis så lille som 1,5 ml pr kg er tilstrækkeligt for forgiftning.

Er det lige meget hvilken kølervæske man bruger?

Hvor meget kølervæske skal der på en bil? Du kan som udgangspunkt ikke fylde for meget kølervæske på din bil, med mindre selvfølgelig at beholderen til kølervæske flyder over. Du skal heller ikke fylde mere væske på end til max-mærket, selvom det ser ud til, at der kan være mere.

Hvilken kølervæske skal min bil bruge?

Kølervæske baseret på ethylenglycol Ethylenglykol er den vigtigste ingrediens i almindelige kølervæske. Som fingerregel bruges den blå til støbejernsmotorer og den røde til aluminiumsmotorer. Kølervæsken hæver kogepunktet og sænker frysepunktet. Kølervæske er sundhedsskadeligt for miljøet.

Hvad er Paraplygear?

Gearskiftet et ligesom i Citroën 2CV af paraplygear-typen, det vil sige, at man trækker det frem og tilbage. Første gear er placeret helt nede til venstre.