Table of Contents:

  1. Hvornår er der hyben på klitroser?
  2. Hvad vokser i klitter?
  3. Hvad kan gro ved havet?
  4. Kan man spise Hybenroseblade?
  5. Er alle hybenroser Invasive?
  6. Hvilke planter kan gro ved Vesterhavet?
  7. Kan man spise Hybenblade?
  8. Hvad kan man lave af hybenroser?
  9. Er hybenroser ulovlige?

Hvornår er der hyben på klitroser?

Klitrose har hvide, velduftende blomster, der blomstrer i juni/juli. Hybenene er små, ca. 1 cm, brunlig-sorte, og de bliver siddende på busken til langt hen på vinteren. De modnes i september/oktober måned.

Hvad vokser i klitter?

Sand, vindsus og salt De to slags klitgræs er nogle af de vigtigste nytteplanter, når det gælder om at forhindre sandflugt. Planterne kan med deres lange og stærkt forgrenede rødder holde sammen på hele klitter, og især hjælme kan sagtens tåle at blive sandet til i en storm.

Hvad kan gro ved havet?

I kystnære områder kan flere hybenroser klare sig. Rynket rose, Rosa rugosa, og klitrose, Rosa pimpinellifolia kan måske klare sig på skrænten. Begge breder sig i øvrigt villigt med rodskud. Rynket rose får røde hyben gennem eftersommeren, og klitrosen får sorte hyben i august, begge vitaminrige og spiselige.

Kan man spise Hybenroseblade?

Bladene er rosenaromatiske og kan eksempelvis bruges som spiselig pynt og aroma i en salat eller bærdessert (især jordbær!). Fremstil rosenvand af hybenrosebladene ved at overhælde dem med kogt vand og lade det stå i 24 timer.

Er alle hybenroser Invasive?

At hybenrosen er invasiv, betyder, at den ikke hører naturligt hjemme i Danmark, og at dens tilstedeværelse truer den danske naturs oprindelige arter. Hybenrosen kom til Danmark fra Asien i 1800-tallet og blev især i 1950'erne brugt til at skabe læ i f. eks. sommerhusområder.

Hvilke planter kan gro ved Vesterhavet?

Ved Vesterhavet vil planter som Havtorn, Klitrose, Slåen, Eg, Bjergfyr, Klitfyr, Sitkagran, Enebær og evt. Sargents æble og Aks bærmispel være egnede. Ved andre kyster har man lidt mere frit spil, se evt. vores sommerhus plantepakker.

Kan man spise Hybenblade?

Bladene er rosenaromatiske og kan eksempelvis bruges som spiselig pynt og aroma i en salat eller bærdessert (især jordbær!). Fremstil rosenvand af hybenrosebladene ved at overhælde dem med kogt vand og lade det stå i 24 timer.

Hvad kan man lave af hybenroser?

Som så mange andre spiselige blomster er hybenrose velegnet som kage- eller dessertpynt til sommerfesten. Prøv eventuelt at kandisere de dekorative kronblade. Hybenrose klæder også både saft og sirup og naturligvis rosenbrød.

Er hybenroser ulovlige?

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre, vil nu have forbudt salget af den invasive plante hybenrose, eller rynket rose, som den også kaldes. Planten blev indført i 1800 tallet som prydplante, men har siden udkonkurreret nogle af de arter, der repræsenterer den oprindelige danske natur, f. eks klitrosen.