Table of Contents:

 1. Hvor mange indbyggere er der på Sprogø?
 2. Hvad bruges bygningerne på Sprogø til?
 3. Er Sprogø beboet?
 4. Hvem ejer Sprogø?
 5. Kan man se Kvindehjemmet på Sprogø?
 6. Hvornår blev Kvindehjemmet på Sprogø lukket?
 7. Hvad er kvinderne på Sprogø?
 8. Hvem arbejder på Sprogø?
 9. Kan man besøge Kvindehjemmet på Sprogø?
 10. Hvorfor lukkede Kvindehjemmet på Sprogø?
 11. Hvorfor lukkede Sprogø?
 12. Hvem bor på Sprogø?
 13. Kan man se Sprogø?
 14. Hvornår lukkede anstalten på Sprogø?
 15. Hvor mange blev Tvangssteriliseret på Sprogø?

Hvor mange indbyggere er der på Sprogø?

Sprogø er en lille ø med areal på 164 ha midt i Storebælt, tilhørende Slagelse Kommune. Øen bruges som forbindelsespunkt til Storebæltsbroen, der forbinder Fyn og Sjælland....
Sprogø
Det "gamle" Sprogø og fyr set fra den sydlige side af øen. Foto: Erik V. Pedersen 1989
Geografi
Sprogø
StedStorebælt

Hvad bruges bygningerne på Sprogø til?

Fra 19 husede Sprogø op til 500 "seksuelt løsagtige" og "moralsk defekte" kvinder på øen. Kvindeanstalten var ikke et fængsel, men kvinderne - som blev betragtet som syge kvinder - boede her på ubestemt tid og uden mulighed for at forlade øen.

Er Sprogø beboet?

Øen har været anvendt til beboelse, jagt og fiskeri siden ca. 4000 f.kr. og i 1100-tallet valgte Valdemar den Store at opføre en borg på øen for at sikre de rejsende imod sørøvere.

Hvem ejer Sprogø?

I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet.

Kan man se Kvindehjemmet på Sprogø?

Pigehjemmet på Sprogø er fra , og var en anstalt for "Moralsk defekte" kvinder. Der er ikke adgang på pigehjemmet den dag idag.

Hvornår blev Kvindehjemmet på Sprogø lukket?

Valget faldt på Sprogø, og kvindeanstalten var klar til at tage imod de første ”patienter” i august 1923. Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961. Overlæge Keller brugte mange kræfter på at få sin ø-anstalt til kvinder og argumenterede med stor iver for sit projekt allerede fra omkring 1918.

Hvad er kvinderne på Sprogø?

Pigehjemmet på Sprogø er et særligt - og gruopvækkende - kapitel i åndsvageforsorgens historie. Fra husede Sprogø en anstalt for "moralsk defekte" kvinder. Kvindeanstalten på Sprogø var ikke et fængsel, men de indsatte var der på ubestemt tid. Det var ikke et hospital, men de indlagte blev opfattet som syge.

Hvem arbejder på Sprogø?

I øjeblikket arbejder fire veteraner fast på øen. De vedligeholder de fredede bygninger og arbejder med at omlægge store dele af Sprogøs grønne områder til vild natur. Vi er meget glade for vores samarbejde med veteranerne. Og vi er stolte af at bidrage med en tryg ramme for deres hverdag.

Kan man besøge Kvindehjemmet på Sprogø?

Pigehjemmet på Sprogø er fra , og var en anstalt for "Moralsk defekte" kvinder. Der er ikke adgang på pigehjemmet den dag idag.

Hvorfor lukkede Kvindehjemmet på Sprogø?

500 piger i perioden fra 19 haft den skæbne at være blevet anbragt på Sprogø. Hvis man af lokalsamfundet var blevet stemplet som værende enten voldsomt ustabil rent arbejdsmæssigt eller havde en adfærd, der stødte kraftigt an mod den gængse moral, kunne man få den lægelige diagnose ”moralsk åndssvag”.

Hvorfor lukkede Sprogø?

500 piger i perioden fra 19 haft den skæbne at være blevet anbragt på Sprogø. Hvis man af lokalsamfundet var blevet stemplet som værende enten voldsomt ustabil rent arbejdsmæssigt eller havde en adfærd, der stødte kraftigt an mod den gængse moral, kunne man få den lægelige diagnose ”moralsk åndssvag”.

Hvem bor på Sprogø?

Sprogø var utilgængelig for offentligheden, da De Kellerske Anstalter fra drev et hjem for kvinder, der var kommet på kant med loven, tidens moral eller kendt umyndige pga. evnesvaghed. Der har tidligere ikke være adgang for besøgende på øen, men i dag arrangeres guidede ture.

Kan man se Sprogø?

Sprogø og alle de spændende oplevelser, der venter dig her, er normalt ikke tilgængelige for offentligheden. Dog arrangerer VisitNyborg guidede busture til Sprogø flere gange om året. Hvis du vil opleve Sprogø så skynd dig at skrive dig på ventelisten! Turene er populære, jo før du booker jo bedre.

Hvornår lukkede anstalten på Sprogø?

Valget faldt på Sprogø, og kvindeanstalten var klar til at tage imod de første ”patienter” i august 1923. Anstalten på Sprogø blev nedlagt i 1961.

Hvor mange blev Tvangssteriliseret på Sprogø?

I perioden 19 blev omkring 500 kvinder anbragt på pigehjemmet på Sprogø. Det var kvinder, der var blevet stemplet af samfundet som "løsagtige" eller "moralsk defekte". Torsdag den 27. februar tager TV 2 Fyn Event med fynboerne til Sprogø, for at opleve et stykke unikt Danmarkshistorie helt tæt på.