Table of Contents:

 1. Hvordan vokser ærter bedst?
 2. Hvad skal ærter vokse op ad?
 3. Hvilke grøntsager står godt sammen?
 4. Hvorfor bliver ærteplanter gule?
 5. Hvordan dyrker jeg ærter?
 6. Hvordan binder man ærter op?
 7. Kan man så friske ærter?
 8. Hvad er godt at plante sammen med ærter?
 9. Hvorfor kommer mine ærter ikke op?

Hvordan vokser ærter bedst?

Når du dyrker ærter, er vanding vigtigt. De tåler nemlig ikke udtørring og vokser bedst i en fugtig jord. Du må derfor være flittig med at komme forbi med vandkanden. Hvis ærter mangler vand, bliver de både melede og seje, og fra såning til høst må du sørge for, at jorden omkring planterne er fugtig.

Hvad skal ærter vokse op ad?

Ærter skal have ris eller hegn Senest når ærterne er 6–8 cm høje skal der sættes hegn eller ris op, alt efter sortens højde. Selv lave ærter har gavn af at der stikkes nogle smågrene ned. Planterne tvinges ind mod hegnet ved at hyppe jord op om planterne.

Hvilke grøntsager står godt sammen?

Disse grøntsager og blomster kan du plante sammen
 • Morgenfruer og broccoli.
 • Tomater sammen med basilikum eller koriander.
 • Radiser og gulerødder.
 • Salat med tomater og aubergine.
 • Squash sammen med blomstrende urter.
12. maj 2020

Hvorfor bliver ærteplanter gule?

Ærterne kan tørres. Gule ærter er blandt andet en skalært.

Hvordan dyrker jeg ærter?

Ærter trives i al slags havejord, når blot den er løs og holder på fugten. Planterne henter selv kvælstof fra jorden og har ikke brug for gødning – til gengæld kræver de rigeligt med vand. Høje sorter skal også have pinde, hegn eller stativer at klatre i. Dyrk ikke ærter på samme plads flere år i træk.

Hvordan binder man ærter op?

Du skal bruge bambuspinde og sejlgarn, så du kan binde ærterne op. Når planterne er 15-20 cm. høje, binder du op med sejlgarn. Hvis ærterne ikke får vand nok, bliver de melede og tørre.

Kan man så friske ærter?

Når du skal så ærter, er det en god ide, at du lægger dem i blød i 12 timer, inden du sår dem. Derefter kan du lade dem ligge i et fugtigt viskestykke, indtil de spirer. Der vil typisk være lidt forskel på, hvornår ærterne spirer.

Hvad er godt at plante sammen med ærter?

Både ærter og bønner hører jo til bælgplanterne og har de kvælstofsamlende bakterier på rødderne. Derfor står de godt sammen med de grådige kål.

Hvorfor kommer mine ærter ikke op?

Måske kan du have udblødt ærterne for meget, så de skiller ad, eller spirerne er så store, at de beskadiges under lægning og tildækning. 12–15 timer er passende til, at ærterne når at opsuge nok væde inden lægning.