Table of Contents:

 1. Hvad kendetegner arterier?
 2. Hvad er arterier og hvad er vener?
 3. Hvad er lumen i kroppen?
 4. Hvad består det store kredsløb af?
 5. Hvordan kredsløbet er opbygget?
 6. Hvordan ser et hjerte ud?
 7. Hvilke arterier forsyner myokardiet med o2 og næringsstoffer?
 8. Hvad er Blodkarnettet?
 9. I hvilken rækkefølge transporteres oxygen ud til musklerne?
 10. Hvordan er arterier opbygget?
 11. Hvad er trykket ude i Arteriolen?

Hvad kendetegner arterier?

Arterier er blodårer, der altid fører blodet fra hjertet i modsætning til vener, der altid fører blodet til hjertet. Arterier fører derfor ikke altid iltholdig blod med sig; det ses i det lille kredsløb (lungekredsløbet). Her fører arterien truncus pulmonalis afiltet blod med sig til lungerne, og lungevenerne (vv.

Hvad er arterier og hvad er vener?

Der findes to typer store blodårer: arterier og vener. Arterierne – pulsårerne – er de blodårer der fører blodet fra hjertet ud i kroppens mindre blodårer. Venerne er de blodårer, der fører blodet den anden vej fra kroppens mindre blodårer til hjertet.

Hvad er lumen i kroppen?

Tarmens inderside. Indersiden af tarmen kaldes for tarmepitelet og udgør tarmens funktionelle barriere. Den har en apikal og en basolateral overflade, som vender mod henholdsvis tarmens lumen (det indre af tarmen) og det underliggende væv (tarmrøret med blodbaner og muskulatur).

Hvad består det store kredsløb af?

Det store kredsløb (kropskredsløbet/det systemiske kredsløb) som transporterer blodet fra hjertet og ud til alle kroppens celler. Det lille kredsløb (lungekredsløbet), som transporterer blodet rundt i lungerne , så de røde blodlegemer kan blive tømt for kuldioxid og blive fyldt op med ilt igen.

Hvordan kredsløbet er opbygget?

​Blodet strømmer til hjertet fra over- og underkrop via de store hulvener ind i højre atrie. ​​​ Herfra løber det ned i højre ventrikel, der pumper blodet ud i lungepulsåren til lungerne (det lille kredsløb). I lungerne afgiver blodet kuldioxid og optager ilt, hvorefter det løber retur til hjertets venstre atrie.

Hvordan ser et hjerte ud?

Hjertet er på størrelse med en knytnæve og er opdelt i to halvdele, der hver især består af et forkammer og et hjertekammer. Venstre hjertehalvdel pumper iltmættet blod fra lungerne ud i kroppen. Blodet afgiver herefter ilten til kroppen, efterhånden som blodet cirkulerer rundt i alle blodkar.

Hvilke arterier forsyner myokardiet med o2 og næringsstoffer?

Begge koronararterier, sender forgreninger ud over både ventrikler og atrier. Disse arterieforgreninger forgrener sig til mindre arterier, arterioler og kapillærer. Dette kapillærnet forsyner alle cellerne i myokardiet med blod. Herefter samles blodet i venoler og vener, som til sidst fører blodet ind i højre atrium.

Hvad er Blodkarnettet?

Blodkarnettet har til opgave at forsyne kroppens celler med ilt og næring og opsamle affaldsstoffer. Systemet minder om et vejnet som forgrener sig til hvert et lille sted i landet med de store arterier som blodbanens motorveje. Størst er aorta med en diameter på 1,5 cm.

I hvilken rækkefølge transporteres oxygen ud til musklerne?

Ilt, fra luften vi indånder, passerer gennem væggene til alveolerne og ind i små blodkar (kapillærer), hvor det optages af blodet. Det iltrige blod føres så til hjertet og pumpes rundt i kroppen. Når vi ånder ud, slapper musklerne i brystvæggen og mellemgulvet af.

Hvordan er arterier opbygget?

Pulsårer, arterier Yderst findes der et tyndt bindevævslag, som bl. a. forankrer arterien til omgivelserne. Det midterste lag er langt det største, og består overvejende af muskelceller og elastiske fiber, som gør karret stærkt, og i stand til at videreføre et højt tryk på blodet.

Hvad er trykket ude i Arteriolen?

Det "lave blodtryk" (det diastolisk blodtryk), er det tryk, der udøves på blodkarrenes vægge, når hjertet fyldes med blod. Dit blodtryk er forhøjet (hypertensio arterialis), hvis det høje blodtryk er 140 mmHg og derover, eller det lave blodtryk er 90 mmHg og derover.