Table of Contents:

 1. Hvilke frugter har et birketræ?
 2. Hvad er forskellen på vortebirk og dunbirk?
 3. Hvordan ser roden ud på et birketræ?
 4. Hvor hurtigt vokser et birketræ?
 5. Hvad bruger vi birketræ til?
 6. Hvordan ser birkeblade ud?
 7. Hvilken art er dunbirk?
 8. Hvad hedder Birketræets frø?
 9. Hvad kaldes frugterne fra et bøgetræ?
 10. Hvor meget vand drikker et birketræ?
 11. Hvor høj bliver en birk?
 12. Kan man drikke saft fra birketræ?
 13. Er birketræer giftige?
 14. Hvilke træer har hvid bark?
 15. Hvor mange birketræer er der i Danmark?

Hvilke frugter har et birketræ?

Blomsterne er samlet i rakler. De hanlige rakler er hængende, mens de hunlige er oprette. Blomsterne og senere også frøene sidder skjult mellem højbladene i frugtstanden. Frugterne er vingede nødder.

Hvad er forskellen på vortebirk og dunbirk?

Dunbirk har en stivere grenopbygning end vortebirk uden hængende grene. Unge grene har ingen harpiksvorter, men er derimod ofte dunet. Barken er hos dunbirk ikke så ujævn og sprukken som hos vortebirk. Dunbirken angribes i modsætning til vortebirken af en ”heksekost”-fremkaldende svamp.

Hvordan ser roden ud på et birketræ?

Birk er berygtet for deres store og højtliggende rodnet. Som en tommelfingerregel skal man regne med, at radius i rodkagen er = 7 (syv!) gange radius i drypzonen (afstanden fra rodhals til dryp fra den yderste kvist på træet).

Hvor hurtigt vokser et birketræ?

Begge birketræer vokser kraftigt mens de er unge. Væksten bliver langsommere fra 25 – 30 års alderen – og går næsten i stå, når træet er 60 – 70 år. Det er også her man fælder træet.

Hvad bruger vi birketræ til?

Birk er såkaldt splintvedstræ eller splinttræ. Materialet anvendes til mange formål, herunder som brænde, til tømmer, finér og møbelproduktion samt til drejer- og træskærerarbejde.

Hvordan ser birkeblade ud?

Blade, blomster og frugter Bladene er ret små, og hos vortebirk er de trukket ud i en spids. De har en dobbelt savtakket kant. Dunbirkens blade ligner meget vortebirkens, men de er ikke så spidse, og de er kun enkelt-takkede i kanten. Bladene bliver gule tidligt i oktober.

Hvilken art er dunbirk?

Dunbirk
OrdenFagales (Bøge-ordenen)
FamilieBetulaceae (Birke-familien)
SlægtBetula (Birk)
ArtB. pubescens

Hvad hedder Birketræets frø?

Men det er faktisk ikke så mærkeligt. Hvert år kan et enkelt birketræ nemlig producere op mod 30 millioner frø! I løbet af maj blomstrer birkens rakler – de larveformede blomsterstande – og bestøver hinanden, når vinden bærer blomsterstøv fra hanraklerne til hunraklerne, hvor frøene derfeter udvikles.

Hvad kaldes frugterne fra et bøgetræ?

Bøgens frugt kaldes bog, som er en lille skål med fire klapper med pigge på siderne. Inden i skålen sidder der to trekantede nødder.

Hvor meget vand drikker et birketræ?

Desuden ved man, at den maksimale fordampning pr døgn udgør 5 liter pr. kvadratmeter. Træet kan altså maksimalt fordampe 5 × 50,24 liter = 251,2 liter pr. døgn.

Hvor høj bliver en birk?

Over tid kan en birk bliver op til 25-30 meter i højden og de kan blive helt op til 100 år gamle.

Kan man drikke saft fra birketræ?

Birkesaft kan tappes fra det tidspunkt safterne i birketræet begynder at stige. Det vil efter en typisk vinter sige cirka fra midten af marts frem til at træerne springer ud i April. Birkesaft kan drikkes frisk, lige fra træet, eller serveres afkølet.

Er birketræer giftige?

Birk er ikke giftig. Det er højeste mode at drikke birkesaft. Dog egner birk sig ikke til at stå i blød bund, da de simpelthen vælter. Det gør de fordi rodnettet ikke bliver så stort, da det ikke behøver gro så meget for at få fat i vand.

Hvilke træer har hvid bark?

HIMALAYA-BIRK (BETULA UTILIS) Meget populært træ på grund af den smukke hvide bark som kan variere i farven og den afrullende bark. Den afviger fra andre birk ved at den allerede i en ung alder viser den flotte hvide bark farve. Derfor er den perfekt til at lyse en mørk vinterhave op.

Hvor mange birketræer er der i Danmark?

Herhjemme har vi to slags birketræer, som både vokser vildt og i parker og haver – vortebirk (Betula pendula) og dunbirk (Betula pubescens).