Table of Contents:

 1. Hvad hedder knoen på anklen?
 2. Hvordan føles ledbåndsskader?
 3. Hvor hurtigt gror knogler sammen?
 4. Hvad sidder mellem to knogler?
 5. Hvad hedder knoppen på anklen?
 6. Hvad er en hulfod?
 7. Kan ledbånd vokse sammen igen?
 8. Kan ikke strække benet helt ud?
 9. Hvad er Bonebruise?
 10. Kan knogler vokse sammen?
 11. Hvordan hæftes muskler til knoglerne?
 12. Hvad er en skeletmuskel?
 13. Hvad er Ankelkno?
 14. Hvad er en Malleolfraktur?
 15. Hvad er årsagen til hulfod?

Hvad hedder knoen på anklen?

Lægbenet - hedder på fagsprog fibula. Hælbenet - hedder på fagsprog calcaneus. Rullebenet - hedder på fagsprog talus.

Hvordan føles ledbåndsskader?

Hvad er symptomerne på en ledbåndsskade? Lige når skaden opstår vil der som regel være kraftige smerter på indersiden af knæet. Graden af smerter siger ikke nødvendigvis noget om sværhedsgraden af skaden. Der kan også komme hævelse af knæet på grund af blødning.

Hvor hurtigt gror knogler sammen?

Knogler er forskellige og heler derfor ikke lige hurtigt. Fx tager et skinnebensbrud hos voksne mindst 12 uger om at hele medens brud på mellemhåndsknogler heler på 4-6 uger, så der er storvariation alt efter hvilken knogle det drejer sig om og hvor knoglen er brækket. Brud heler dobbelt så hurtigt hos børn.

Hvad sidder mellem to knogler?

Nogle knogler, såsom i kraniet, er bundet så tæt til hinanden, at der ikke er bevægelser mellem dem. Med led forstår vi normalt hængsellignende strukturer mellem naboknogler, som tillader bevægelser i forhold til hinanden, fx knæleddet. Der er forskellige typer af led i kroppen.

Hvad hedder knoppen på anklen?

Tragos betyder ged på græsk, og måske er det ligheden mellem et gedebukkeskæg og særligt mænds behårede øre, der har givet navn til knoppen. De 2 afrundede knoglefremspring over anklen. Kaldes også for ankelknysterne.

Hvad er en hulfod?

Hulfod er en tilstand, hvor foden har en unormal, høj svang med stejle mellemfodsknogler. Det betyder en fejlbelastning af såvel bagfod, mellemfod og forfod.

Kan ledbånd vokse sammen igen?

I mange tilfælde kan de skadede ledbånd hele igen, og din ankel kan efter tilstrækkelig genoptræning blive velfungerende igen.

Kan ikke strække benet helt ud?

Skader på menisker - Hvis der er tale om et ungt menneske, der har foretaget et vrid i høj fart eller med kollision, og han eller hun ikke kan strække knæet helt ud, så kan der være tale om, at en større del af menisken er revet af og sidder i klemme i knæleddet.

Hvad er Bonebruise?

Bone Bruise er når en knogle bliver udsat for slag, som ikke medfører fraktion eller brud af knoglen, f. eks. sportskader, faldskader, piskesmældslæsioner og trafikuheld. (Bruise betyder oversat "slag, stød, kvæstelse, mærke af slag, blå plet eller blåt mærke").

Kan knogler vokse sammen?

En komplikation til brud er, at knoglen ikke vokser præcist sammen og derfor giver fejlstilling. Dette kan i visse tilfælde medføre et vedvarende nedsat funktionsniveau. Vokser knoglen derimod ikke sammen, kan der også opstå et fibrøst led (psudoartrose), hvor knoglen kan bøjes, som i andre led.

Hvordan hæftes muskler til knoglerne?

Alle muskler har et udspring og et hæfte. Når musklerne trækker sig sammen, vil de hive i knoglerne og få dem til at bevæge sig. Det sted, hvor to eller flere knogler mødes, kaldes for et led.

Hvad er en skeletmuskel?

Skeletmuskulatur er en af tre store muskeltyper, de andre er hjertemuskulatur og glat muskulatur. Det er en form for tværstribet muskulatur der er under 'frivillig' kontrol af det somatiske nervesystem. De fleste skeletmuskler er forbundet til knoglens ender med kollagenfibre kendt som sener.

Hvad er Ankelkno?

Ankelleddet er afgørende for afvikling af gang og løb. Ankelleddet er afgrænset af skinnebenets ledflade opadtil, rullebenets ledflade nedadtil samt yderste og inderste ankelkno på siderne. Ankelleddets stabilitet er sikret ved tre ledbånd langs ydersiden og et bredt, vifteformet ledbånd langs indersiden.

Hvad er en Malleolfraktur?

Malleolfrakturer opstår typisk ved lavenergi vrid eller abduktionstraume med foden i pronation eller supination. De inddeles i laterale-, mediale-, bimalleolære- og trimalleolære frakturer.

Hvad er årsagen til hulfod?

Årsager til hulfod visse nervemuskellidelser, hvor overaktive nerveimpulser giver et konstant træk på tæerne, så de skubber på mellemfoden. Herved kommer den til at stå mere stejlt. Efterhånden bliver tilstanden permanent, og hulfoden er dannet. Eksempler på dette er Charcot Marie Tooth eller spastiske lammelser.