Table of Contents:

 1. Hvad betyder glat tunge?
 2. Hvordan skal en rask tunge se ud?
 3. Hvad er landkort tunge?
 4. Hvad er der galt med min tunge?
 5. Er tungeskraber godt?
 6. Er det godt at skrabe sin tunge?
 7. Kan man mærke kræft i halsen?
 8. Hvad er symptomerne på kræft i halsen?

Hvad betyder glat tunge?

Glat tunge og geografisk tunge Glat tunge opstår ved, at papillerne, der normalt slides og dannes på ny, ikke gendannes i normal udstrækning. Tungens overflader får derfor et rødligt og glat udseende.

Hvordan skal en rask tunge se ud?

Hvordan ser en sund tunge ud? En sund tunge har en klar lyserød farve og er dækket af små, korte strå, der ligner hår. De små strå kaldes for papiller, og det er dem, som giver tungen en lidt ru overflade.

Hvad er landkort tunge?

Geografisk tunge optræder på tungens overflade som røde, glatte plamager eller øer omgivet af let fortykkede hvid-gullige kanter (se billede). Denne landkortlignende tegning kan forsvinde og ændre udseende fra dag til dag.

Hvad er der galt med min tunge?

En hyppig årsag til en hvid eller gullig belægning på tungen er, at der ophober sig døde hudceller på tungen. Det er derfor på mange måder almindeligt, at de fleste oplever en belægning på tungen. En anden årsag til belægningerne kan være dehydrering. For lavt væskeindtag kan nemlig vise sig som en belægning på tungen.

Er tungeskraber godt?

Fjerner skadelige bakterier fra tungen. Studier har vist at hvis man bruger tungeskraber dagligt så kan man reducere mængden af de skadelige bakterier i munden, som eksempelvis Streptococcus mutans og Lactobacillus, der ellers kan give dårlig mundhygiejne og faktisk være med til at nedbryde tænderne.

Er det godt at skrabe sin tunge?

Den er til at børste tungen, og det er faktisk en vigtig del af at have en god mundhygiejne. Den vigtigste grund til at man skal børste sin tunge, er for at modvirke dårlig ånde og for at få en generel fornemmelse af at have en ren mund, forklarer specialtandlæge, Henning Lehmann Bastian.

Kan man mærke kræft i halsen?

Symptomer på kræft i svælget kan være et sår, der ikke vil hele, spise- eller synkesmerter, ørepine eller en enkeltsidig mellemørebetændelse hos voksne, som ikke skyldes en infektion. Nogle gange opdages sygdommen ved, at man får én eller flere hævede lymfeknuder på halsen.

Hvad er symptomerne på kræft i halsen?

Symptomerne på strubekræft kan være:
 • Hæshed.
 • Påvirkning af stemmestyrken.
 • En knude på halsen.
 • Smerter i halsen.
 • Fornemmelse af at noget har sat sig fast i halsen.
 • Synkebesvær.
 • Dårlig ånde.
 • Ondt i øret.