Table of Contents:

 1. Hvordan skriver man i runer?
 2. Hvordan skriver jeg mit navn med runer?
 3. Kan man hedde so?
 4. Hvordan ser runer ud?
 5. Hvor er der runesten i Danmark?
 6. Hvordan læser man runer?
 7. Hvad hedder rune alfabetet?
 8. Hvad er verdens længste menneske navn?
 9. Hvad er en rune?
 10. Hvad står der på den store Jellingsten?
 11. Hvad står der på glavendrupstenen?
 12. Hvor mange Jellingesten?
 13. Hvor stammer navnet rune fra?
 14. Hvor mange runer er der?

Hvordan skriver man i runer?

Det nemmeste er at skrive med middelalderens runealfabet, fordi runerne her lettest kan omskrives til de bogstaver, vi har i dag. I runeskriften brugte man ikke dobbeltkonsonant for at angive en kort lyd (som f. eks. de to f'er i 'kaffe'), og man skrev ikke den samme rune to gange efter hinanden.

Hvordan skriver jeg mit navn med runer?

Skriv dit navn med runer Man skriver ord og navne, som de lyder. Christoffer skrives 'kristofer', og hedder du Chanel, skal du skrive, som man udtaler det 'sjanel'. Man skriver heller ikke den samme rune to gange efter hinanden og der er ikke forskel på store og små runer.

Kan man hedde so?

Og derudover er der endnu flere, som blot ikke er godkendt, men som folk i Danmark alligevel går rundt og hedder. Har du brug for råd til at finde et unikt navn, er der god hjælp at hente på listen. Blandt de korte navne er de populære Ib, Bo og Ea, men vidste du, at man også kan hedde Fe, So og Bi?

Hvordan ser runer ud?

Runernes form skyldes sandsynligvis, at de blev ridset på stave, træplader og træpinde (bog betyder egentlig "bøg"), men vore tidlige runeindskrifter er normalt bevaret på metalgenstande, da træ er mere forgængeligt end metal. Først omkring 600 blev det almindeligt at rejse runesten.

Hvor er der runesten i Danmark?

De fleste kender Jellingstenene, men ikke alle ved, at de langt fra er de eneste runesten i Danmark. Faktisk findes der omkring 200 runesten rundt omkring i hele landet fra Thy til Bornholm. Og runestenene kan fortælle mange spændende historier om alt fra kongemagt til kvindemagt.

Hvordan læser man runer?

Man begynder som regel i stenens nederste venstre hjørne. Når en indskrift er skrevet i parallelorden, læses den i lodrette linjer efter hinanden, som oftest nedefra og op.

Hvad hedder rune alfabetet?

Runerne var oprindeligt inspireret af de græske og romerske alfabeter, men blev udviklet til et selvstændigt skriftsystem, der var tilpasset det sprog, man talte i det nordiske og germanske område. Det begyndte med runerækken f-u-þ-a-r-k, som senere kom til at give runealfabetet navnet 'futhark'.

Hvad er verdens længste menneske navn?

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu - Wikipedia, den frie encyklopædi.

Hvad er en rune?

Runer er et germansk skriftsystem, som blev udviklet på baggrund af middelhavsalfabeterne i århundrederne efter Kristi fødsel. Runealfabetet kalder man for ”futharken”, fordi den er opkaldt efter de første 6 tegn f-u-þ-a-r-k.

Hvad står der på den store Jellingsten?

Indskriften lyder 'Harald Konge bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyre sin moder, den Harald, som vandt sig hele Danmark, og Norge, og gjorde Danerne kristne'. Den store runesten er af lysegrå granitisk gnejs med et rødåret farvespil.

Hvad står der på glavendrupstenen?

Glavendrupstenen står der: "Ragnhild satte denne sten efter Alle den gode, hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde disse kumbler efter deres fader og hans kone efter sin mand, men Sote ristede disse runer efter sin drot.

Hvor mange Jellingesten?

Jellingstenene er en samlet betegnelse for to runesten i Jelling. Runestenene udgør sammen med Jelling Kirke og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som er optaget på UNESCO's Verdensarvliste. De to runesten afspejler overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder.

Hvor stammer navnet rune fra?

Rune er et drengenavn, som stammer fra oldnordisk "Rúni", som betyder "hemmelighed" eller "hemmelig visdom". Varianter af navnet omfatter på dansk Runi, Runo og Runar.

Hvor mange runer er der?

Runerne blev brugt i hele Skandinavien – det vil sige i Danmark, Sverige, Norge og på Island. Vikingetidens runealfabet bestod kun af 16 runer. þ udtales som th. Tryk her og læs mere om runerne.