Table of Contents:

  1. Hvor i hjernen sidder synscentret?
  2. Hvad styrer pons?
  3. Hvor sidder amygdala?
  4. Hvad er Baghorn?
  5. Hvad er en hjernestamme?
  6. Hvilken funktion har din hjernestamme?
  7. Hvad er Tindingelapperne?
  8. Hvor sidder amygdala og hippocampus?
  9. Hvor sidder glæden i hjernen?
  10. Hvad betyder traumatisk ruptur af menisk i knæled?

Hvor i hjernen sidder synscentret?

I nakkelappen (occipitallappen) findes synscentret. En skade i dette område fører til tab af synet. Befinder skaden sig kun på den ene side, vil man miste den modsatte del af synsfeltet.

Hvad styrer pons?

Pons, på dansk hjernebroen, er den mellemste del af hjernestammen. Fortil på pons løber pyramidebanerne, kroppens vigtigste motoriske baner for finmotorik. Bagtil står pons i forbindelse med lillehjernen (cerebellum), hvis to hemisfærer den forbinder som en bro, deraf navnet hjernebroen.

Hvor sidder amygdala?

Amygdala (på dansk mandelkernen) er et lille område i hjernens tindingelap, som blandt andet håndterer frygt og forsvarsreaktioner. Den er en del af det limbiske system og har forbindelser til hypofysen, binyrerne, lugtesansen og til indtagelse af føde og væske.

Hvad er Baghorn?

Baghorn, de to søjler af nerveceller (grå substans), der ligger bagtil i rygmarven, hvor rygmarvsnervernes sensoriske rødder træder ind.

Hvad er en hjernestamme?

Hjernestammen forbinder storhjernen og lillehjernen med rygmarven. Hjernestammen forbinder hjernen med rygmarven. Igennem hjernestammen løber lange nervebaner, som sender impulser til musklerne i kroppen og sanseindtryk fra kroppen tilbage til hjernen.

Hvilken funktion har din hjernestamme?

Hjernestammen (Latin: truncus encephali) forbinder stor- og lillehjernen (cerebrum og cerebellum) med rygmarven (Latin: medulla spinalis) og består af: den forlængede rygmarv (medulla oblongata), hjernebroen (pons), midthjernen (mesencephalon). Nogle inkluderer tillige diencephalon (mellemhjernen) i hjernestammen.

Hvad er Tindingelapperne?

Temporallapperne. Kaldes også for tindingelapperne. Denne del modtager de informationer, vi hører, og fortolker og forbinder dem med mening. Det gælder både sproglige og mere følelsesmæssige informationer som eksempelvis tonefald og musik.

Hvor sidder amygdala og hippocampus?

Det limbiske system ligger dybt inde i storhjernen og har betydning for vores hukommelse og følelser. Det limbiske system ligger centralt i storhjernen på indersiden af tindingelappen og omfatter blandt andet hippocampus (latin for søhest) og amygdala. Amygdala har betydning for bearbejdning af følelser, fx frygt.

Hvor sidder glæden i hjernen?

Din limbiske hjerne rummer to vigtige områder: Amygdala og hippocampus. Amygdala er centeret for de negative og ubehagelige følelser: Vrede, frygt, stress, depression, angst. Hippocampus er centeret for de positive følelser: Glæde, kontrol, positiv læring, begejstring.

Hvad betyder traumatisk ruptur af menisk i knæled?

Meniskskader opstår oftest, når der kommer en form for vrid i knæet, mens det er bøjet. Derved kan en menisk komme i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet og blive vredet i stykker. Denne skadesmekanisme vil være typisk for den akutte meniskskade.