Table of Contents:

  1. Hvad er lys et symbol for?
  2. Hvordan virker en olielampe?
  3. Hvornår brugte man olielamper?
  4. Hvordan tænder man en olielampe?
  5. Hvad er forskellen på olielampe og lampeolie?
  6. Hvordan fik man lys i gamle dage?
  7. Hvornår blev petroleumslampen opfundet?
  8. Hvad er lampeolie lavet af?

Hvad er lys et symbol for?

Lys, symboliserer bl. a. Solen, det guddommelige, det gode, paradis, evighed, livets kraft, dagen, inspiration, visdom, glæde, fornyelse. Mange religioner og filosofiske systemer rummer en kosmologisk dualisme mellem lys og mørke, der svarer til Gud og Satan og det gode over for det onde.

Hvordan virker en olielampe?

Olielampen består af en beholder med olie og en væge. Vægen transporterer det viskøse brændstof nogle få millimeter opad. Du tænder den oliemættede væge, flammens energi overføres til den flydende film i vægen, den koger og begynder at brænde, hvilket igen trækker mere brændstof ind i vægen og bringer det i kog.

Hvornår brugte man olielamper?

Olielamper har været kendt i mange tusinde år og anvendes stadig. Fra 1780'erne udbredes argandlampen, der er mere lysstærk og bekvem end de antikke. Den fortrænges af petroleumslamperne efter ca. 1850.

Hvordan tænder man en olielampe?

Du tænder lampen ved at antænde vægen, der bruger lampeolien til at brænde med. Hvis du synes det er svært at komme til med en tændstik eller lighter kan det godt betale sig at anskaffe en såkaldt stormlighter. Den kan nemt, sikkert og hurtigt antænde vægen.

Hvad er forskellen på olielampe og lampeolie?

Olielampen slukkes ved at flammen pustes ud. Pust på skrå ned i brænderglassets åbning for at undgå evt. forbrænding fra den kraftige varmeudviklig over brænderglassets åbning. Lampeolie har en meget lav overfladespænding.

Hvordan fik man lys i gamle dage?

I de tidligste lys anvendtes bivoks eller talg. Med forfinet teknik kunne man imprægnere vægen med visse salte, for at vægen skulle forbrændes i samme takt for at holde trit med brændselforbruget. Hvis vægen alligevel bliver for lang brænder lyset med sodende flamme.

Hvornår blev petroleumslampen opfundet?

En petroleumslampe er lampe, der lyser ved afbrænding af petroleum. Den blev opfundet af Ignacy Łukasiewicz i 1853. Lampen består af en beholder til petroleum, der suges op gennem en væge til et lampeglas, hvori vægen kan brænde og derved giver petroleumslampen lys.

Hvad er lampeolie lavet af?

Borup lampeolie og tændvæske er et petroleumsprodukt, som kan anvendes både til optænding eller olielamper. Brug den, når du skal optænde grillen, pejsen eller brændeovnen eller til dine olie- og petroleumslamper. Den er både røg- og lugtfri. Indeholder 1 liter og er med børnesikret låg.