Table of Contents:

 1. Hvornår blev nøglen opfundet?
 2. Hvordan får man en knækket nøgle ud?
 3. Kan ikke få nøglen ud af låsen?
 4. Hvad hedder delene i en lås?
 5. Hvem opfandt nøglen?
 6. Hvornår blev hængelåsen opfundet?
 7. Kan man lime en knækket nøgle?
 8. Kan man lave en kopi af en knækket nøgle?
 9. Kan ikke dreje nøglen i tændingen?
 10. Kan man smøre en tændingslås?
 11. Hvad er en Rigel?
 12. Hvad består en dørlås af?
 13. Hvem opfandt hængelåsen?
 14. Hvem opfandt Ruko låsen?
 15. Kan man kopiere en systemnøgle?

Hvornår blev nøglen opfundet?

De første arkæologiske beviser på låsesystemer er ca. 4000 år gamle og stammer fra Egypten, Assyrien og Persien. Disse låse fungerede ved, at man lagde en bjælke på tværs af portens inderside, således at uvedkommende ikke kunne åbne porten. Låsens næste udviklingsstadie blev en mekanisk lås med dertilhørende trænøgler.

Hvordan får man en knækket nøgle ud?

Knækket nøgle Det du gør er, at du retter clipsen eller nøgleringen ud, så den går i en blød bue. Derefter presser/vrikker du den ind øverste på cylinderen, så den kommer ind over den knækkede nøgle, hvorefter du presser ned og trækker den knækkede stump med ud.

Kan ikke få nøglen ud af låsen?

FJERN DEN KNÆKKEDE NØGLE, DER STIKKER LIDT UD AF LÅSEN I dette tilfælde kan du prøve at bruge den koniske næb klemme til at fjerne nøglen. Hvis låsen er godt smurt og korrekt justeret i låst eller ulåst position, vil det være nok til at skyde omhyggeligt for den knækkede del til at frigøre sig selv.

Hvad hedder delene i en lås?

en komplet låseenhed består af låsekasse, cylinder, cylinderring og slutblik. Låsekassen monteres som regel skjult i døren - det er kun stolpe, falle og rigel, der er synlige. Låsekassen er den centrale del af låseenheden, som de øvrige dele tilpasses efter.

Hvem opfandt nøglen?

I begyndelsen lagde man blot en bjælke på tværs af portens inderside. Senere opstod låse, hvor nøglen blev et centralt element. Cylinderlåsen (Yale-låsen) blev opfundet i 1860'erne af amerikaneren Linus Yale (1821-68), og i 1870'erne konstruerede Joseph Bramah en "dirkefri" kombinationslås.

Hvornår blev hængelåsen opfundet?

Den første kodelås blev opfundet af James Sargent i år 1857, og i år 1924 blev den første hængelås opfundet af Harry Soref. Og i dag har vi så mange muligheder for at få gode låse, som både skaber sikkerhed, tryghed og holder visse ting adskilt.

Kan man lime en knækket nøgle?

Et andet tips som man dog skal være meget forsigtig med. er at stryge noget lim på den anden halvdel af nøglen og derefter sætte den i låsen. Gennem at bruge lim så risikerer du at ødelægge låsen og det kan faktisk betale sig at ringe til en låsesmed for at afhjælpe problemet.

Kan man lave en kopi af en knækket nøgle?

Når du skal bruge en kopi af din nøgle Er den knækket? eller har du bare brug for en ekstra? Danlåse laver nøglekopiering for dig til faste lave priser i forbindelse med servicering af dine låse.

Kan ikke dreje nøglen i tændingen?

Hvad gør jeg: Sammenlign nøglen du bruger med en ekstra. Hvis du kan se på slid , udskift den. Hvis den gamle nøgle sidder fast i tændingslåsen, prøv forsigtigt at dreje den mod venstre eller højre og bevæg den frem og tilbage. Sandsynligvis kan du klare at finde bevægelsen som vil aktivere mekanismen.

Kan man smøre en tændingslås?

Man bruger grafitpulver til at smøre låsecylindre med, man må ikke bruge olie, WD-40 etc.. (Grafitpulver er nemmere at sige end molybdændisulfidpulver.)

Hvad er en Rigel?

Rigel, også kendt som Beta Orionis, er den klareste stjerne i stjernebilledet Orion, og den syvendeklareste stjerne på hele nattehimlen med en visuel størrelsesklasse på 0,12.

Hvad består en dørlås af?

En lås består af en cylinder, stift og slutblik. Disse tre dele i en lås skal monteres og indstiller efter nøglen der skal bruges til låsen. Både låsen og nøglen er formet så at man kan indstille låsene i bygningen efter flere forskellige nøgler eller en og samme nøgle.

Hvem opfandt hængelåsen?

Den første kodelås blev opfundet af James Sargent i år 1857, og i år 1924 blev den første hængelås opfundet af Harry Soref. Og i dag har vi så mange muligheder for at få gode låse, som både skaber sikkerhed, tryghed og holder visse ting adskilt.

Hvem opfandt Ruko låsen?

Rudolf Johann Koreska (28. maj 1907 i København – 14. november 1987 i Kokkedal) var en dansk låsesmed, forretningsmand og virksomhedsgrundlægger. Han var manden bag Ruko-låsen og Reska møbler.

Kan man kopiere en systemnøgle?

Fordi systemnøglen er beskyttet mod kopiering kan du også være sikre på, at der ikke fremstilles kopier, som du ikke selv har bestilt. Systemnøgler er også gode til virksomheden der gerne vil have niveaudelt adgang, så der undgås uautoriseret adgang til serverrum, persondata, forskning og lignende.