Table of Contents:

 1. Hvad hedder den irske republik officielt?
 2. Hvilket land har Dublin som hovedstad?
 3. Hvornår besatte England Irland?
 4. Hvad hedder man når man kommer fra Irland?
 5. Hvem bragte kristendommen til Irland?
 6. Hvem vandt den irske borgerkrig?
 7. Hvad er den irske national ret?
 8. Er Irland med i EU 2022?
 9. Hvornår kom vikingerne til Irland?
 10. Hvad er IRA?
 11. Er Irland katolsk?
 12. Hvilken religion er Irland?

Hvad hedder den irske republik officielt?

Irland (irsk: Éire; engelsk: Ireland), eller Republikken Irland (irsk: Poblacht na hÉireann; engelsk: Republic of Ireland) er et land i det nordvestlige Europa. Republikken Irland omfatter størstedelen af øen Irland, der i 1921 blev delt mellem Republikken Irland og Nordirland.

Hvilket land har Dublin som hovedstad?

Irlands hovedstad, Dublin, ligger på østkysten af øen. Den er Irlands største by med omkring 1 million indbyggere, hvoraf halvdelen bor i selve Dublin City, mens resten bor i forstæder. Dublin blev grundlagt af vikinger i 800-tallet og har været den vigtigste by i Irland siden middelalderen.

Hvornår besatte England Irland?

Den irske uafhængighedskrig eller den anglo-irske krig blev udkæmpet mellem Storbritannien og irske guerillagrupper under IRA's kontrol fra januar 1919 og til juli 1921. IRA regnede sig selv som Irlands retmæssige hær og var underlagt parlamentet Det første Dáil, der var blevet oprettet i 1918.

Hvad hedder man når man kommer fra Irland?

Irar, ty. ire; til Irland, irsk osv.; opr. af et keltisk ord; nu bruges oftere Irlænder) person, som er hjemmehørende i Irland ell. af irsk nationalitet.

Hvem bragte kristendommen til Irland?

Sankt Patrick er Irlands nationalhelgen, og hovedperson i en række legender. Angiveligt var det ham, der bragte kristendommen til Irland, og han kaldes derfor også "Irlands apostel", og han skal have været den første biskop i Armagh.

Hvem vandt den irske borgerkrig?

Traktaten. Den anglo-irske traktat blev forhandlet for at få en afslutning på den irske uafhængighedsskrig, som blev udkæmpet . Traktaten åbnede for en selvstyrende irsk stat, med status som dominion under Det Britiske Imperium. Den britiske monark skulle, som konge af Irland, være statsoverhovedet.

Hvad er den irske national ret?

Irish stew er en krydret ret af ituskåret lammekød med løg og kartofler, evt. også gulerødder og persille. Irish stew betragtes som Irlands nationalret.

Er Irland med i EU 2022?

Hvilke lande er med i Den Europæiske Union (EU)? Østrig, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Holland, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Sverige.

Hvornår kom vikingerne til Irland?

Vikingeangrebene på Irland begyndte i 795, hvor øen Rathlin, ud for Irlands nordøstkyst, blev angrebet, og samme år blev flere andre øer også plyndret. Snart blev angrebene hyppigere, og hele flåder af vikingeskibe dukkede op på de større irske floder.

Hvad er IRA?

IRA (Irish Republican Army – den irske republikanske hær). Oprindelig den irske oprørsbevægelse som kæmpede mod det britiske overherredømme. Efter Irland fik selvstyre, dannede dele af IRA-grundstammen i den irske hær. Den oprindelige organisation blev i 1969 splittet i to.

Er Irland katolsk?

Kristendommen kom tidligt til Irland, og fra 400-tallet udviklede kirken sig selvstændigt som den iro-keltiske kirke, der i 1152 blev sammensluttet med den romerskkatolske kirke ved et kirkemøde i Drogheda; siden da har Irland været et af Europas mest katolske lande.

Hvilken religion er Irland?

Fra 400-tallet, da irerne blev kristne, udviklede de en særlig iro-keltisk kirke. I 1152 blev den sluttet sammen med den katolske kirke, og 90 % af irerne tilhører stadig den katolske kirke. Derudover er der grupper af anglikanere og presbyterianere som er indvandret fra Nordirland og England.