Table of Contents:

  1. Hvad skete der i Irland 1916?
  2. Hvad kæmpede Michael Collins for?
  3. Hvad er IRA kendt for?
  4. Hvad er Irland mest kendt for?
  5. Er Ireland i EU?
  6. Hvilken by i Nordirland blev kendt som Bloody Sunday?
  7. Hvad var IRA mål?

Hvad skete der i Irland 1916?

Påskeopstanden (irsk: Éirí Amach na Cásca) fandt sted i Irland i påsken 1916. Opstanden var militante irske republikaneres forsøg på at opnå uafhængighed fra Storbritannien. Det er den vigtigste opstand siden opstanden i 1798.

Hvad kæmpede Michael Collins for?

Michael Collins var en vigtig drivkraft for uafhængighedsbevægelsen. Han var finansminister i Den Irske Republik og leder for IRAs efterretningsvæsen og aktiv i at skaffe penge og våben til IRA.

Hvad er IRA kendt for?

IRA spillede en afgørende rolle i frihedskrigen mod Storbritannien 1918-21 og splittedes herefter i en fløj, der accepterede delingen af Irland, og i en anden der fastholdt kravet om et samlet Irland under én regering.

Hvad er Irland mest kendt for?

Der lever mange millioner med irske rødder i USA, Australien og mange andre lande, og irsk musik har også spredt sig over hele verden. Irland er desuden kendt for whisky, øl og nogle særlige sportsgrene, som stort set kun dyrkes i Irland. Den irske nationalsang ”The Soldier's Song”/”Amhrán na bhFiann” (gælisk/irsk).

Er Ireland i EU?

Irland er medlem af EU, OECD og FN. Irlands politik om neutralitet betyder, at landet ikke er medlem af NATO.

Hvilken by i Nordirland blev kendt som Bloody Sunday?

Bloody Sunday (irsk: Domhnach na Fola, på dansk også Den Blodige Søndag) fandt sted den 30. januar 1972 i byen Derry i Nordirland, hvor en række demonstranter under en borgerrettighedsmarch blev beskudt af soldater fra den britiske hær. I alt 14 af demonstranterne døde af skuddene.

Hvad var IRA mål?

IRA spillede en afgørende rolle i frihedskrigen mod Storbritannien 1918-21 og splittedes herefter i en fløj, der accepterede delingen af Irland, og i en anden der fastholdt kravet om et samlet Irland under én regering. En blodig borgerkrig endte med opretholdelsen af Irlands deling.