Table of Contents:

 1. Hvad betyder det når ens tunge er hvid?
 2. Hvad er Aphter?
 3. Er der lymfekirtler i munden?
 4. Hvor er min tunge hvid?
 5. Hvad betyder tungens farve?
 6. Hvordan opdager man Tungekræft?
 7. Hvorfor får man after i munden?
 8. Er After farligt?
 9. Hvorfor får man Mundbetændelse?
 10. Hvordan kommer man af med en hvid tunge?
 11. Hvordan skal min tunge se ud?
 12. Hvad er Glossitis?

Hvad betyder det når ens tunge er hvid?

En hyppig årsag til en hvid eller gullig belægning på tungen er, at der ophober sig døde hudceller på tungen. Det er derfor på mange måder almindeligt, at de fleste oplever en belægning på tungen. En anden årsag til belægningerne kan være dehydrering. For lavt væskeindtag kan nemlig vise sig som en belægning på tungen.

Hvad er Aphter?

After er tilbagevendende runde eller ovale sår i mundslimhinden omgivet af en rød ring. Sårene sidder typisk indvendigt på kinden eller læben (se billede). Sårene er ofte smertefulde – ikke mindst når man spiser.

Er der lymfekirtler i munden?

Mundhulekræft kan sprede sig til lymfeknuder på halsen Kræft i munden kan sprede sig med lymfen til de nærliggende lymfeknuder på halsen. Spredning sker sjældent ved læbekræft, men hyppigt ved kræft i selve mundhulen. Et symptom på mundhulekræft kan derfor også være en hævet knude på halsen.

Hvor er min tunge hvid?

For lidt væske og dehydrering Hvis du ikke drikker nok og derfor har et for lavt væskeindtag, kan det give hvid belægning på tungen. Hvis du opdager, at du har en hvid tunge, og du samtidig finder ud af, at du ikke drikker nok, kan dehydrering være årsagen til udseendet af din tunge.

Hvad betyder tungens farve?

En sund tunge har en lyserød farve – så altså ingen hvid belægning. Det kan variere fra person til person afhængig af indtagelsen af kaffe, te og ikke mindst om der er tale om en ryger.

Hvordan opdager man Tungekræft?

Man kan først få stillet diagnosen kræft i mundhulen eller indersiden af læben, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller.

Hvorfor får man after i munden?

Mundslimhinden kan briste ved irritation af slimhinden eller beskadigelse. Irritation kan opstå i form af skummemiddelet i tandpasta, syreholdige drikke eller fødevarer. Beskadigelse af slimhinden kan ske, når du spiser groft, bider dig i kinden - eller hvis du børster for hårdt.

Er After farligt?

After er ikke farlige, men hyppige og omfattende udbrud kan være ubehagelige og medfører manglende lyst til at spise pga. smerter.

Hvorfor får man Mundbetændelse?

Der kan være flere årsager til mundbetændelse: Infektioner med mikroorganismer som virus, svampe og bakterier. Dårlig mundhygiejne. Nedsat spytmængde.

Hvordan kommer man af med en hvid tunge?

Hvordan fjerner man hvid belægning på tungen?
 1. Drikke mindre alkohol.
 2. Stoppe med at bruge snus og cigaretter.
 3. Skylle munden efter hvert måltid.
 4. Tygge sukkerfrit tyggegummi.
 5. Skrabe tungen med GUM HaliControl® Tungeskraber.

Hvordan skal min tunge se ud?

Hvordan ser en sund tunge ud? En sund tunge har en klar lyserød farve og er dækket af små, korte strå, der ligner hår. De små strå kaldes for papiller, og det er dem, som giver tungen en lidt ru overflade.

Hvad er Glossitis?

Glossitis – er en infektion eller betændelse i tungen, hvor hvide pletter i kombination med en opsvulmet tunge er almindeligt.